Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , chci se zeptat přecházím z elektrického 12 kw topení ( jednak to pořádně nevyhřálo a ty ceny zlodějský ) na krbová kamna s výměníkem. Ty jsou obchod.hsflamingo.cz/... Mají výkon do vody 19 - 23 kw se spotřebou paliva 7,46 kg/h nicmene chci se zeptat zda li by stačily slabší obchod.hsflamingo.cz/... tyto mají výkon do vody 12 - 16 se spotřebou paliva 5,19 kg/h Jde mi o to abych s těmi co mam objednané neprotopil zbytečně moc, a nebo aby jsem nemusel pořád přiškrcovat a timpádem by to dechtovalo jsem se dočetl, se dřevem jsem ještě netopil a tak nemam vubec páru o tom kolik cca važí 1 kubík dřeva abych si to mohl dle spotřeby kamen vypočítat kolik budu potřebovat kubíku cca na zimu jelikož kamna budou až na příští sezonu ale dřevo bych mohll nakupovat postupně už ted. Letošní zimu budu mít po realizaci komínu jednoduchy kamínka bez výměníku z Hechtu na přitopení. Je to starý dum po rekonstrukci bez zateplení takže ztratovost tepla docela velká.
Elektricky kotol 12 kW ma 100% ucinnost a je dobre meratelne, kolko tepla posle do vykurovacej sustavy. ak vam to nestacilo, tak bud ste mali nastavenu malu teplotu vody alebo ma proste kotol slaby vykon.
Potom vam nebude stacit ani 12 kW na kotli na drevo. Caka vas len sklamanie, lebo :
1. docasne kaminka bez vymenniku = teplo ako v pekle blizko pri nich, zima vo zvysku domu (vratene plesni v rohoch)
2. kurit drevom znamena neustale behat k peci a prikladat a kontrolovat, ci netreba uz prilozit
Drevo ma hustotu 500 - 800 kg / m3, nastiepane ho samozrejme neviete ulozit bez medzier, tak si viete spocitat, kolko m3 skurite jeden den a kolko miesta na skladovanie potrebujete.
Na vasom mieste idem do tych klimatizacii, ako vam dobre radi pan Cakl. Vyhoda he , ze 1 kW elektrickeho prikonu mate 3 kW tepla (ak prave nie je minus 20).
Trošku si plknu. Dřevo, pokud máte možnost, kupujte ihned, i na příští a přespříští rok. Trochu mě dostala cena těch kamen, tak jsem koukl a zíral. Ta kamna, která jsem koupil před pěti lety za třicet litrů teď stojí šedesát, hezké. Dřevo jsem vloni kupoval míchané, nařezané, naštípané za dvanáct litrů deset kubíků, letos za šestnáct litrů, to akceptuji. Doplňuji ho paletama, ty mám zadara, práce se zpracováním mi nevadí, baví mě, jako bonus získám prkna, která jsou hezká a ty použiji, třeba na podbití střechy. Pracnost topení - ráno vstanu, co tři dny vysypu popelník, hodím do kamen pár desek z palet, jedno poleno a kousek pepa, zapálím, hotovo. Jdu se psy, po návratu přihodím tři polena a kamna přiškrtím, jdu do práce. Přijdu z práce, do žhavého hodím pár desek a topím dál, přikládám jednou za občas, večer přiložím a jdu spát. Elkotel letos ještě nesepl. Na konci sezony vyčistím komín a kouřovody, s tím je trochu bince. Výkon pro Vás neumím spočítat, já mám celkový 11kW voda/vzduch na osmdesát čtverečných metrů a je to až moc...
Jendad a mohu se já zeptat, čím jste topili? A kde píši, že čistím kamna jednou za rok? Tak spešl pro Vás, budu psát pomalu - kamna Haas and Sohn Avesta. Jednou za tři dny vysypu popelník, po sezoně KOMÍN a KOUŘOVODY. Kamna mají na výměníku škrabák, kterým při zavřených kamnech táhlem ojedu výměník, jednou za občas bez bordelu. Ještě nějaký dotaz? Jo, topím suchým dřevem, ne petkama, kalama a podobně. Cože jste to dávali do toho Vašeho kotle? Vše, co hořelo?
Špatná dedukce.. Ta kamna jsou celkem vychytaná, umí. Jsem spokojen. Původně byla myšlena jen jako doplněk, pro radost, ale šlapou fajn. Tak jo, hezký večer přeji.
Mužu se zeptat , která teplovodní kamna se čistí jednou za rok? Protože pamatuji si , že kotel jsme čistili každý týden.
Vydedukoval jsem to z věty ,, Na konci sezony vyčistím komín a kouřovody, s tím je trochu bince. ,,
Jinak čistil jsem klasický opop h18 a topilo se hnědym uhlím . To bylo tak před 30 lety , pak plyn.
Taky mám jen tak na pohodu a pohled do plamenů Haas Sohn a plná spokojenost. Ještě vloni se vůbec nevyplatilo jít do svého lesa pro dřevo na topení. Příští rok už asi půjdu. Stejně musím každý rok pár stromů sundat. Kůrovčák tedy zatím není, ale stejně se musí sem tam něco porazit.
S tím čištěním vcelku souhlasím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.