Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ručně/Manuálně vrtaná studna 5-10m - jak dlouho to potrvá s tímto nářadím...?

Od: vrtakderstudni odpovědí: 3 změna:

Ručně/Manuálně vrtaná studna 5-10m - jak dlouho to potrvá s tímto nářadím...?

Jak dlouho může zhruba trvat vyvrtat 5m (a 10m) hlubokou díru s tímto manuálním vrtákem studní...?
vrtanestudny1.cz/...
vrtaky-vrbovsky.cz/...
atd.

V "normální zemi"(tzn. žádná skála, ale ani písek atd. prostě normální půda). Vrtal už s tímto (nebo něčím podobným) někdo manuálně/ručně takto hlubokou válcovou díru (5m a 10m hlubokou)...? Jak dlouho vám to trvalo (5m a 10m?). Nebo alespon nějaký "odborný"odhad ( :) ), jak dlouho může s tímto trvat vyvrtat 1m...?

A druhý dotaz - jak hlubokou díru (ať už pro studnu, nějaké "primitivní tepelné čerpadlo dělané svépomocí", nebo prostě díru pro cokoliv jiného...) Jaké maximální hloubky vrtu můžete s tímto ručním vrtákem reálně tak dosáhnout...? Nějaký odhad/představa...? Jeden prodejce:
vrtanestudny1.cz/...
Říká že maximálně tím jde vyvrtat až 20m hluboká díra... (!?). Je to možné...?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Pro tepelné čerpadlo? Tak to se připravte na hodně dlouhou šichtu (pokud Vám na ni zbytek života bude stačit).

hodnocení

1x

Odborný a přesný odhad si musíš udělat sám.

Když to nářadí zapíchneš do hlíny a budeš s ním otáčet, tak si můžeš stopnout jak hlouho ti trvá vyvrtání do jaké hloubky.

Já jsem kdysi vrtal jímky pro zachycení děšťové vody. Jímky měly průměr 200 až 250mm a hloubku asi 2 metry. Vrtal jsem podomácku vyrobeným vrtákem a myslím že jsem si s tím hrál i celý den a měl jsem dost vytahané ruce.

Jak hlubokou díru vyvrtáš, záleží pouze na tvém štěstí a na materiálu, který budeš vrtat. Když budeš vrtat pouze hlínu, tak deset metrů dlouhá trubka už bude fungovat trochu jako pružina (možná hodně jako pružina).

Když ve dvou metrech narazíš na kámen nebo na skálu, tak to můžeš zahrnout a zkusit vrtat někde vedle.

riva
hodnocení

0x

Kdysi jsem si to s ručním zemním vrtákev vyzkoušel do 1m s tím, že když by to šlo dobře, zkusil bych vrtat 40 m a měl bych na pozemku druhou studnu. Ten 1m mi stačil. S hloubkou roste náročnost na vyzvedávání. Ale na YT je spousta zajímavých způsobů jak vrtat studnu bez velké dřiny - např.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]