Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení venkovní stěny zevnitř - starý dům

Od: marks* odpovědí: 55 změna:

DObrý den, chtěl bych poprosit zdejší osazenstvo o radu při zateplení venkovní stěny zevnitř na starém dřevěném domu. V místnosti se nachází pouze jedno topení a aktuálně je problém prostor vubec vytopit. Izolovat se bude i strop později. Chtěl bych tedy dobře zaizolovat a začal jsem venkovní stěnou. Jedná se o půdní prostor kde se nycházela kdysi ložnice. Z venkovní strany je Eternit - desky 3cm - 16cm pro izolaci a pak bude SDK. Čím nejlépe vyplnit 16cm prostor určený pro izolaci. Nabízí se použít minerální vatu, ale jsou i nějaké učinnější řešení? Přemyslěl jsem nad kombinaci vaty a PUR desek. Děkuji za názory.

Zateplení venkovní stěny zevnitř - starý dům
Zateplení venkovní stěny zevnitř - starý dům #2
Zateplení venkovní stěny zevnitř - starý dům #3

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Akékoľvek zateplenie z vnútornej strany je bez akumulácie tepla. To znamená,že ak prestanete topiť,tak za chvíľu je zima.

doplněno 23.11.22 22:57:

Dobre som čítal a viem o čom píšem. Zatepľovať sa má z vonku. Mne sa nechcelo v minulosti vyrovnávať steny maltou,lebo by to bolo dosť nahrubo niekde,tak som steny obložil 3 cm vatou z vnútra,staršie letné bývanie,tak to nebude vadiť. Hej krbové kachle s vymeníkom a radiátory popri tom. Pokiaľ horí je v zime rýchlo teplo,no stačí,že dohorieva a teplota raketovo ide dole. Niektoré veci človek sa naučí až na svojej hlúposti.

Tak ono 3cm prkénko a na něm jen eternit je vinikající akumulátor tepla !

jendad

diesel .

Nechte je být . Oni mají svuj náhled na svět . A možná ani nečetli dotaz *smich*

hodnocení

2x

Ak tu stenu postupne odkryjete, nastrkate tam vatu a nahodite sadrokarton, rosny bod sa posunie do vaty, po prvej zime sa zmeni na spongiu a znicite si dom. Bez kvalitne urobenej parozabrany vratane detailov v rohoch a okolo okien napachate viac skody, ako osohu.

trk

No to si nemyslím - stejně jako při zateplení fasády vatou zvenku rosný bod ve vatě bude, ale protože je paropropustná, voda se odpaří. To by všechny paneláky a domy zateplené vatou dávno shnily... Kde jinde by rosný bod měl být?

Najdite si fotky podkrovi, kde je vata komplet znicena, rovnaka skladba : sadros, vata, strecha alebo stena.

Najhorsie je to v zime, voda sa neodpari, ale zamrzne, co vatu znici a prestane izolovat.

marks*
hodnocení

Díky za reakci. Původně tam právě vata už byla, nějaká skleněná jak je vidět na obrázku. CHtěl jsem jen vytáhnout a dát něco nového...ta puvodní tam je již 40 let a určitě už svě izolačni vlastnosti ztratila.

jendad
hodnocení

0x
16cm vaty je naprosto luxusní. To je jako kdyby jste měl srub o stěně 60cm. Největší problém spíše bude izolace podlahy. A také vytvořit akumulaci. Nejlépe nějakou těžkou vnitřní zeď.
jendad
Pokud řešíte skladbu , tak dejte těch 16cm vaty, na to parotesnou folii. Přes ně střešní latě 3x5cm , kdy tak ytvorite rošt na sadrokarton. Máte tak zajistenu instalační mezeru pro Elektro. Sadrokarton dejte dvojitě, ať máte akumulaci.

jirib
hodnocení

0x
Eternit dolů a vatu nebo polystyren z venku.16cm bude jistě stačit.Na to perlinku s lepidlem a fasádu...

Tam zde je to asi jedno? jestli bude prkno polepené polyšem zvenčí nebo zevnitř? To není zeď z cihel!

marks*
hodnocení

Tak zateplit celou fasádu by bylo určitě nejlepší a nejspíše na to jednou dojde. Aktuálně ale řeším izolaci zevnitř aby bylo možné už letos místnost obyvat a nezmrznout tam ;)

jirib
A na topení minimálně "kachláky"...
Kamna alespoň 20kW.
jendad

jirib .

Asi jste nikdy nebyl v dřevostavbě . Já mám jednu postavenou na víkendy . Podlaha 10cm polyš , stěna 15cm vata a strop 20cm . A je tam lepší pohoda než v bytovce . Když mrzne , tak stačí na topení jen bedna dřeva od banánu (borovice) . 20kw kachlová kamna budou pěkně obludná . Zeptejte se kamnáře , at víte co chcete . To už bude problém vubec postavit a ukazuje to na vaše znalosti.

jirib
Jste asi neviděl kachláky...mám 2x2x1m...kolik je to kilowatt?
Vytápím asi 120m2.

hodnocení

0x
Musíte postupovat jak jakékoli dřevostavbě. 16cm vaty na dnešní dobu nedostačující a musíte eliminovat tepelné mosty. Musíte vyřešit vzduchotěstnost a to vnitřní parozábranou která musí být dobře prolepena a musí navazovat na ostatní místnosti v interiéru, to musí být vyřešeno precizně jinak se objeví kondenzace a tepelný most.
marks*
hodnocení

16 cm není moc, ale co by se dalo použít jiného pro tento případ. V současném složení jak je vidět na fotce to vydrželo 40 let. Bylo by vhodnější použít střikanou PUR pěnu?

Pěna má mnohem lepší tepelnou izolaci.
Na stávajících nosnících příčky by se mohl dát udělat rošt pro sádrokarton tim by se zvětšila mezera pro tepelnou izolaci a eliminovali tepelné mosty.
marks*
hodnocení

Takže jaké by bylo podle vás ideální složení zatepléní konkrétní stěny zevnitř. Kombinace vaty a PUR desek (PIR desek) by použít nešla?

Na vasom mieste neriesim cez internet stotisicove investicie, ale si zavolam odbornika na miestu obhliadku.

Tu stěnu budete zateplovat v podstatě v prostředku, s přístupen z interiéru.
Podle mne nejlepší stříkaná pur pěna.
Z venku nechate prkna pobité eternitem,to.parozabranu netvoří.
Ze vnitř musíte řešit vzduchotěstnost, sadrokarton.

Aplikace izolace do hotového rastru, v příčkách jsou nachystané fólie pro prolepení parozabrany.

hodnocení

0x
Podle meho nazoru timto vnitrim zateplenim se toho moc nezachrani. Mozna bych se spis zameril na matros s dobrym akustickym utlumem. Pak to chce poctive udelat parozabranu, protoze to neni jako kdysi se staryma netesnyma oknama a pri zatopu tancily zaclony, takze nebyly potize s plisnemi. Dneska je to o drzku. Jinak u drevochajdy bez cihel plati rychle teplo, rychle zima.

Já si myslím, že 16 cm dává šanci na velmi uspokojivé zateplení.

marks*
hodnocení

Jde o to si myslím, aby ta stěna nepromrzla až do interieru, což mám pocit se teď občas stávalo. Těch 16cm i kdyby vaty by mělo stačit si myslím. Pára má stale kde utíkat prostože strop taky nemá skoro žádnou izolace. Našel jsem ještě jedno zajímavé složení:

Zateplení venkovní stěny zevnitř - starý dům #4

Ano, to vypadá na vysoce funkční řešení (pod roštem můžete natahat kabely).
Pára má stale kde utíkat prostože strop taky nemá skoro žádnou izolace.
Vzduch s vodní párou vám nikam neuteče, ten v místnosti je vždy, parotěsnou folii do skladby stěny musíte bezpodmínečně dát.

Zajímalo by mne, odkud je ten obrázek, popřípadě, jak se bude dostávat rosný bod z vaty, když je vata zaklopena OSB deskou, bez odvětrávací mezery.

.

jak se bude dostávat rosný bod z vaty
Vždyť je tam parotěsná folie, tak nás snad rosný bod nemusí trápit. Nebo kde vidíte problém? Kudy se bude do vaty dostávat vzduch, ze kterého hrozí kondenzace?

Milane to je vnitrni pohled zdi. Ze zadni strany osb je izolant tudiz rosny bod je zde.

Orione, a Honzíku, prosím, sdělte mi, ve které vrstvě a části bude rosný bod. Žádná parozábrana není na 100%, ta jen nepustí vlhkost z místnosti do izolace. Ale v minerální izolaci je přeci vzduch, ten zkondenzuje a musí být prostor směrem ven, za izolací odvětrán. Přesně jako u šikmých stěn, tak i zde. Víte co se stane, když zaklopíte izolaci deskou? Tento a další obrázek. (toto je suce podlaha, ale když to naklopíte, funguje fyzika stejně.

Děkuji

Honzo, Ze zadni strany osb je izolant tudiz rosny bod je zde.
Jako že na venkovní OSB desce je další izolant? Pak je to OK, a rosný bod bude v tom izolant, pokud je to spočítané dobře.

Ano presne tak se to dela. Jak jsem psal. Kdysi to tem barakum nevadilo, protoze byly vsude skviry, tudiz prirozena ventilace a hodne se topilo. Dnes vse zaklopite, uzavrete a je problem. Konkretne v pripade uzivatele ta vlhkost odejde skrz skviry mezi prknama . Ale rozhodne to neni optimalni. Chce to sundat erernit a zateplit z venku.
jendad

honzas1

A co s tou vatou co je mezi trámy?

Musíte si uvědomit, že rosný bod se vždy vztahuje ke konkrétním vlastnostem vzduchu (teplota, obsah vody). Čili vzduch v místnosti má rosný bod úplně jinde, než vzduch venkovní. Vzduch v místnosti bude mít rb v té vatě, ale to nevadí, jelikož přes parotěs se tam nedostane a ta trocha co je ve vatě nic nezpůsobí. Venkovní vzduch ve stěně domu rosný bod mít nebude, na to je příliš studený a stěna teplá, přinejhorším se může stát, že přijde prudké oteplení a k prochladlé stěně domu se dostane teplý vlhký vzduch, voda pak na ní kondenzuje.

Orione, prosím, můžete Vaše tvrzení doložit nějakým výpočtem, u nějaké konkrétní stavby? Páč mne na školeních učili něco jiného,. Nebavme se o rosném bodu v místnosti, když položíte horkou kávu na stůl, nebo v koupelně na zrcadle, ale u této konstrukce, co je na obrázku. Venku teplota -12°C, uvvnitř teplot +22°C. Kde bude rosný bod? Ve keré vrstvě konstrukce?

Děkuji.

Nás to ve škole učili zas takto, ostatně není problém vyhledat si na netu problematiku rosného bodu. Určení přesného místa rb ve skladbě stěny není vůbec triviální, závisí to na několika věcech (tepelněizolační vlastnosti stěny, teplota a relativní vlhkost vzduchu, já to spočítat neumím, i kdybych všechny údaje znal), nicméně u skladby na obrázku můžeme předpokládat, že rosný bod vzduchu v místnosti bude v té izolační vatě. Podle tabulek má vzduch o teplotě 22°C a relativní vlhkosti 50% rosný bod při teplotě 11°C.
Venkovní vzduch má při -12°C již dosti malý obsah vody, rosný bod bude mít určitě pod -25°C. Stěna domu bude v 95% případů teplejší než venkovní vzduch, čili od rb venkovního vzduchu vlhnout nebude. Musím ještě dodat, že minerální vata je hydrofilní, tedy ráda přijímá vodu, osobně bych tedy raději použil PS desky, případně vatu zaizoloval z obou stran.

Ve skladbe steny je dany (vypoctem) teplotni prubeh, podle ktereho se urci poloha rosneho bodu. Nevim jestli se bere nejak v potaz venkovni vlhkost na polohu bodu. Vlhkost uvnitr prostupuje smerem ven , proto bych rekl ze se kalkuluje s touto. Kazdopadne ve finale bude rosny bod v izolaci a je otazka, kolik se tam bude realne dostavat a nasledne zkondenzuje. Pokud to bude male mnozstvi, tak se prubezne odvetra pres spary.
marks*
hodnocení

Skladba stěny v aktuálním stavu (40 let) si myslím je z venkovní strany - Eternit - laťkový rošt (na fotce je vidět odskok) - dřevěná prkna - nějaká drsná skleněná vyta (prý kdysi pozbiraná do pytlů z nějaké stavby) vložená mezi trámy a pak už jen nějaká 2cm deska (hobra nebo překližka. V takovém složení to je už 40 let. Jaké škody to napáchalo uvidím, až to bude odkrávat. Ale tím, že to bylo celé takové vzdušné si myslím že to bude v pohodě. V místnosti se nikdy moc netopilo a na některých místech bylo vidět na vnitřní straně fleky. Vata totiž byla docela slehnutá nebo děravá a nejspíš to promzlo.

Na určení místa rosného bodu múžeme použít obrázek od firmy JUTA. Proto při správné realizaci, musí být izolace odvětrávaná, třeba i takto.

Stejně tak se dělají i šikminy, kde mezi kontralatěmi dochází odvětrávání kondenzace..

Že se v tazatelově případě nic nedělo, je způsobeno, že se na půdě netopilo...

Obrázky z Juty, asi vysvětlí mnohé..

Přeji hezké dny.

Vraťme se ke stěně tazatele. Já nejsem stavař a tak nevím, jestli jeho stěna potřebuje či nepotřebuje odvětrávání, jen se domnívám, že rosný bod nás nemusí trápit, za předpokladu kvalitně udělané parozábrany. Každopádně k vlhnutí hydrofilních materiálů (vata, dřevo...) nepotřebujeme rosný bod, k tomu postačí vodní pára. Čili při vysoké venkovní vlhkosti zvlhne vata i dřevo ve stěně (pokud má do stěny přístup) a odvětrávání asi bude zapotřebí, aby při změnách počasí nedocházelo k hromadění vlhkosti ve stěně. Tazatel má eternit a pod ním prkna, čili odvětrávat by to mělo.

orione, respektuji Váš názor, ale nemůžu souhlasit.

že rosný bod nás nemusí trápit,

Musí, viz mnoho příkladů, které jsem Vám dodal. Parozábrana nezabrání rosnému bodu. v konstrukci. Ta slouží k něčemu jinému.

Rosný bod (přesněji teplota rosného bodu) je jen fyzikální veličina, to není místo, kde v reálu nutně něco musí kondenzovat. Tenhle údaj označuje teplotu, na kterou je nutno ochladit vzduch s konkrétní teplotou a konkrétní relativní vlhkostí, aby z něj začala voda kondenzovat. Čili např. máme v místnosti vzduch 22°C s 50% vlhkosti, v tabulce najdeme, že pro tento vzduch je teplota rosného bodu 11°C. Tato teplota je dejme tomu uprostřed vaty, čili tam by voda ze vzduchu z místnosti kondenzovala, pokud by se do toho místa vzduch dostal. Pokud mu zabráníme v přístupu do toho místa, tak tam nic kondenzovat nebude.

pokud by se do toho místa vzduch dostal

ale on tam přeci je ten vzduch, není tam vakum. Ve vatě zkondenzuje vlhkost, jak je na špatně provedených stavbách dokázáno. I zde na fotkách, které jsem dal.

je jen fyzikální veličina, to není místo, kde v reálu nutně něco musí kondenzovat.
ale v té vatě zkondenzuje, když fyzikální veličina bude ve vatě.

Ve vatě není vakuum, ale není tam ani vzduch z místnosti, protože parozábrana ho tam nepustí. Vzduchu ve vatě tloušťky 16 cm je málo, kolik se asi z toho může vysrážet vody? To žádné fleky neudělá.

jendad

Rosný bod je duležitý u vícevrstvých zdí . Když máte materiály s rozdílnou difuzí , například cihly a polystyrén , tak musí být rosný bod v polystyrenu . Ale zde je případ jednovrstvé zdi s vatou . Vata je prodyšná a pod tím eternitem to odvětrá . Teplo se tlačí ven , tak i ta vlhkost se odvětrá , stejně jako na klasickém střešním plášti . Tudíž je zde duležité udělat směrem na vnitřní čast zdi před vatou klasickou parotěsnou folii , na to instalační rošt , kde bude elektřina , vodovod a pak ten sadrokarton nebo jiný finální povrch.

Také si myslím, že přes ten eternit může stěna větrat dostačně, aby nedocházelo k hromadění vlhkosti ve stěně (z venkovního vzduchu, vnitřní vzduch je zastaven parozábranou a jeho vliv je eliminován). Přeci jen je tam hodně dřeva a to by mělo mít možnost "dýchat", tedy možnost zbavovat se nadměrné vlhkosti.

jendad, Ano, máte částečnou pravdu,

eternitem to NEodvětrá . Teplo se tlačí ven , tak i ta vlhkost se odvětrá , stejně jako na klasickém střešním plášti .
Ale jen za předpokladu, že pod eternitem bude odvětrávací mezera, jako je v klasickém střešním plášti. Tam to taky neodvětrá přes tašky, ale mezerou pod taškami.

Milane, přes eternit jsme oba mysleli mezerami, vždyť je vidět, že tam jsou eternitové desky poskládané jako na střeše, tedy přes sebe, to rozhodně není vzduchotěsné.

Poslední věta.

...to taky neodvětrá přes tašky nebo mezi eternitem., ale mezerou pod taškami.
Mezera musí být 4-5 cm s přívodem a výdechem vzduchu.

Nikdo z nás neví, nakolik tahle stěna potřebuje odvětrávanou fasádu. Nejedná se o střechu, ani střechy nejsou stejné a nevím o tom, že by všechny vyžadovaly vámi zmíněné odvětrávání, to je otázka na stavaře. Každopádně vzduchotěsné to pán nemá a klidně to takhle může stačit. Pán psal, že si sehnal odborníka, tak snad mu dobře poradí. Bylo by fajn, kdyby se pak s námi podělil o informace.

ORION NAPSAL:

Já nejsem stavař a tak nevím...

No já tipuju, že vystudovaný stavař není nikdo z nás, kdo jsme se zapojili do diskuse, či snad vy jste? Já jsem hlavně diskutoval k tématu teplota rosného bodu, to jsem se učil a domnívám se, že o tom něco málo vím.

marks*
hodnocení

Chlapi díky za rady, doporučení a názory. Stavař ma snad přijít už zítra tak uvidíme.

Jak už jsem psal výše...40 let to takhle bylo udělané a tím že dám kvalitnější vatu a nově parozábranu (o které tenkrát určitě nevěděli) pod sádroš určitě nic nezkazím. Chtěl jsem ale vymyslet něco kvalitnějšího, tak uvidím jak to dopadne.

Zitra mi to snad odborník potvrdí a nebo nabídne jinou variantu.

hodnocení

0x

Já bych do těch 16 cm úseků vložil přesně nařezané PS desky (případné mezery zapěnil), dřevěná prkna tvořící ten 16 cm odskok tepelné mosty dělat nebudou, dřevo není dobrý vodič tepla. Jako nutnost vidím navrch pak dát precizně pospojovaný parotěs. Pak zmíněný sádroš, bude to pár metráků sádroše a to akumulaci zajistí.

marks*
hodnocení

Povedlo se mi sehnat pána co dělá dozorovou čínnost u dřevostaveb, tak uvidíme co navrhne za řešení.

hodnocení

0x

Skladba štítové stěny je PŘESNĚ JAKÁ? Krytina, latě, mezera, bednění.

Prosím přesně. Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]