Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co se to používalo?

Od: zmatenka® odpovědí: 9 změna:

V domku po dědečkovi jsme na půdičce objevili tyto truhlíky. Je jich asi 5 a všechny úplně stejné, jen tento je velmi zachovalý, ostatní jsou na tom hůře. Jsou dost těžké, z tvrdého dřeva, vyztužené kovovými pásky. Velikost dna je tak cca 30x70 xm, a jak je vidět na obrázku, celý truhlík je zkosený, s "úchyty" na kratších stranách. Vím, že pradědeček byl cestář, tak jsme si nejprve mysleli, že to bylo třeba na přenášení nějakého materiálu na opravu cest, ale na to je truhlík dost těžký sám o sobě. Nesetkal se s tím už někdo?

Na co se to používalo?
Na co se to používalo? #2
Na co se to používalo? #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Myslím si,že se v tom nosila asfaltová směs,případně něco podobného od auta(povozu) na místo v cestě.

hodnocení

6x

To jsou truhlíky na "litý" asfalt, lidé je používají jako květináče...jinak se používají dodnes na ten asfalt.

hodnocení

3x

Já bych si taky tipl na kalfas. Při hmotnostech rozmíchávané hmoty je úplně jedno, že je těžký sám o sobě, těžko to urvat. Velikost?

Rychleji píšu než čtu. Na kalfas malé...

hodnocení

Tak přece - pradědeček zemřel v roce 1957 a jestli je to z jeho pozůstalosti, tak tedy klobouk dolů, že to vydrželo v takovéhle stavu. Zřejmě tento byl ale nepoužívaný. Ty ostatní byly skutečně používány jako truhlíky v zahradě a já dnes do nich ukládám na zimu kořenovou zeleninu prosypanou pískem. Právě dnes jsem ji sklidila a uložila do sklepa a proto mě to jako každý rok začalo vrtat hlavou. Děkuji moc za vaše odpovědi.

kenav

Na obaleny asfalt,těch truhlíků bylo třeba velké množství,každý pracovník na každou akci musel mít nový.Jak na něm ten asfalt vystydl už se nedal pouzit

Obalený astalt je úplně něco jiného, tzv. "balená" se pokládá finišerem... ten truhlík se používal mnoho dnů, než se většinou začal rozpadat...to není levná záležitost...litý asfalt je nejdražší, a truhlíky se dovážely nepravidelně... dnes se také dá pokládat speciálním finišerem...ale na to se už tazatel neptal...

mate59
hodnocení

0x
Nemohl to být hrant pro prasata?
kenav

Nemohl,při ty velikosti

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]