Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu

Od: zuzanav odpovědí: 10 změna:
S manželem třetí měsíc prodáváme byt. Situace na trhu je špatná a ačkoliv je byt zrekonstruovaný, na pěkném místě, v celkem žádané lokalitě, nedaří se nám ho prodat. Už jsme šli s cenou o milion dolů, skoro na původní cenu, za kterou jsme ho koupili před dvěma lety. Protože jsme ale nyní zdědili nějaké peníze, chceme se odstěhovat zpět blíž za prací do našeho bývalého bydliště. Na nový, vysněný byt máme již složenou rezervaci, která je platná do konce roku.
Na začátku listopadu se konečně objevil nadějný zájemce. Od první chvíle jsou s ním ale hrozné starosti (jako kupující má v současné chvíli navrch a neadekvátně připomínkuje znění smlouvy, ponižuje našeho makléře, má své advokáty, kteří vědí vše lépe). Jde o to, že je extrémně podezřívavý (žádá si různé papíry, chodí k nám do bytu si všechno přeměřovat, ťuká do zdiva apod.). Hlavní je, že je gay, prý má špatnou zkušenost s lidmi ve svém domově, a tak má dojem, že mu všichni jen ubližují, chtějí ho podvést a okrást. Nyní se chce se svým přítelem nastěhovat do našeho maloměsta a najít "klid" (spíš chce utéct před sousedy, které si rozezlil a tento byt je cenově dostupný, protože nás čas tlačí na snížení ceny).
Po všech peripetiích jsme konečně dospěli k rezervační smlouvě a už jsme si mysleli, že je vše na dobré cestě. Při podpisu ale zaslechl dupání z chodby a nyní spekuluje, že prodáváme byt se skrytou vadou, že zase bude někde nešťastný a chceme mu byt podstrčit. Je to prostě patetický stěžovatel, který nenávidí všechny kolem sebe a měl by se spíš měl nastěhovat někam na samotu, než mu rupne v kouli. Nyní ale chce z rezervace vycouvat a my nakonec s manželem nevíme, jestli vůbec uzavřít s ním obchod je dobrý nápad. Umíme si totiž představit, že v domě plném dětí a lidí, kteří se mezi sebou znají (společný pozemek, starousedlická komunita), mu bude hned něco vadit a ještě nás bude zpětně žalovat (kvůli přílišnému hluchu, sousedům, kteří se s ním dostanou do křížku...).
Pokud ale náš byt nekoupí tenhle šílenec, tak do konce roku honem asi nikoho jiného neseženeme, o náš nový byt přijdeme a propadne nám rezervace. Nemáme z chlapa dobrý pocit, co ale dělat v takhle komplikované situaci? Byla bych pro si nový byt nechat ujít, náš nabízet dál a třeba se vyskytne jiná příležitost. S tímhle člověkem nevím, co čekat a nechci si jednou drbat hlavu, že jsem byla umíněná a musela mu ho prodat. Děkuji za názory!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Co chcete slyšet? Myslím, že situaci hodnotíte správně. Osobně jsem si stanovil léty a praxí ověřené pravidlo, že jakmile jsou s někým potíže hned zpočátu, je potřeba okamžitě další jednání ukončit, protože dál to bude jen horší. Váš problém může být také v tom, že jste se nejspíš ukvapili. Prodávat nemovitost tři měsíce není žádná dlouhá doba. To chce delší čas. Otázkou také je, proč jste platili předem rezervaci, když jste neměli kupce a proč vůbec platíte nějakému překupníkovi. Prodej nemovitosti není žádná kosmická věda. Chce to jen dodržet předepsaný postup. Teď musíte zvážit, jestli pro vás bude větší ztráta handrkování se s pochybným kupujícím nebo obětování rezervace.

master
hodnocení

2x

Situace na trhu je taková, jaká má být a jakmile začnou dlužníci, kteří nebudou schopni splácet úvěry, házet reality zoufale na trh, tak cena půjde dolů...

tak dal už Gay rezervaci a nebo nedal? Pokud nedal a jakmile zjistí, jak zoufale to chcete prodat, tak samozřejmě bude tlačit na snížení ceny, Ale zvláštní, že se chlubí, že je gay :)

kvůli hluku od sousedů vás tedy rozhodně úspěšně žalovat nebude, pokud jste třeba nepřehodily ložnici do chodby a podobně nezměnily bez povolení dispozice bytu

posledního půl roku prodeje padly k NULE, poslední 3 měsíce banky nedávají vůbec žádný hypotéky čistá nula. Vše se odvíjí od těchto sazeb:

doplněno 19.11.22 00:48:

Doufám že jste si s makléřem, kterého platíte vy, vyjednali, že pokud on nesplní podmínky (Nedoplatí kupní cenu v termínu), Že máte nárok na část rezervace. A ne že jí shrábne celou makléř :)

Prodej bytu
zuzanav
hodnocení

Rezervační smlouvu podepsal, ale ještě nezaplatil. Byt máme s manželem bez dluhu a hypotéky. Již jsme mu zlevnili o 300 tisíc. Ano, s vrácením částí rezervace to je ve smlouvě. Dokud ale peníze nesloží, jakoby žádná rezervace vlastně nebyla. Pro nás ale možná tím líp.
master

Po podpisu rezervace mu už nic neslevujte.

Nechal bych ho nesplnit rezervačku a vysoudil z nej co pujde a slevil někomu normálnímu :)

pošlete mi na můj mail (najdete na tomto odkazu) link na inzerát a/nebo dispozice bytu, třeba bych ho koupil, když vyjdou čísla...

hodnocení

2x

O tom kupujícím jste napsala - neadekvátně připomínkuje znění smlouvy, ponižuje našeho makléře

Mám zkušenost, že s takovými "mistry světa" je lepší jakékoliv jednání ukončit.

Napsala jste - už jsme šli s cenou o milion dolů, skoro na původní cenu,

Máte možnost, vykašlat se na toho mago*a a nabízet dál byt k prodeji s poznámkou - při rychlém jednání je možná sleva. Ve Vašem případě by výše slevy mohla být rovna hodnotě částky Vaší rezervace.

hodnocení

1x
Co bych udělal já : cena bytu je taková jaká je pokud se to milému spekulantovi nelíbí tak at si políbí a šmitec dál bych se s nim nebavil a tečka
master

Což prodávající nemůže, protože má závazek vůči makléři, A ten tlačí na součinnost, tak prosím nepopisuj, čemu nerozumíš...

A posledních 6 měsíců makléř hýčká kupujícího. Předtím to bylo přesně naopak. To je realita.

id
hodnocení

0x
Já při prodeji RD realitkou měla ve smlouvě, že za skryté vady ručí 5 let realitka.
master

Vy jste uzavírala kupní smlouvu vy jako prodávající a kupující jako realitka? Nebo to byla 3 strana smlouva?

Realitka Sročko se základním jměním 1 Kč? V době růstu cen není problém za cokoliv ručit, po 5 letech vrátíte klientovi původně zaplacené peníze, a on vám vrátí dvakrát zhodnocenou nemovitost a nazdar.

id
Já prodávala RD přes realitku. Realitka za mě převzala závazek za skryté vady.
Nový majitel zkoušel uplatnit skryté vady, ale přes právníky realitky neuspěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]