Letos těsně před dokončením mé garáže mi soused neumožnil vstup na jeho pozemek abych mohl natáhnout omítku a dokončit fasádu. Stavba má územní souhlas Stavebního úřadu. Podal jsem na Stavební úřad žádost o uloźení povinnosti k oprávnění vstupu na sousední nemovitost. Stavební úřad zareagoval cca po 2 měsících kdy už soused postavil vlastní zeď ze ztraceného bednění k přístřešku pro jeho automobil. Soused nemá stavební povolení ani můj souhlas. Jeho šikmá střecha je vedena na hranici pozemku a není ukončena okapem.Takže veškeré srážky znehodnocují a podmáčení moji nemovitost. Soused dělá naschváli a normálně nekomunikuje. Co mohu dělat? Bojím se zimy a co udělají srážky děkuji. Honza
Co mohu dělat? S takovýmto člověkem sám neuděláte vůbec nic. Budete si muset najít advokáta a jít se se sousedem soudit. Přístřešek možná bude nucen zbourat.
Na omítku pozdě, domluvit se, aby dal alespoň okap a zabezpečil, aby na Vaší stavbu netekla jeho voda.
Kam je spád vody, po otočení fotek je to lepši vidět.
krtek6
no v prvé řadě pokud jsou sousedovi srážky přiváděny na pozemek druhého je to porušení stavebního zákona, takže zde bych souseda ne, že žádal...ale přimo mu to nařídil s informací, že pokud tak neučiní, že to budu řešit oficiálně...a omítka je v tuto chvíli asi pasé, ale pokud už to má rozjednané takto, tak asi dotáhnout do konce...obávám se však, že úřad mu tu stěnu dodatečně povolí, protože tam už nebude jiné riziko nebo problém, který by to znemožňoval...vyjma toho spádu deště
Soused, který dělá naschvály asi nebude přístupný jakékoli dohodě, tohle ja na soud.
krtek6
Kam ta voda teče je jasné z té fotky...tazatel má rýnu, takže do rýny...ale soused ji svádí na jeho pozemek...potažmo na hranici, ale v kombinaci s fyzikou, logikou a hlavně právem...na tazatelům pozemek
Dobrý den, pokud nemá na jeho stavbu povolení nebo souhlas, jedná se o černou stavbu - nahlásit stavebnímu úřadu. Hospodaření se srážkovými vodami si má vyřešit na vlastním pozemku - opět nahlásit na stavební úřad. U případného dodatečného povolení budete účastníkem řízení. Hezký den.
Dobrá prasárna. Čeká vás patrně dlouhý soudní spor, kdy se soused bude všemožně bránit, využívat veškeré lhůty, odvolání a zdržovaní. Pokud budete úspěšný, což se v tomto státě nedá ani u takto jasných případů vždy dopředu říct, tak výsledek by mohl v nejlepším případě být, že sousedovi nařídí odstranit černou stavbu a zaplatit škody, které vzniknou na vašem majetku. Může se to ovšem táhnout dosti dlouho a škody nemusejí být malé. Člověk si občas řekne, že jeho soused je magor, ale podobné případy ho vždy vyléčí, že to vlastně až tak špatné není.
já jenom jak to čtu...jak to že máte tu garáž na hranici...máte to povoleno...no náhodou nabyl soused proti a Vy jste to nějak protlačil...kdyby jste tam měl ten odstup garáže od hranice určený zákonem tak si ze svého pozemku tu omítku snadno uděláte...nevím také normu pro přístřešek na auto...tak abyste se s tím nahlašováním černoty pak nebyl překvapený...já to tady vidím spíše na nějaké neshody mezi Vámi které gradují...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.