Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vrták a hmoždinky na lištu?

Od: alicee odpovědí: 23 změna:
Potřebuji přidělat elektroinstalační lištu na strop, kde bude držet přívodní kabel, jež vede do svítidla. Nemám jasno v tom, jaký vrták/hmoždinka/vrut, je pro tento účel nejvhodnější. Jde o vrtání do stropu v paneláku...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ak je tam kvalitny nater, ktory sa neodlupuje, potom to mozete aj lepit mamutom, pripadne oskrabat az na panel / omietku na tych miestach, kde bude tercik z lepidla.

krtek6

jenom to ne...to je největší prasárna co může udělat*modla*

Preco? Ved po skonceni prace nik nevidi, ci je to lepene alebo skrutkovane. V byte nemozno hovorit ani o poziadavke, aby pri poziari nepadali veci zo stropu.

krtek6

prečo? pretože je to známka neodbornosti a neumětelství...vždycky se to časem odlepí...to je to samo jak když ti podlahář nalepí, ale nepřišroubuje soklový lišty na stěnu...

riva
hodnocení

2x

Natloukací hmoždinky, třeba 6x40 namátkou vruty-fischer.cz/... a vrták 6.

hodnocení

2x
A hlavne poradnou vrtacku s pneumatickym priklepem, upinani vrtaku je SDS plus. Vrtacku jde i pujcit napr. ve stavebninach DEK.

Na vrtání vrtákem 5 - 6mm? To zvládne prakticky kterákoli ne zcela šmejdská vrtačka s příklepem.

kenav

Kolik takových der do panelu jsi vyvrtal?

07.11.22 17:41

Mnoho

re4zon
6mm jsem vyvrtal mockrat i 14,4v aku makitou s radoby priklepem. Ovsem vrtak trpi a ruce taky, vic nez dve diry po sobe bych takhle nedelal. Kladivem je to za par vterin a skoro bez prace.

On je rozdíl vrtat a vrtat Takovým amatérům co minimálně deset minut trápí vrtačku a vrták + ještě sousedy ,, bych nejraději urazil roice u samého za...u. Za tu dobu než obyčejnou vrtačkou uděláte jednu díru, pak vratacím kladivem mám těch děr několik!

A to i když to jde i akučkou s příklepem a světe div se i ručním kolovrátlkem!

Diesele, vy vrtáte malou dírku běžnou příklepovkou 10 minut? Hmm, asi jste z formy, chce to trochu posilovat. Se svojí příklepovkou Metabo jsem nedávno vrtal 5 mm vrtákem díry na přidělání háčků. Co si pamatuju, tak jedna díra byla určitě do 10 sekund. Vrtacím kladivem by to nebylo o moc rychlejší, protože při vrtání takto malým vrtákem musím dávat bacha, abych díru neudělal moc hlubokou. Je pravdou, že aby to odsejpalo, musí se na vrtačku přiměřeně tlačit, což při vrtání do stropu může být problém. Čili pokud si paní sežene na vrtání nějaký super stroj, bude jen dobře, já jí od toho nezrazuju.

BTW, ti dobráci, kteří v paneláku jednu díru vrtají x minut mají nějakou vrtačku z vietnamské tržnice a vrtají díru 8 mm. Osobně metabem zvládám celkem rychle i tu osmičku, ovšem už musím tlačit do vrtu celou vahou a je to docela opruz.

Orione není psáno o profi stroji ale o OBYČEJNÉ vrtačce s příklepem! Pokud se příště chcet dohadovat tak přímo sdělte jaká nářadí máte na mysli!

Ale však ta moje je obyč. vrtačka s příklepem. Akorát je to kvalitní německá značka.

re4zon
No jo, on kdyz nekdo nema/nema po ruce idealni nastroj, tak mu ty ruce rovnou urazit. Tohle kdybych praktikoval ve svem oboru, tak je bez rukou pulka republiky.
By me zajimalo, kde se v nekom bere ta povysenost, vynaset podobne arogantni soudy. Co je komu po tom, co si kdo dela se svoji vrtackou, at si s ni treba zatlouka hrebiky.

rezone umíte akrát krotizovat ale poradit neumáííte tak si Vaše názory strčte víte kam: Akorát ukazujete jaký jste ...

P.Orione nevím teda co máte za Metabo, ale tyto pro mne nejsou obyčejné, beru je jako profistroj, kdy i ten nejhorší převyšuje "obyčejné" (myšleno abych upřesnil hobby stroje na vrtání do dřeva, občas železa a výjíměčně s příklepem do cihelného zdiva, maximálně!.) asi tak!

re4zon
Kritizovat nekoho, kdo je v kazdem druhem dotazu arogantni a za "neprofesionalni", ale funkcni reseni by urazel ruce, to mi prijde na miste. A pak vybleje takovou kravinu, jako ze metabo vrtacka je profi pristroj. Ve srovnani s cinskou parodii typu asist mozna.

Hmm zrovan Rezony ty jsi ten arogantní-jenkrotizuješ neporadíš. Blůbě meleš.

jen tak mimo ty jsi zrovna ten jemuž bych urazil ruce. Proč? Protože se chlubíš, jak akučkou vrtáš díry do stěny. To že tím v paneláku takový jako ty, NEUMĚTELOVÉ obtěžují hlukem a zbytečně možná 50, ale taky spíše více sousedů? NEZÁJEM , jsi jen ubožák.

Jinak ne, opravdu HOBBY Metabo jsem fakt ještě neviděl, jen PROFI nástroj!

Prosím zkuse NEAROGANTNĚ příště výhýbat, zejména když NEPORADÍŠ komentům mé osoby. jen ukazuješ co jsi!

krtek6

Hobby aku vrtačkou do panelu vyvrtá tak kulový...a kor malým vrtákem...ten se dřív zlomí...a jak už jsem tu psal x krát...je panelák a panelák...někde stěny rozhrabou slepice a někde se trápíš aj profi vercajkem...viz můj kolega a jeho slavný poličky do obýváku...

hodnocení

2x

Jednoznačně nalepit mamutem, jak radí peter. Pro kablík ke svitídlu a tenkou lištu (spíš asi korýtko) to bude bohatě stačit a zvládnete to daleko snadněji. Mamut má částečně kontaktní vlastnost, takže pokud budete lepit lištu, tedy asi spíše malé korýtko, bez kabelu (který pak do ní vložíte až mamut zatuhne), tak bude korýtko držet po přilepení ihned samo, bez nějaké aretace. Hlevně je potřeba, aby v místech lepení byl soudržný podklad, zbavený malby a prachu. A stačí lepit bodově, po tak asi 10-15 cm od sebe.

hodnocení

0x

Vrtak a hmozdinku 6mm, skrutku 3.5 - 4mm

Vrtak a hmozdinku 6mm
Klidně i 5mm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]