Nejste přihlášen/a.
Čím mám slepit molitan, takové ty lepené matrace ze dvou druhů molitanu? Mám nějaký Chemoprén, ale nevím.
Čalounická lepidla ve spreji jsou samozřejmě vhodná, ale jedná se většinou o kaučuková lepidla, tak je třeba pracovat v dobře větraném prostoru a pak nechat den dva vysmrádnout.
Zrovna včera jsem byl v Hornbachu, protože v Oby nic nemají, potřebuju slepit jenom kde se to rozlepuje...
Byla to matrace je asi 220 na 190 cm za odvoz, tak zase do toho nechci rvát mnoho stokorun, ta varianta za 200,- se mi líbí...
Vůbec to technologie slepování různých molitanu k sobě, mě překvapila, je otázkou, zdali to bude kvalitní matrace
Perfektně odpověděl kolega Magor. Na čalounické práce je totiž nejlepší - nečekaně- čalounické lepidlo
Je sice na podobném pricipu, jako Váš chemoprén, ale na rozdíl od něj se nanáší stříkáním. Patlat chemoprén na molitan je nesmysl, aby dobře lepil je potřeba dodržet aspoň přibližně stejnou tloušťku naneseného lepidla (což se na měkkém molitanu logicky nepodaří) a po zavadnutí lepidla na obou površích je potřeba tyto materiály k sobě silně přitlačit - ani to se na molitanu nepodaří.
To není tak jednoznačné. S kaučukovými lepidly ve spreji je potřeba umět. Musí se nastříkat jen lepený spoj, tedy vršek matrace a okolí zakrýt hadrem, jinak bude lepidlo všude, musí se vědět kolik toho nastříkat a musí se docela spěchat, smrdí to... Lepení s tím Ceysem je jednodušší a tipnul bych si, že spoj bude pevnější.
Ale ono to je jednoznačné. Nábytkařinou se zabývám už fakt hooodně dlouho, takže o tom leccos vím. A ano, pamatuju dobu, kdy byla olepovačka výhradou velkých podniků typu Jitona a pod, a menší dílny lepily hrany chemoprenem. To už je, naštěstí, minulost. Protože i ten chemopren při olepování třeba tvarových dílců, nebo plošném lepení třeba lamina k sobě se nahražuje právě těmi stříkacími lepidly, často pracuji třeba s tímto
To, pochopitelně, tazateli nedoporučuji, jelikož je to průmyslové balení pro výrobu. Na opravy a drobné čalouničení bohatě vystačí s tím lepidlem ve spreji. Mohu Vás ujistit, že aplikace spreje je asi stejně náročná, jko když používáte jakýkoliv jiný sprej - taky při tom nezastříkáte třeba strop, že.
Tím nechci říct, že ten Ceys je nevhodný. Ale jak už jsem psal, když lepím dřevo, používám lepidlo na dřevo, když lepím čalounění, lepím to lepidlem na čalounění. Hlavně proto, že každý materiál je zcela odlišný a tudíž je samozřejmé použít to lepidlo, které je k tomu účelu vyvinuto.
Ano, je móda různých univerzálních lepidel typu mamut a pod. Jenže každá univerzálnost je vždy kompromis. Je možné, že to univerzální lepidlo bude ,,tak trochu´´ držet, ale cenově to je +- stejné, tak proč nepoužít to, co se tam použít máí
Ideálního spoje dosáhnete při pokrytí 80 až 100 % povrchu tenkou rovnoměrnou vrstvou lepidla. Při příliš silné vrstvě by se lepidlo rozlévalo. Při optimálním nánosu bude lepidlo na povrchu vytvářet povlak připomínající pavučinu. Po nanesení nechte lepidlo asi 3 minuty odvětrat, až bude na dotek suché. Po odpaření rozpouštědla přiložte lepené povrchy k sobě a silně přitlačte, popřípadě zalisujte. U porézních materiálů můžete po odvětrání nanést druhou vrstvu, která zvýší pevnost spoje.
No, zas tak triviální mi to nepřipadá, navíc z toho popisku se zdá, že k lepení molitanu na molitan to není úplně ideální (pravděpodobná potřeba druhé vrstvy, nelze stlačit).
Univerzální lepidlo nutně neznamená, že to lepí komromisně. Některá běžná lepidla, typicky kyanakryláty, polyuretany, MS polymery mají adhezi k široké škále materiálů, takže doma opravdu nemusíte mít deset lepidel (do problematiky průmyslového lepení bych nezabíhal).
Dobrý den, já jsem lepil molitan k DTD disperzním lepidlem. Jestli chcete lepit dva molitany k sobě, tak by to mohl ten Chemopren zvládnout (jenom ten spoj bude tvrdý). Zdravím!
Pokud chcete, aby spoj byl pružný a nesmrděl (kaučuková lepidla chvíli smrdí), pak lepte bezbarvým lepidlem na bázi MS polymerů (Mamut, Ceys...).
eva.cz/...
Mám moc vám taky, Ale už bude mít tak dva roky, ale myslel jsem, že mamut bude dosti dosti tvrdý.
Lepidla na bázi MS polymerů (Mamut) jsou pružná. Pokud jsou plněna pigmentem (barevná), pak jsou o něco tužší, pokud jsou transparentní, pak jsou pružná cca jako silikony. Čili na lepení molitanu myslím ideální, natřete obě plochy a přitisknete k sobě.
Při lepení molitanu neděláte žádnou housenku, je třeba plochy rovnoměrně natřít. Bílý Mamut je hodně viskozní a špatně se roztírá, ten je nevhodný a proto píšu, že je třeba použít transparentní lepidlo. Ten Ceys co jsem linkoval mám vyzkoušený, má viskozitu nízkou a není problém ho kusem plastové destičky nanést na lepenou plochu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.