Nejste přihlášen/a.
dobry den.chtela bych si napsat energii na sebe,5let bydlim v pronajmu kde majitel ma vse napsane na sebe,jak to funguje pak kdyz jeste mam nedoplatek.muze my majitel ukazat vyuctovani za tech 5let protoze mam divny protokol a neverim ze tolik jsem dluzna dekuji
Pronájem nestačí.Musíte být majitelem nemovitosti zapsané v KN nebo aspoň spolumajitelem a musí s tím druhá strana souhlasit.
A z čeho soudíte, že majitel dostává měsíční vyúčtování? Můžete vyfotit elektroměr?
jak máte postupovat stanoví zákon, níže jsem Vám napsal kompletní návod i s vysvětlivkou. Kdy přesně jste obdržela to vyúčtování za loňský rok 2022?
na základě toho co vidím, vám majitel nepředal vyúčtování včas, je otázkou, jak prokáže, z jakého důvodu, například že ho dostal pozdě od SVJ. Pokud ho ale dostal od SVJ v zákonné lhůtě, tak podle mého názoru vám ho musel předat nejpozději do konce května.
A o vyúčtování elektřiny se zajímejte, pokud nebude mít fakturu k jednatřicátý mu 12., kterou by jsi musel speciálně vyžádat, tak by mě zajímalo, na základě čeho vykouzlíl takové vyúčtování.
Písemně požadujte k nahlédnutí (není povinen vám dávat kopii, tu si ale můžete udělat sama) minimálně fakturu za elektřinu a vyúčtování od SVJ a to za celé období 2020 a 2021. Do té doby žádné doplatky nahraďte.
Vzor, doručit e-mailem nebo jinak průkazným způsobem
Komu: Karel Pronajímatel
Věc: podklady k vyúčtování 2020-2021
Ohledem vyúčtování, které jsem od Vás obdržela dne 18.10.2022 žádám o nahlédnutí na podklady vyúčtování předtím, než uhradím doplatek, konkrétně se jedná o:
1) Vyúčtování služeb od SVJ za období let 2020, 2021
2) faktury za elektřinu pokrývající období od 1.1.2020 do 31.12.2021
Podklady mi můžete předložit 24. nebo 25.11.2022 (Pozn.: lhůta min7 dnů) v čase 16-19 hodin v pronajatém bytě, nebo mi můžete zaslat kopie do mé datové schránky, na e-mail, anebo doporučenou poštou. Případně navrhněte jiný termín nebo způsob, jak se mohu s podklady seznámit.
V Nájemcově dne 17.11.2022
Jarmila Nájemníková
e-mail: ...
Datová schránka: ...
Toto JE vyúčtování.
Ale tazatel nechť si přečte Zákon č. 67/2013 Sb.
Jen vám to v krátkosti vyložím, vyúčtování je povinen vám předat do 4 měsíců a vy máte pouze do 5 měsíců čas na písemnou žádost. Tedy pokud jste o podklady nepožádala do konce května 22 (vaše vyúčtování je k 31.12.2021), tak vám nemusí být vyhověno. Ve vašem zájmu je kdykoliv si písemně požádat mezi lednem a a květnem o podklady, práva patří pouze bdělým)
8
Nahlížení do podkladů k vyúčtování a vypořádání námitek
(1) Na základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů.
(2) Případné námitky ke způsobu a obsahu vyúčtování předloží příjemce služeb poskytovateli služeb neprodleně, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů podle odstavce 1, příjemci služeb. Vyřízení uplatněných námitek musí být poskytovatelem služeb uskutečněno nejpozději do 30 dnů od doručení námitky.
Na pouhý přepis odběr.místa (v rámci jednoho dodavatele) vám stačí nájemní smlouva. Ale potřebujete znát EAN a dodavatele, u kterého je odběr.
Každopádně s ohledem na cenu, váš pronajímatel může mít vyjednanou daleko lepší cenu, než budete mít vy, uvažujete o přepisu až poté, kdy si prostudujete vyúčtování, neboli podklady vyúčtování, neboli faktury od dodavatele elektřiny.
top má pravdu, může mít vyjednanou daleko lepší cenu, než budete mít vy
Páč já si chtěl taky přepsat elektriku ze synka na sebe, ale moje známá v ČEZu mi to rozmluvila a doložila výpočtem, o kolik bych to měl dražší.
Tak to platím synkovi..
Stačí, abyste to platil dodavateli na účet, místo synka. Vyúčtování si můžete nastavit rovnou na váš email Stejně jako přístup do elektronické obchodní kanceláře Čezu. V rodině žádný problém (s placením). V případě pronájmu už je to horší.
A nejhorší je, že ty zvýšené spotřeby energií se začnou objevovat o něco později. Zatím stále dobíhá spousta výhodných fixací...
Ne, ale stávající zákazníci to mají levnější než nový zákaznici, protože s nimi dodavatel nepočítal, resp. ctirad namastí kapsu na současné situaci, rozhodně vám nedoporučuji v současné době přepisovat na sebe, Možná od 1.1. už to bude jedno díky zastropování
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.