Nejste přihlášen/a.
U polystyrenu je to asi 0,034 a u slámy podobně, ale zajímalo by mě seno…
Dříve se seno dávalo do matrací… bylo to nějaké speciální seno, či specielní trávy?
Viděl jsem stavbu chatky z palet, a dával tam jako izolant seno.
Dříve se seno dávalo do matrací… bylo to nějaké speciální seno, či specielní trávy?
Viděl jsem stavbu chatky z palet, a dával tam jako izolant seno.
13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
3x
Tepelná vodivost slámy se uvádí 0,05..0.075 W/m.K, tedy skoro 2x vyšší, než polystyrenu.
Ty izolační vlastnosti sena a slámy bych čekal podobné, izolací je vlastně vzduch a účelem výplně je především zabránit proudění vzduchu. Sláma bude lepší v trvanlivosti materiálu, kvůli dlouhým rovným stéblům bude asi o chlup hůř izolovat. Seno má větší tendenci se rozpadat, drobit, přijímat vlhkost a plesnivět. Strukturou by ale mohlo o něco lépe bránit proudění vzduchu.
Prostě izolační schopnosti budou podobné, u sena bych měl větší strach o životnost.
Ty izolační vlastnosti sena a slámy bych čekal podobné, izolací je vlastně vzduch a účelem výplně je především zabránit proudění vzduchu. Sláma bude lepší v trvanlivosti materiálu, kvůli dlouhým rovným stéblům bude asi o chlup hůř izolovat. Seno má větší tendenci se rozpadat, drobit, přijímat vlhkost a plesnivět. Strukturou by ale mohlo o něco lépe bránit proudění vzduchu.
Prostě izolační schopnosti budou podobné, u sena bych měl větší strach o životnost.
pb®
Jakpak by se lidé v našem kraji dostali před 300 léty k mořské trávě? Jistě, lodě jezdily, ale že by zásobovaly zrovna lidi z Horní Dolní mořskou trávou, aby se jim dobře spinkalo?
No před 300 léty se dávala sláma...tedy do slamníku. Matrace nebyly, tedy nebylo třeba mořskou trávu... Znáte to "Kam s ním?" databazeknih.cz/...
aaa
Ta tráva do madrací roste v lese a je tenká a dlouhá asi 0,5m a sekala se srpem a nosila domů sušit. Ale nerostla v každém lese. Jméno botanické neznám a ani lidově jak se jí říkalo. Fotku bohužel nemám, jak vypadá.
1x
Vlastnosti i nějakých přírodních izolací jsem našel např. v tomhle článku:
stavebnictvi3000.cz/...
stavebnictvi3000.cz/...
pb®
Takže si mám na zahradě vysadit technické konopí, řezačka by ještě byla, a do odvětrávané omítky si dát místo vaty konopí? No možná by to bylo řešení, vzhledem k cenám stavebního materiálu. Pak ještě nakopat jíl, přidat řezanku a i na hliněnou omítku bude.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]