Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik hodin by trvalo vykopat 225m (m3) zeminy 25 tun rypadlem...?

Od: kopukopeskope odpovědí: 12 změna:

Dobrý den

Kolik hodin času by tak trvalo vykopat díru cca 225m³ normální zeminy (ornice + jílovitá země, ne moc kamenitá, žádná skála atd.), prostě "normální zemina" 25 tunovému (asi pásovému) rypadlu... Operovanému někým zkušeným? Díra cca 15m dlouhá, 5 m široká a 3m hluboká (defakto "sklep" (byť to není přímo na sklep, ale to je jedno))...V reálu by bylo nutno asi vykopat více m3 zeminy, protože 3m už je dost hluboko a muselo by se dělat svahování (asi pod uhlem 45°, i když zemina by dovolovala asi větší úhel (65°?))... Kolik hodin času by prostě trvalo vykopat cca 225+m³ normalni zeminy 25 tunovému rypadlu...?

Někde jsem četl (zahraniční weby) že rypadlo (nevím jestli teda 25 tun nebo větší), zvládne za normální pracovní den (cca 6 hodin čistého času) vykopat dokonce až (pokud si dobře vzpomínám) cca 500 kubíků (m3, m³) zeminy... To by potom znamenalo že "moji díru" o objemu 225m³ by takové rypadlo zvládlo udělat za cca 3 hodiny času... To mi přijde ale spíše jako nesmysl... Je to moc rychlé...?

Prostě prosím vás o nějaký váš časový (hodiny) odhad na základě (alespoň nějakých) zkušeností.

Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Reálně počítejte dva dny, protože tam musíte počítat s vyložením bagru, pak s rýpáním, vodorovným přemístěním, nakládáním výkopku, svahováním výkopu a opětovným naložením bagru. Do toho se musí započítat i např. zřízení speciální komunikace pro odvoz , možná i se zpevněnou komunikací, dále i s možným přeložením komunikace. Tedy dle místních podmínek parcely. A to nepočítám prodlevy, pokud hrábnete do kostí při archeologicky zajímavých oblastech

hodnocení

0x
Nejlépe se poptat někoho, kdo to bude dělat. Taky nikdy nevíš, jestli v hloubce nenarazíš na skálu.
Jen tak na okraj, kam tu hlínu budeš vozit?

hodnocení

0x

Dle zatřídění zeminy (to nevíme přesně) by to bylo cca 11-19Sh (ale rypadlo pouze 9t), s větším rypadlem i podstatně kratší dobu

kopukopeskope
hodnocení

co je to za "jednotku" Sh prosím...? Hodin čeho?

kolemjdouci
Strojní hodina.

hodnocení

0x

Kam budete ukládat vybagrovanou hlínu? Bude toho cca 300+ m3. To je cca 30-40 náklaďáků. Při svahování ještě víc. Dávat to jenom někde bokem bude pravděpodobně nereálné. Od toho pak následně rychlost bagrovnání. Jinak je to otázka pár hodin, jestli je to jenom hlína. Tak velký bagr má lžíci klidně 1,5 m3 a hloubkový dosah pravděpodobně víc než 3 metry. Dost času zabere jenom pitomé přivezení, vyložení a po práci naložení bagru. 25t bagr není žádný prcek a na vše to chce dostatek místa.

kopukopeskope
hodnocení

Takže fakt jen pár hodin...(čistě ten výkopa rypadlem 25 tun)? Takže ten můj odhad z těch informací z internetu ze zahraničních zdrojů byl dobrý...?

Toto by šlo zvládnout za těch cca 3 hodin...?

Na tom zdroj zahraničním říkali že se to bere defakto ("vzorec" na výpočet) - Kapacita lžíce rypadla (dejme tomu 1,2m³) X počet "cyklů" za hodinu X počet hodin = množství vybagrované zeminy...?

Ten počet "cyklů" říkali že dobrý/zkušený "rypadlista" zvládne až 120 cyklů za hodinu, tzn. 2 cykly za minutu... Jeden "cyklus" jak jsem to pochopil je jedno "zarytí rypadla plně do země" (plná kapacita lžíce) a vysypání lžíce někam bokem...

Každopádně čistě vybagrování fakt může být otázka těch 3 hodin cca...?

Mě jako laikovi to přijde právěže moc krátké, ale nemám zkušenosti, nikdy jsem neviděl tak velké rypadlo rýpat do země :)...

kopukopeskope
hodnocení

Jinak díky za reakci!

Ale tak velkou (A hlubokou) díru není efektivní (bylo by to celkově dražší) kopat menší bagrem ne...? 25 tun rypadlo je na toto (na takový objem zeminy/půdorys a hloubku díry) nejoptimálnější...?

Nebo myslíte že nějaké menší rypadlo by to udělalo celkově za méně peněz...? 25 tun rypadlo co jsem se díval tak na den pronájem stojí 10 000 kč (např. dek.cz/... )

Ty menší nejsou o moc levnější a podle mě by to prostě ve výsledku kopali o to déle a i když je 25 tun macek tak na toto je optimální/nejlepší volbou...? Nebo menší myslíte že by ve výsledku bylo lepší (prostorově na pozemku bych nebyl omezen), jde mi jen celkově o rychlost a tedy cenu prácě (včetně odvozu a dovozu)... Fakt myslím (byť jsem laik a vím o tom málo) že 25 tun se mi prostě jeví jako nejlepší řešení...?

Zásadní otázka je, jestli na ten pozemek zajede v podstatě klasický kamion, aby tam vyložil tak velký bagr.
Pak kam se bude dávat vytěžená hlína. Jestli je všude kolem výkopu dostatek místa. Té vykopané hlíny bude cca 1,3x původní objem.

Ale celá akce bude trvat minimálně den v dobrých podmínkách. Ta doprava a manipulace kolem všeho se nezdá, ale je to zdlouhavé.

Prostě poptejte firmy, které to můžou udělat. Stejně vás zajímá cena za celé dílo. Jestli to firma bude dělat den velkým bagrem nebo 4 dny menším je jedno. Ne?

kopukopeskope
hodnocení

A jeste se zeptám - to se MUSI prece svahovat ne...? Takovou diru, tak hlubokou, nikdo normální nebude kopat bez svahování...? to je na sesuv bez svahování...? (a pažit toto asi není ideálné levné, svahování je lepší)... Svahovat seto prostě BUDE MUSET (neexistuje jiný postup) (pažení by bylo moc drahé/dražší)...? (takže té zeminy bude určitě více než jen 225m právě díky svahování... Úhel svahů tak 45 stupnů, možná vyšší pokud bude soudržnost zeminy dobrá, chápu to správně...? (jsem jen laik, toto jsem vyčetl a tak pochopil jen z internetu)...?

kopukopeskope
hodnocení

Já jsem z toho svahování nebyl nadšený (když jsem zjistil že se bude muset dělat a tedy že to "prodlouží"a prodraží výkop, ale tady pár videí že to je fakt nutnost, docena nepěkná videa:

hjr
hodnocení

0x

Chceš zakopat dva lodní kontejnery?

Bunker Jo? :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]