Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úroky z jistiny ( kauce) na bydlení

Od: martinamaus® odpovědí: 7 změna:
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala na přesný úrok z jistiny ( kauce).
Jedná se o částku 7800,-kč, kterou pronajímatel převzal 11.5. 2014 a měl ji vrátit 31.8. 2022.
Z jistoty si odečetl konečné vyúčtování a zbytek ( cca 2000,-kč) si prostě ponechal na drobné opravy bytu.
O zákonných úrocích, které by mi měl dát, se vůbec nezmínil. Ve smlouvě je máme zakotvené, ovšem bez výše úroků.
Ještě by mě zajímalo, zda mám vůbec na tyto úroky nárok, když mi z kauce vlastně nic nevrátili?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mmmm
hodnocení

0x

Doruč mu prokazatelným způsobem (Na datovou schránku a nebo osobně do ruky se svědkem anebo dopisem na dodejku) písemnou předžalobní výzvu s odkazem na $142a osř , ať vyčíslí a vyplatí úrok z jistoty ode dne x do dne y dle smlouvy a zákona, to vše do 7 dnů od obdržení výzvy, S tím, že pokud se mu to nechce počítat, že se spokojíš jednorázovou částkou jako jednorázové vyrovnání, ve výši 800 Kč a čekej co udělá ...

ps: Žádný přesný úrok stanoven není, přečti si formulaci zákona, je tam něco o minimální výši zákonné sazby, a nikdo neví co to je

pps: A nejde o listinu, ale jistotu, Pokud něco po někom chcete, tak se alespoň obtěžujete formulovat správně, protože jinak poviný se tomu zasměje a hodí to do koše

Ppps: Na úroky (I když v zatím neznáme výši) samozřejmě nárok máš, protože ta jistota tam ležela od počátku nájmu do doby, než z jistoty čerpal, no a čerpat mohl pouze poté, kdy ti to oznámil, tedy na konci...

hodnocení

Děkuji za odpověď.
Mám tam psáno " jistina"
Samozřejmě vím, že není stanoven žádný přesný úrok. Doufala js m, že se tu třeba někdo v dané problematice pohybuje.
mmmm

Jo orientuje, standardně se žádný úrok z jistoty nevyplácí, Jak to ostatně nedávno napsal pan Cukrář že to ještě nikdy nikomu nevyplácel a žádný rozsudek mi není znám a judikát taky neexistuje.

A čekáš na to, že ti někdo řekne, že úrok je 10%?

pokud nejsi schopna prokazatelně vyzvat pronajímatele, tak ti stejně nic nezaplatí. Pokud nejsi schopná tu výzvu doručit, tak co chceš? Píšu tady radu úplně zbytečně.

I kdybych ti řekl že je úrok 10%, tak co, ty jsi ho vypočítáš a ty jsi podáš návrh na vydání platebního rozkazů nebo jak si to představuješ?

Anebo dotaz směřoval jenom k tomu, aby ses dozvěděl, o kolik peněz jsi přišla?

Ach Jo! Jak se říká, chytrému napověz, ...

hodnocení

Pronajímatele jsem písemně vyzvala dopisem s dodejkou. Mimo tyto úroky mi dluží i další peníze. Pokud bude potřeba, pokusím se sepsat platební rozkaz, případně se obrátím na někoho kompetentního. Dohledala jsem průměrný úrok 8,05%.
etana*
Úrok ovšem zdaněný, daň rozhodně platil a přenese ji na vás. Jinak by to byl blázen. A pochlubte se s tím postupem u dalšího vašeho bytného, jistě vám rád pronajme kvartýr. Já bych vám dala ten zdaněný úrok, ale donutila vás vrátit byt v takovém stavu, jak jste ho převzala. Do mrtě.
hodnocení

Právě že já jsem být vrátila v mnohem lepším stavu než byl. Starala jsem se o celý dům a pozemek za všechny nájemníky. O to víc mě štve to, jak se pronajímatelé zachovali. Nejde mi o peníze, ale o tu spravedlnost.

hodnocení

0x

Jako v podobném dotazu, z minulého týdne, žádnému ze stovky nájemníků ani firmá jsem nevracel jistinu s úrokem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]