Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

UV lampa proti plísni

Od: protiplisnak odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

téma plísní začíná být zase aktuální. Sám jsem jeden dotaz před časem dával. Nyní bych se chtěl zkusit zeptat jen velmi úzce. Máte někdo zkušenosti s UV lampou proti plísni? Slyšel jsem totiž že germicidní lampy se zářením UVC mohou být nebezpečné (resp. jejich záření má karcinogenní účinky).

Veškeré odpovědi, které se netýkají přímo mojí otázky, nechte prosím stranou. Vím, že je potřeba řešit příčiny a prevenci jako např. zateplení (v jednání), tepelné mosty (máme bohužel), vlhkost (vyšší bohužel), větrání (větráme), odvlhčování (už mám ty hučící potvory dvě, možná nám do rodiny přibude třetí), postřiky (už ani nevím jestli je lepší dýchat plísně nebo být zfetovaný chlórem nebo octem) a další možnosti války proti vlhkosti a plísním, kterou jsem se rozhodl zahájit a zahájil na všech frontách.

Nyní ale od Vás potřebuji jen tuto zkušenost? Měl jste někdo UV lampu a zkoušel ji proti plísním? Doporučil byste nebo ne? Díky.

PP

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Germicidní UV lampy s přímým zářením se používají tam, kde je možné zajistit, aby nebyli při dezinfekci přítomni lidé. Dezinfekce těmito svítidly je nejúčinnější, protože dochází ke sterilizaci mikroorganismů jak na povrchu předmětů, tak i ve vzduchu a kapalinách.14. 8. 2020
Tady... nebál bych se...
doplněno 15.11.22 19:23: Případně zde shop.medicton.com/...
doplněno 15.11.22 19:26: A i méně výkonné, levnější... riteli.cz/...

Třeba ještě někde sežene staré "horské sluníčko", to bude ještě levnější.

Každopádně - u všech UVC zdrojů - lidé, zvířata, květiny musí před aplikací pryč. Poškozuje barvy (obrazy, koberce, může i malbu), při dlouhodobém užívání, i některé plasty.

Do světla nekoukat (zánět spojivek jako od svařování obloukem), důkladně větrat - vzniká u toho ozón a ten je jedovatý.

hodnocení

0x

postřiky (už ani nevím jestli je lepší dýchat plísně nebo být zfetovaný chlórem nebo octem)
Na dlouhodobé odstranění plísně ze zdiva/omítky se používají jiné prostředky, které jsou naprosto bez zápachu a vydrží účinkovat minimálně 3 roky. Netuším, proč někteří stále používají na plísně takové nesmysly, když lze koupit účinné přípravky.

protiplisnak
hodnocení

Dobrá tak tedy nakonec to téma přeci jen asi rozšíříme. A jaké vydrží tři roky?

re4zon
Protiplisnove natery nebo penetrace napriklad. Ovsem z toho jak to popisujes tam mas asi dost vlhko a sice to nechces slyset, ale bez systemoveho reseni to nikdy nebude v poradku. Kdybys popsal, odkud se ta vlhkost bere, mozna by se naslo schudne reseni.
protiplisnak
hodnocení

Schůdné řešení už řešíme s firmou, ale ta firma nepřijde zítra nebo příští týden, protože je to byt, resp. byty v domě ve vlastnictví jednotlivých lidí, tj. sdružení vlastníků, takže to není jen na mě. Chápete to? To nechte teď být, já se ptám na konkrétní věc, která by tu plíseň mohla potlačit alespoň do doby než se to vyřeší jednou provždy.

detecha.cz/...
Je třeba koupit koncentrát, který si naředíte podle návodu, vyjde levněji a ošetříte větší plochu. S přípravkem nešetřit, zeď je třeba natřít důkladně, doporučuji nátěr někdy v létě zopakovat. Po aplikaci samozřejmě nějaký čas topit a větrat, aby zeď vyschla.

Caparol Capatox, doma jsem aplikoval a fingoval.

Výrobců je samozřejmě víc, na trhu lze najít podobné přípravky: Caparol Capatox, Fungisan, Sanatop, Remal penetrace proti plísni, Eternal odstraňovač plísní... Některé už jsou naředěné přímo k použití, často v nádobách s rozprašovačem, pro rozsáhlejší nebo časté použití je lepší koupit koncentrát. Je třeba hledat bezchlorový přípravek proti plísním.

hodnocení

0x

Dobrý den.

téma plísní začíná být zase aktuální

Ano máte pravdu a bude to horší, což již upozorňuje státní instituce, páč se šetří na topení.

Máte někdo zkušenosti s UV lampou proti plísni?***Nemám s tím zkušenosti, nikdy jsem se s tím nezabýval.

protiplisnak
hodnocení

Oh. Díky za Vaši rychlou pohotovost, psal jsem Vám v jiném článku abyste se na to mrknul. :) No co se dá dělat. Ale i tak děkuji.

Tam je taky odpověď...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]