Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytvoření proudění vzduchu v boxu

Od: tomash odpovědí: 21 změna:

Ahoj, rád bych zde načerpal nějaké nápady pro řešení mého problému.

Vlastním optický laser pro řezání a gravírování (viz odkaz) a z důvodu nepříjemného kouře v dílně jsem si pro něj vytvořil box - viz přiložený obrázek.

Box má v pravé dolní části odsávání pomocí ventilační trubky obdélníkového tvaru cca 80*220 a ventilátoru DALAP AP PROFI 150, který odvádí kouř ven.

Jelikož odvod vzduchu v boxu mám, řeším nyní, jak udělat přívod v levé části boxu (levá červená část na obrázku).

Jako první pokus jsem vyvrtal do levé spodní části díry o průměru 8 mm, což se ukázalo jako nesmysl. Kouř se v boxu akorát výřil, místo aby se vytvořilo proudění, které odtáhne vše ven.

Napadá někoho, jak toho vyřešit? Jak zhotovit přívod tak, aby se při odsávání vytvořilo proudění ve směru zprava doleva?

Vím, že pozice odtahu ve spodní části není úplně vhodná, protože kouř stoupá nahoru, ale řazání překližky s ofukem způsobuje, že se kouř koncentruje ve výše 0 - 3 cm od dna boxu.

Předem děkuji, za dobré tipy.

Vytvoření proudění vzduchu v boxu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Začal bych tím, že odvod teplého kouře bych přemístil nahoru, kam přirozeně teplý vzduch stoupá. Naopak přívod by měl být dole. Až tam bude toto proudění, neměl by se koncentrovat kouř dole.
doplněno 15.11.22 08:08: Podle mě je potřeba odsávat kouř tam, kde vzniká, nenechat ho blokovat dráhu paprsku a zakouřovat optiku laseru. Tedy bych dal menší nasávací hubici co nejblíž místu pálení. Box pak nejspíš nebude potřeba.
tomash
hodnocení

Jak jsem psal v textu, vím, že to není úplně OK, ale konstrukčně to není úplně ideální dávat odtah výš. Rád bych zkusil ještě jinou variantu s odsáváním ve spodní části. A jak jsem taktéž psal, kouř se koncentruje v dolní části po překližkou a pokud vytvořím proudění, nebude mít úplně moc šanci stoupat.

Minimálně byste mohl doplnit malý tlačný ventilátorek k prostoru řezání, kterým ten kouř nasměrujete k odsávacímu otvoru. Běžně se to dělá, aby se zabránilo poškození okolí řezu kouřem. Nebo už je součástí stroje?

hodnocení

0x
Potřebuješ na jedné straně odsávat, na druhé tlačit.

hodnocení

0x

To, co se děje v bedně se vzduchem je turbulentní proudění, víry. Já bych to asi řešil konstrukcí tak, aby bylo zajištěno co nejlepší laminární proudění.

To znamená, že bych v bedně u dna do výšky těch 5cm nebo jak to bude vhodné, provedl proudící přepážky nebo sadu trubiček co nejblíže pracovnímu profilu, aby do něj nezasahovaly a na obou koncích bedny dva totožné otvory se stejnými ventilátory.

tomash
hodnocení

Děkuji za tip.Z prostorových a ekonomických důvodů nelze na levou stranu přidat stejný ventilátor.

Pojmem "trubičky" by šlo dát nějaké vzduchové trisky?

Čím víc trysek hustěji na sebe, tím lépe. Ale záleží na možnostech konstrukce. Jde o to, aby se jednotlivé proudnice neprotínaly, aby se proudící vrstvy třely o sebe co nejméně, a zajistit dostatečnou rychlost proudění. Nemůžu najít video pro ukázku. Prostě čím víc se proudící vzduch (nebo kapalina) rozdělí, tím lépe. Zkrátka bych na vstup dal nějakou hustou voštinu příslušné tloušťky, nebo ji vyrobil třeba z brček.

K té turbulenci bude pak v boxu docházet kolem konstrukce stroje, ale jde o to zamezit tomu, aby se vzduch nezvířil turbulentně už na vstupu do boxu.

Vemte si příklad třeba z aerodynamických tunelů, když tam indikátory kouře pouštějí z trysek. Kdyby ten kouř vypustili jen tak, tak se jim tam rozvíří už na začátku.

Vytvoření proudění vzduchu v boxu #2

hodnocení

0x

Na strane nasávania by som vytvoril prírubu s kusom potrubia alebo proste predĺžením aspoň takého prierezu ako je na strane odsávania, ale stále dostatočne malého na to, aby sa pri zapnutom ventilátor dym nemal možnosť prekonať bariéru prúdiaceho vzduchu.

doplněno 15.11.22 13:01:

Aha, po druhom prečítaní otázky som zistil, že popisujem riešenie iného problému - že ventilátor je tak slabý, až sa dym dostane von cez nasávanie. Zvýšte prietok a/alebo upravte geometriu boxu. Možno by pomohlo flexi potrubie pripevnené priamo k hlave na opačnej strane ako ofuk, ktoré by jazdilo spolu s ňou a odsávanie by bolo v jej blízkosti.

Vytvoření proudění vzduchu v boxu #3
tomash
hodnocení

Odsávání přímo v místě vypalování není špatný nápad, ale bohužel to není sprváné řešení.

1. Při správném řezání laserem se musí dým koncentrovat POD materiálem, který by v tomto případě bránil samotnému odsátí.

2. Pokud bych přidal flexi hadici s odsáváním k laserovému modulu, zatížil bych konstrukci celého zařízení, které je nějak koncipováno vzhledem ke svým rozměrům a váze. Mohlo by to negativně ovlivnit přesnost nebo kvalitu stroje.

Každopádně děkuji za tip! :)

Zaujalo ma to a moja nesprávna odpoveď trochu roztrpčila, tak som sa pri neskoroobednej káve trochu dovzdelal, a máte pravdu, čadí to pri rezaní odspodu. A podstatne viac ako som si pôvodne predstavoval. Podľa mňa to ten vetrák od Dalapu nebude pri nejakej relevantnej veľkosti stolu a boxu zvládať. Skúsil by som možno za odvoz nasourcovať digestor (niekoľko digestorov) a vyskúšal vetilátory z nich (prípadne tam ten digestor rovno pripevnil vcelku k bočnej stene).

tomash
hodnocení

Bohužel, jak jsem psal výše, nemám prostor pro implementaci dalšího potrubí na levou stranu. Včera jsem jednoduchým pokusem asi dospěl k řešení. Viz komentář níže. Každopádně děkuji za tipy :)

hodnocení

0x

Laminarizace proudění se dosahuje průchodem přes síta. Zkuste nějaké sítě proti komárům.

tomash
hodnocení

Dokážete mi toto téma / řešení nějak přiblížit?

Večer Vám to popíšu a nakreslím.

Pokud není možné odsávání přímo v místě vzniku kouře, pak bych naproti odsávání udělal dole okno (asi po celé šířce boxu nebo aspoň plochy, kde se pracuje) a to okno zakryl něčím, jako je síť proti komárům. A zkusil.

tomash
hodnocení

To je velmi zajímavé, vyzkouším.

hodnocení

0x

Mimochodem - čemu ten kouř v bedně vadí?

Nejlepší by bylo odsávání děrovanou "podlahou".

tomash
hodnocení

Jednak kouř špiní materiál a při delším řezání se koncentruje v místnosti, což není příjemné. Sání spodem možná šlo udělat, pokud by se zásadně upravilo dno. Přišel bych ale prostor pod laserem.

tomash
hodnocení

Všem díky za rady.

Včera jsem zkusil úplně demontovat levý bok boxu a vypadá to, že to vyřešilo problém s turbulencemi a vířením vzduchu.

Zkoušeno jak při otevřeném doutnání, tak i koncentraci dýmu pod materiálem.

Velký přísun vzduchu = proudění.

Kdybych to věděl dříve, celý box bych koncipoval trochu jinak. Nebyl by uzavíratelnej, ale zepředu otevřenej s odsáváním vzadu.

Nyní zkusím ještě použít tu síťovinu, jak zde psal kolega výše.

Ano, vlastně se tak eliminovaly víry kolem hran otvoru. Když se tam dá síťka která bude sloužit jako difuzor pro rovnoměrnou distribuci, bude to asi OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]