Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výklad a aplikace vyhl. 372/2001

Od: geska* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, neporadíte mi, jestli lze způsob zúčtování tepla a TUV v panelových domech vykládat dvěma způsoby? Kde bych asi nalezla výklad způsobu fakturace tepla pro otop a TUV, děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

2x
hledala jsem a když si dáte do vyhledavače vyhláška 372/2001 máte tam celou stranu,k objasnění vaší otázky

lidka*
hodnocení

2x

Zkuste si prohlédnou tyto stránky, kde se řeší otázky týkající se vyúčtování energií:

artav.cz/...

doplněno 18.04.10 20:00:

Často využívám i portálu SVJ:

portalsvj.cz/...

hodnocení

0x

Nám píší: Teplá užitlk. voda-náklady jsou členěny na zákl. složku (30%) a spotřební složku (70%) pro ohřev a pouze spotřební složku na vodu pro TUV. Zákl. se rozdělí mezi spotřebitele dle ZPP plochy jejich bytů. Spotřební složky jsou rozúčtovány dle spotřeb na byt. vodoměrech - stanovaná měřidla. Nebyl-li byt zpřístupněn k odečtu nebo nebyl vybaven vodoměrem z důvodu stran nájemníka, příp. bylo zjištěno ovlivňování měření nájemníkem bytu,je určena spotřeb složka připadající na 1m2 ZPP o 200% větší než je průměrná hodnota složkyv bytech s měřenou spotřebou. Autor = družstvo.

ZPP započitat. plocha bytu. bez lodžie a balkonů.

Pro teplo nám stanovují základní sl. 40% a spotřební 60%. Zákl. složka je rozúčtována dle ZPP bytu. Spotřební složka je u bytů, ve kterých byly instalovány rozdělovače topných nákladů RTN rozúčtována dle odečtených dílků.

abdul*
hodnocení

0x

dobrý den,

zůčtování tepla a TUV nelze vykládat dvěma způsoby! Počítá se to pouze a jen pořád způsobem jedním! Družstvo vám to pravděpodobně spočítalo dobře.Dá se říci, že čím větší byt a menší spotřeba tím je pro vás cena za TUV vyšší, obráceně platí to, že čím menší byt a větší spotřeba, je cena TUV nižší. Z toho tedy vyplývá ,že pokud má někdo byt o 100 m2 a spotřebu dejme tomu 4 m3 vyjde ho jeden m3 klidně i na 1000 Kč, no a ten kdo bylí v garsonce a má spotřebu 200m3 zaplatí prostě za 1 m3 jen 150 Kč.

geska*
hodnocení

Děkuji za odpověď, pojem vyhlášky chápu, respektuji ŕozdělení na 30 a 70 u TUV a 40 a 60 u tepla, ale v důsledku vyúčtování za rok 2009 a jak jsem si ověřila i 2008 , se nejedná o 1000, ale podle výkladu družstva o tak zvanou pevnou platbu ve výši pro rok 2009 10.240,-, slovy desetisíchdvěstěčtřicetkorunčeských plus spotřební složka naměřená podle odečtených dílků a měřáků TUV, takže jsem závislá t. zv. pevnou platbou na tom, kolik spotřebují tepla sousedé a kolik spotřebují TUV , takže v důsledku já skoro netopím, TUV skoro nepoužívám, protože mi do 8 podlaží nedoteče teplá a musím si vodu na nádobí a koupání ohřívat na plynovém sporáku a musím se 40 a 30 % podílet na vysoké spotřebě našich spoluobčanů, kteří nepracují a stát za ně platí bydlení, tedy vlastně dotuji nejenom družstvo na špatnou dodávku TUV, ale i stát, protože sousedům snižuji cenu vody a tepla? A každý rok se zvyšuje cena vody a cena tepla, takže podle této metodiky, když neodeberu ani litr vody a nepustím topení, tak pokud nezemřu hlady, nebo neumrznu zaplatím třeba 15 až 20 tisíc za nic?

Vašemu výkladu nerozumím a proto jsem se rozhodla podat proti vyúčtování stížnost a reklamaci a předpokládám, že nemůže a podle mého přesvědčení ani nesmí mi družstvo účtovat náklady jiných ZUJ, promiňte, ale co je mi do jejich spotřeby, to by byl perfektní návod pro majitele vil, v garzonce zřídit saunu a spotřebu tepla a TUV nechat zaplatit ostatním bytům, no to snad nééé, tak daleko snad ještě náš stát nedošel v páchání takového bezpráví.

abdul*

Těch 30% z nákladů na ohřev TUV je rozpočítáno mezi všechny byty v domě úměrně k velikosti bytu v m2 a to bez ohledu na spotřebu.Jestli máte spotřebu 0 m3,tak platíte těch 30% např.10.240,-Kč no a cikáni v garsonce nají poloviční výměru bytu, tudíž jejich díl na celkových 30% je půllka vašich, to je 5.120,-Kč.Všechno ostatní je o spotřebě... pokud to je pro vás neakceptovatelné, budete se muset odstěchovat a nebo vyměnit byt za menší :(

Osobně vás chápu, byl jsem v podobné situaci ale bohužel :(

Jinak těch 30% jsou zhruba náklady na ztráty.Dodavatel tepla vám poskytuje službu a ta není pouze o spotřebě ale i o tom, že kdykoliv otočíte kohoutkem poteče vám teplá voda.Představte si, že by jste obývala byt pouze vy a ostatní sousedé by žili třeba na chalupě.Pokud by se TUV platila pouze podle spotřeby, to znamená náklady / spotřebovaná jednotka,mohl by vyjít 1m3 klidně na 20000,-Kč! A to by vadilo zase tomu, kdo byt užívá celoročně, platil by za něco co by částečně využívali i sousedi při svých občasných návštěvách svých domovů.

geska*
hodnocení

ajaj, že bych píchla do vosího hnízda? Nechtěla jsem poradit abych se odstěhovala, nemám kam, vy možná máte těch možností několik, protože jste zřejmě majitel teplárny a případné ztráty účtujete konečným spotřebitelům, to odporuje dosud platnému zákonu na rozúčtování spotřebovaného tepla na TUV a otop, na každou ZUJ samostatně, do toho, kolik TUV spotřebují sousedi v domě, či do kolika ° si byt vyhřejí, či přetopí nesmím,nechci a ani nebudu zasahovat. Mě zákon pouze ukládá byt temperovat, aby nedocházelo ke škodám na stavbě .

V případě, že můžete účtovat ztráty ze svého podnikání, poraďte toto pekařům, zelinářům, řezníkům, a dalším. Mám-li se pevnou částkou podle m2 podílet na vaší ztrátě, mám v případě zisku právo se podílet i na vašich ziscích, v průběhu posledních několika roků kdy bylo dlouhé topné období, zima byla velká, jste jistě ve svém podnikání dosáhl slušných zisků, hlásím se tedy o podíl podle výměry svého bytu a žádám vás o jeho výplatu.

repak*

Ráda byste slyšela odpověď podle Vašich představ, jenže tu bohužel aktuální předpisy neumožňují. Budete se s tím muset smířit.

Jinak částky, které uvádíte, jsou nezvykle vysoké, ale jste družstvo, máte sampsprávu, takže jedině ona může řešit celkovou spotřebu a cenu tepla od dodavatele. Vnitřní rozúčtování je věcí družstva.

geska*
hodnocení

Stanovy družstva způsob rozúčtováná nákladů na otop a ohřev vody neřeší, k ročnímu vyúčtování mi je přiložena faktura na mou bytovou jednotku ve které si dodavatel tepla účtuje sice uvádí že je to za podlahovou plochu, ale protože je v domě 16 bytů, tak máme všichni účtovanou stejnou částku za rok 2009 konkrétně 7.460,- za teplo plus 3.804 za TUV tedy celkem 10 tisíc 500 Kč

to nazývají pevnou a podle cen pohyblivou částkou na krytí ztrát při dodávání tepla a TUV po celých 24 hodin

Teprve 60 % za teplo a 70 % za TUV je mi účtováno podle spotřeby, toto přeci vyhláška neumožňuje, ta mi pouze ukládá byt temperovat.

repak*

Podle mne Vám družstvo náklady na TUV účtuje přesně podle platné vyhlášky. Základní složka 3800,- Kč na třípokojový byt není nijak nepřiměřená.

Prostě a jednoduše: v bytovém domě se platbě základní složky nevyhnete i kdybyste si instalovala vlastní kamna, uřízla radiátory a odpojila se od TUV.

geska*
hodnocení

Takže pronajmu si v našem domě volné prostory pro podnikání, budu třeba provozovat, saunu, manikůru, pedikůru, kadeřnictví, bahenní koupele, perličkové lázně a tak dosáhnu toho, že 40 % spotřebovaných nákladů na TUV a teplo bude rozpočítáno do tak zvaného pevného podílu na krytí ztrát dodavatele tepla a zaplatí to jednotlivé bytové jednotky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]