Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Petry na uhlí, možno používat dřevo?

Od: m86m® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, daly by se tyto kamna na uhlí používat i na příležitostné vytápění dílny dřevem? Jako laika mě jako jediný limit napadá velikost dvířek a tím pádem potřeba štípat na malé kusy.

Petry na uhlí, možno používat dřevo?
Petry na uhlí, možno používat dřevo? #2
Petry na uhlí, možno používat dřevo? #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Dobrý den! Stejné, zděděné Petry používám také na příležitostné vytápění dílny / 60 m2/ na chalupě - bezproblémově a úspěšně. Několik rad a poznatků :

- Rozměry dvířek a šachty vyžadují dřevo menších rozměrů.

- Dřevo pro hoření potřebuje více sekundárního vzduchu. Zjistil jsem, že přisávací otvor v horních dvířkách nestačí, při nepatrně pootevřených horních dvířkách to lépe hoří /větší žár, méně kouře/. Proto jsem uzavírací závoru těchto dvířek nepatrně vyhnul, aby dvířka šla po rozhoření kamen zavřít s malou škvírou. Hned to lépe hoří! Při zátopu se dvířka uzavřou těsně.

- Dřevo při hoření má delší plamen než uhlí, proto je je dobré osadit delší kouřovod a za kolenem vložit do kouřovodu t.zv. "dudy", nebo jiný výměník. Odřezky z tvrdého dřeva dokážou rozžhavit koleno a 1 m roury do "běla". Proto jsem pod koleno a dudy umístil malý ventilátor, který to ochladí a rozežene teplo do velkého prostoru dílny.

- Před časem jsem někde viděl popis toho, jak jeden kutil místo vyjímatelné kruh. části horní desky Peter osadil rouru s dolní opěrnou přírubou a s horními dvířky a do Peter pak po roztopení "přikládá" horem celá metrová polena, které dole v kamnech postupně odhořívají.:)

hodnocení

8x
V Petrách se vždy topívalo vším, co bylo.

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, jde to, ale dře to - poleno neohnete a ani ho nenasypete (jako uhlí). Ovšem, pokud máte odřezky, tak to půjde (jen to bude hořet rychleji, než uhlí). Zdravím!

hodnocení

4x

Jasně, že to jde,

Mám kotel na uhlí, ale desítky let se v něm topí jen dřevem.

hodnocení

4x
Jde to, ale musíte často přikládat.
Při přípravě dřeva nařežte krátké špalíky a nemusíte tolik štípat.
kenav

Na kamna se dělal nahoru nástavec do kterého se dalo velké poleno,které hořelo 10h

hodnocení

4x
Dá se půjčit průmyslová štěpkovačka co schroustá dřevo až do 10 cm. S takovým strojem máš naštípáno na drobno na celou zimu za 1 den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]