Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, neporadíte mi, jestli lze způsob zúčtování tepla a TUV v panelových domech vykládat dvěma způsoby? Kde bych asi nalezla výklad způsobu fakturace tepla pro otop a TUV, děkuji
Nám píší: Teplá užitlk. voda-náklady jsou členěny na zákl. složku (30%) a spotřební složku (70%) pro ohřev a pouze spotřební složku na vodu pro TUV. Zákl. se rozdělí mezi spotřebitele dle ZPP plochy jejich bytů. Spotřební složky jsou rozúčtovány dle spotřeb na byt. vodoměrech - stanovaná měřidla. Nebyl-li byt zpřístupněn k odečtu nebo nebyl vybaven vodoměrem z důvodu stran nájemníka, příp. bylo zjištěno ovlivňování měření nájemníkem bytu,je určena spotřeb složka připadající na 1m2 ZPP o 200% větší než je průměrná hodnota složkyv bytech s měřenou spotřebou. Autor = družstvo.
ZPP započitat. plocha bytu. bez lodžie a balkonů.
Pro teplo nám stanovují základní sl. 40% a spotřební 60%. Zákl. složka je rozúčtována dle ZPP bytu. Spotřební složka je u bytů, ve kterých byly instalovány rozdělovače topných nákladů RTN rozúčtována dle odečtených dílků.
dobrý den,
zůčtování tepla a TUV nelze vykládat dvěma způsoby! Počítá se to pouze a jen pořád způsobem jedním! Družstvo vám to pravděpodobně spočítalo dobře.Dá se říci, že čím větší byt a menší spotřeba tím je pro vás cena za TUV vyšší, obráceně platí to, že čím menší byt a větší spotřeba, je cena TUV nižší. Z toho tedy vyplývá ,že pokud má někdo byt o 100 m2 a spotřebu dejme tomu 4 m3 vyjde ho jeden m3 klidně i na 1000 Kč, no a ten kdo bylí v garsonce a má spotřebu 200m3 zaplatí prostě za 1 m3 jen 150 Kč.
Děkuji za odpověď, pojem vyhlášky chápu, respektuji ŕozdělení na 30 a 70 u TUV a 40 a 60 u tepla, ale v důsledku vyúčtování za rok 2009 a jak jsem si ověřila i 2008 , se nejedná o 1000, ale podle výkladu družstva o tak zvanou pevnou platbu ve výši pro rok 2009 10.240,-, slovy desetisíchdvěstěčtřicetkorunčeských plus spotřební složka naměřená podle odečtených dílků a měřáků TUV, takže jsem závislá t. zv. pevnou platbou na tom, kolik spotřebují tepla sousedé a kolik spotřebují TUV , takže v důsledku já skoro netopím, TUV skoro nepoužívám, protože mi do 8 podlaží nedoteče teplá a musím si vodu na nádobí a koupání ohřívat na plynovém sporáku a musím se 40 a 30 % podílet na vysoké spotřebě našich spoluobčanů, kteří nepracují a stát za ně platí bydlení, tedy vlastně dotuji nejenom družstvo na špatnou dodávku TUV, ale i stát, protože sousedům snižuji cenu vody a tepla? A každý rok se zvyšuje cena vody a cena tepla, takže podle této metodiky, když neodeberu ani litr vody a nepustím topení, tak pokud nezemřu hlady, nebo neumrznu zaplatím třeba 15 až 20 tisíc za nic?
Vašemu výkladu nerozumím a proto jsem se rozhodla podat proti vyúčtování stížnost a reklamaci a předpokládám, že nemůže a podle mého přesvědčení ani nesmí mi družstvo účtovat náklady jiných ZUJ, promiňte, ale co je mi do jejich spotřeby, to by byl perfektní návod pro majitele vil, v garzonce zřídit saunu a spotřebu tepla a TUV nechat zaplatit ostatním bytům, no to snad nééé, tak daleko snad ještě náš stát nedošel v páchání takového bezpráví.
Těch 30% z nákladů na ohřev TUV je rozpočítáno mezi všechny byty v domě úměrně k velikosti bytu v m2 a to bez ohledu na spotřebu.Jestli máte spotřebu 0 m3,tak platíte těch 30% např.10.240,-Kč no a cikáni v garsonce nají poloviční výměru bytu, tudíž jejich díl na celkových 30% je půllka vašich, to je 5.120,-Kč.Všechno ostatní je o spotřebě... pokud to je pro vás neakceptovatelné, budete se muset odstěchovat a nebo vyměnit byt za menší
Osobně vás chápu, byl jsem v podobné situaci ale bohužel
Jinak těch 30% jsou zhruba náklady na ztráty.Dodavatel tepla vám poskytuje službu a ta není pouze o spotřebě ale i o tom, že kdykoliv otočíte kohoutkem poteče vám teplá voda.Představte si, že by jste obývala byt pouze vy a ostatní sousedé by žili třeba na chalupě.Pokud by se TUV platila pouze podle spotřeby, to znamená náklady / spotřebovaná jednotka,mohl by vyjít 1m3 klidně na 20000,-Kč! A to by vadilo zase tomu, kdo byt užívá celoročně, platil by za něco co by částečně využívali i sousedi při svých občasných návštěvách svých domovů.
ajaj, že bych píchla do vosího hnízda? Nechtěla jsem poradit abych se odstěhovala, nemám kam, vy možná máte těch možností několik, protože jste zřejmě majitel teplárny a případné ztráty účtujete konečným spotřebitelům, to odporuje dosud platnému zákonu na rozúčtování spotřebovaného tepla na TUV a otop, na každou ZUJ samostatně, do toho, kolik TUV spotřebují sousedi v domě, či do kolika ° si byt vyhřejí, či přetopí nesmím,nechci a ani nebudu zasahovat. Mě zákon pouze ukládá byt temperovat, aby nedocházelo ke škodám na stavbě .
V případě, že můžete účtovat ztráty ze svého podnikání, poraďte toto pekařům, zelinářům, řezníkům, a dalším. Mám-li se pevnou částkou podle m2 podílet na vaší ztrátě, mám v případě zisku právo se podílet i na vašich ziscích, v průběhu posledních několika roků kdy bylo dlouhé topné období, zima byla velká, jste jistě ve svém podnikání dosáhl slušných zisků, hlásím se tedy o podíl podle výměry svého bytu a žádám vás o jeho výplatu.
Ráda byste slyšela odpověď podle Vašich představ, jenže tu bohužel aktuální předpisy neumožňují. Budete se s tím muset smířit.
Jinak částky, které uvádíte, jsou nezvykle vysoké, ale jste družstvo, máte sampsprávu, takže jedině ona může řešit celkovou spotřebu a cenu tepla od dodavatele. Vnitřní rozúčtování je věcí družstva.
Stanovy družstva způsob rozúčtováná nákladů na otop a ohřev vody neřeší, k ročnímu vyúčtování mi je přiložena faktura na mou bytovou jednotku ve které si dodavatel tepla účtuje sice uvádí že je to za podlahovou plochu, ale protože je v domě 16 bytů, tak máme všichni účtovanou stejnou částku za rok 2009 konkrétně 7.460,- za teplo plus 3.804 za TUV tedy celkem 10 tisíc 500 Kč
to nazývají pevnou a podle cen pohyblivou částkou na krytí ztrát při dodávání tepla a TUV po celých 24 hodin
Teprve 60 % za teplo a 70 % za TUV je mi účtováno podle spotřeby, toto přeci vyhláška neumožňuje, ta mi pouze ukládá byt temperovat.
Podle mne Vám družstvo náklady na TUV účtuje přesně podle platné vyhlášky. Základní složka 3800,- Kč na třípokojový byt není nijak nepřiměřená.
Prostě a jednoduše: v bytovém domě se platbě základní složky nevyhnete i kdybyste si instalovala vlastní kamna, uřízla radiátory a odpojila se od TUV.
Takže pronajmu si v našem domě volné prostory pro podnikání, budu třeba provozovat, saunu, manikůru, pedikůru, kadeřnictví, bahenní koupele, perličkové lázně a tak dosáhnu toho, že 40 % spotřebovaných nákladů na TUV a teplo bude rozpočítáno do tak zvaného pevného podílu na krytí ztrát dodavatele tepla a zaplatí to jednotlivé bytové jednotky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.