Dobrý den, narazil jsem ve svém novém bytě ve starém bytovém domě na kabel trčící ze zdi v kuchyňském koutě, pro který je určen jistič B16A/3. Chci tím připojit 2-fázovou indukční desku a 1-fázovou troubu. Zkusil jsem nejdřív prověřit multimetrem jeho vodiče, a zjistil jsem, že jeden z jeho 3 fázových vodičů má překvapivě nízké napětí - pouze 17V. Nevím co si o tom myslet, nebo v čem může být problém. Je tam následujících 5 vodičů: Zem (zelená) Nulák (modrá 0V) Fáze (hnědá 240V) Fáze (šedá 240V) Fáze (šedá 17V) Pro ilustraci přikládám fotky z měření fázových vodičů. Předpokládám, že takhle nemám plnohodnotný 3-fázový kabel, ale pouze 2-fázový, se kterým si budu muset vystačit, ale proč to tak je? Poraďte, prosím.
Ten kabel má pravděpodobně druhý konec v domovním rozvaděči a tam by měl být i ten nezapojený vodič, na kterém měříte nějaké naindukované napětí. No a tam se dá zapojit přes vhodný jistič.
Fázové barvy vodičů jsou Černá, hnědá, šedá. Zmíněné barvy by měly být na vodičích, které jsou připojené na jistič. Něco tam máte špatně. Pokud tomu nerozumíte, tak zavolejte elektrikáře.
Rozhodně na to nešahej, i když ukazuje tak malé napětí. Něco je tam určitě špatně, možná krabička za sporákem, není se co divit, kabel černý a bez dutinek. Nebo i rozvaděč, vyjiskřená svorka či i kontakt v jističi. A napětí se v prvé řadě měří nějakým zátěžovým měřákem, jako je vadaska nebo lepší. Ten strojek, co máš ty, je jen takový doplněk, na něj bych se při práci rozhodně nespoléhal, po změření jen tímhle bych si na zařízení rozhodně nesáhl.
zvedavec
@danicek V čem je vadaska lepší než ten digi měřák? To ta vadaska poskytne tak velkou zátěž?
Ano, bezny multimeter ma vstupny odpor 10 MOhm, co uplne staci na to, aby tento odpor spolu s kapacitou medzi vodicmi vytvoril delic napatia a na nikam nezapojenom vodici tu ukazuje cokolvek.
Stara vadaska s cievkou, ktora vtahovala jadro s rucickou voci stupnici napati, ta ma odpor v kiloohmoch a tiez indukcnost.
Potom su este elektronicke vadasky s ledkami, pripadne aj lcd displejom a jednoduchym meranim napatia, tie maju vstupny odpor v desiatkach kiloohmov.
Děkuji vám všem za rady. Myslím, že máte všichni pravdu. Osobně se moc v té elektrice nevyznám a nic podezřelého jsem sám nenašel takže si spíš pozvu toho elektrikáře, abych tu fázi (s 16V) zprovoznit pro troubu. Až přijdu na řešení, tak to tu pro zajímavost zasdílím.
Barvy vodičů jsou pro orientaci. Hlavně laiků. Napětí měříme vždy mezi dvěma body. Předpokládám, že si měřil jen fáze proti nuláku.
Elektrikář ovšem změří také sdružené napětí mezi dvěmi fázemi, teda třikrát... Mělo by být okolo 400 V. Stačí to orientačně i vadaskou.
To malé napětí na tvém šedém vodiči může být opravdu jen naindukované. Jeho velikost záleží také na délce toho kabelu. Ten tvůj šedý vodič nemusí být vůbec připojený na jistič. Nebo je někde přerušený. Většinou se měří na konci kabelu. Pokud je problém, tak na začátku kabelu. Když je rozdílné napětí, změří se na vstupu i výstupu jističe. Může to být mechanická vada jističe, nespíná všechny kontakty. Někdy jsou i opaly, velký přechodový odpor. Nebo také zrovna krátkodobý výpadek jedné fáze od zdroje.
hejkale kam na to chodíš? Laici s tím nemají nic společného. Barvy vodičů jsou hlavně pro sled fází a přehlednější zapojování rozvaděčů, zařízení a strojů. A v neposlední řadě jsou na to normy. A normy jistě nejsou kvůli laikům.
ad @ferax Vycházejme ze života! Laici občas vědí něco o barvách fází. O sledu většinou nic. My na sled fází míváme přístroje. Souhlasím také s tvým zněním o uspořádání v rozvaděčích atd. Nikdy si ale nemůžeš být jistý, zda se v tom už někdo nehrabal a teď je na hnědém třeba L1 a na černém třeba L3 nebo L2. Norma nenorma. I tu mívají někteří profíci na háku... Už kvůli tomu, že i na mnoha poradnách je plno "rad" typu: zelený dej tam a černý tam... jsem napsal - Hlavně laikům! Nikdo přece nepíše, neradí, že podle normy: L1 patří sem, dej ho tam, L2 tam ... Jak to zjistí laik? Jen podle barvy!
Jelikož ten kabel je gumový pohyblivý přívod, tak určitě nevede až do rozvaděče, ale buď po staru je někde na zdi vypínač s doutnavkou ( sporáková kombinace ) a tam může být ten jeden vodič odpojený, nebo po novu je někde za spodníma kuchyňskýma skříňkama ve zdi krabice, kde se přechází z kabelu od jističe právě na ten gumový kabel, kde zase jeden nemusí být zapojený.
Koukni, jestli do toho jističe vedou všechny tři dráty, pak vadaskou změř, jestli do všech prochází napětí z jističe a pokud jo, tak hledej to, co jsem popsal, klidně to mohli zedníci i zadělat štukem a není to vidět.
Postřeh dobrý, ovšem indukce může vzniknout i na tom pevném vedení od rozvaděče po sporákový vypínač a sečíst se s tou na gumě... Ale máš pravdu, může být chyba kdekoliv na cestě. Kdo hledá, najde!
zaseja
Mě vůbec nezajímá ta indukce, ta je jasná, ale jde mi o tu chybějící ostrou fázi.
Huh, màß identicky multimetr. Zajimalo by+ jestli taky na něm pozoruješ samovolné hodnoty SS napětí o velikosti 20 až 100 mV když různě hýbeš kabely... Mám pocit, jako kdyby mu chyběl nějak odrušovací kondenzátor. Já si myslím, že je vodič nezapojeny ale, že se na něm kapacitně indukuje z vedlejšího vodiče
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.