Nejste přihlášen/a.
zdravím všechny,
do zatepleného dřevěného zahradního domku, kde přes léto bydlíme, chci dát krbová kamna na dřevo a tedy udělat i komín, rád bych nějaké informace od někoho kdo řešil to samé, nebo kdo je z oboru. Chatku jsem postavil a vybavil, tak si myslím, že trochu zručný jsem, samozřejmě komín je jiná liga
Topit neplánujme každý den, jedná se o příležitostní topení, tedy spíše vytopit chatku večer před spaním, teplo je schopná přes noc udržet.
kamna plánuji do rohu a kouřovod vyvest do komínu cca 2m na zemí, abych mohl dát na kouřovod výměník tepla. komín bych rád nerezový. Raději otázky napíšu bod body:
1. jak vysoký komín při výkonu kamen 5-6kw při výstupu z kamen 120-130mm?
2. nerezový komín jednoplášťový, ča raději izolovaný?
3. Izolovaný prostup skrz zeď je dostatečně izolovaný, nebo raději obalit nehořlavou izolací?
4. od stěny chatky je cca 30cm přesah střechy, nechci do střechy zasahovat a raději chci dát komín dále od stěny při rovné variantě, tedy cca 35-40cm od stěny chatky, nebo lze řešit koleny a vyhnout se odskoku střechy?
5. doporučí mi někdo firmu s komponenty na stavbu komínu?
děkuji všem za případné reakce.
Pokud máte v blízkosti chatky možnost sehnat levné dřevo, tak bych o plynu neuvažoval. U kamen bych koukal hlavně na možnost kvalitní regulace (rozsah výkonu). Do zateplené chatky bude třeba, aby kamna po dosažení požadované teploty bylo možno stáhnout na minimum. Co jsem tak zaslechl, tak ne všechna kamna snášejí stažení na nízký výkon (nehoří, blafou, dehtují).
to jsem netušil, bral jsem, že např takovýto výměník je jen vlastně takový doplněk na kouřovodu. To by nemělo vadit, ne?
ono nejde tak o letní provoz, jako o prodloužení sezony o jaro a podzim a pokud zima dovolí, tak pobyt i v zimních měsících. Ten výkon by měl zaručit určitý komfort.
Děkuji za info ohledně délky komína.
je to patrová chatka o zastavěné ploše cca 24m2. Zatím využívám male el topidlo, ale chci se vyhnout do budoucna el topení, ten plyn asi není špatný nápad...s 10kg bombou by to mohlo fungovat, ale nevím jak je na tom výkonově.
Navíc jsem někde četl, že při provozu plynových kamen je cítit plyn..
a nebo skutečně jít cestou plynových kamen, když to topení bude jen příležitostní. Našel jsem toto, líbí se mi to, ale nejsem si jistý výkonem 3,4kW, zda to bude dostačující...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.