Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na nespolupracující sousedy?

Od: jeniska* odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, bydlíme v domě se 4 bytovými jednotkami, každý vlastní svou bytovou jednotu. Tento dům byl postaven cca před 35 lety, čili postupně se začínají ukazovat a projevovat jeho nedostatky. V dnešní době, kdy je energetická krize, o to více uvažujeme, jak bychom se vyhnuli topení pánu bohu do oken apod. Samozřejmě v této bytovce jsou úniky obrovské. Je nezateplená, střecha původní, vyměněná máme všichni jen okna, vchodové dveře. Přispíváme do fondu oprav, ale nemáme zřízeno např. nějaké sdružení vlastníků bytových jednotek, nebo družstvo.Otázka zní: jak přimět sousedy platit více peněz do fondu oprav? Časem jistě bude muset dojít na velké rekonstrukce - zateplení fasády, střecha... ale s tím, co máme ve fondu to prostě nikdo z nás nemůže v životě našetřit.Navíc - oba sousedi jsou jednoduše a stručně řečeno "na korunu", pro korunu by si koleno nechat vrtali. Oba bez rodiny, dětí, apod. A ten, co právě šetří nejvíce (neumývá se, nemá odpad, nepere, nesplachuje), má ještě k tomu navíc ve vlastnictví 2 bytové jednotky... Čili ten se bude cukat nejvíce, jak se jedná o placení. Ten druhý dělá také, že se ho nic netýká, v podstatě se jezdí domů jen vyspat.Už mě napadla Zelená úsporám apod, jenže kdo z nás si to vezme na triko, nějaký bankovní úvěr, a kdo z nás bude mít zajištěno, že to ti ostatní budou platit? Jak je donutit ke spolupráci? Jednoznačně nás stav domu brzy dožene...Děkuji za jakékoliv rady, tipy, odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

omg
hodnocení

8x

Nijak. Ten kdo bude mít většinu, ten rozhoduje.

Máte možnost vykoupit většinu a nebo prodat, se odstěhovat, jiná možnost reálně není. Do rokáči do dvou, začnou rapidně klesat ceny nezateplený ch nemovitostí a bude jich přebytek na trhu, prodejte teď.

au1

teď už to neprodá, to by musela být jó lokalita. hypotéky jsou jedna velká nula, a kdo má keš může si vybírat. a toto si nevybere

krtek6

prodejní žně už skončily...teď se bude jen bečet...hodně dlouho

hodnocení

8x

Tento způsob "vlastnictví" neměl být nikdy povolen.

Zde je naprosto jasné k čemu to vede.

Před pár měsící jsem projektoval u podobné nemovitosti (se 4 BJ) ČOV. Snad hned druhý dotaz zněl "a nemohl by mít každý byt vlastní ČOVku?"

jeniska*
hodnocení

Ano přesně tak... a vedle v bytovce borec řekl, že střecha ho nezajímá, protože bydlí v 1. patře...
Holt nikdo nechce nést odpovědnost a každý na svém...

omg

S podobnými primitivy se těžko domluvíte, proto radím rychle pryč ;)

hodnocení

6x

Neriesitelne, 4 byty su malo a ked niekto vlastni 2, nemate sancu prehlasovat ho. Predajte to, kym to ma nejaku cenu.

geq
hodnocení

2x
Úplně nejhorší možné bydlení. Když je to klasický činžák o několika patrech, dá se ad hoc s někým na něčem dohodnout a ostatní přehlasovat, zkrátka vytvářet různé většiny. Když máte svůj vlastní barák, nemusíte se s nikým dohadovat a uděláte si, co chcete. Když je to malý dům s pár jednotkami, kde jeden troublemaker vlastní polovinu, nedohodnete se bez něj nikdy na ničem a sice vlastníte byt, ale jste v případě jakýchkoliv větších investic nevolníkem borce, který má většinu nebo polovinu. Souhlasím s ostatními, že z tohohle autobusu šílenců je potřeba velmi rychle vystoupit a jít bydlet jinam. Potíž bude, že až někdo uvidí, že je to nezateplené se starou střechou a že ostatní nechtějí utrácet a nic řešit, budete mít velký problém nějakého zájemce, který vás v tom Matrixu vystřídá, vůbec najít.

hodnocení

1x
Ještě máte jednu možnost, zateplit si jen svou část. Už jsem to na čtyřbytovce někde viděl. Jinak ctyrbytovka se dala zateplit cca za 400tis, stovka na byt, ale pravda, bylo to po tornádu, takže ještě levný materiál.

omg
hodnocení

1x

Byt zateplit zevnitř? A kam přenese rosný bod? To by uvnitř asi shnilo...

zateplit jen svoji část? A teplo bude utíkat (cestou nejmenšího odporu) k sousedum a az od nich ven...

zatim ani nevime, zda topeni je individualni etazove, nebo centralni - UT? Podle toho lze vybrat optimalni strategii, pokud to nejefektivnejsi, prodat a utect, neprilada do uvahy...

V prvnim pripade bych se zbalil a na prosinec az unor sel pryc, do najmu nebo k rodivum nebo na Bali, aby si to tam uzili sami, a pak jim "zaridil" mimoradnou fakturaci, pravdepodobne pak dostanou rozum po obdrzeni faktury, protoze jim i okamzite zvednou zalohy :))

Kam přenese rosný bod
Pokud se ze strany bytu udělá parotěs, rosný bod vás nemusí zajímat. Případně se to vyprojektuje tak, aby rb byl v PS desce nebo za ní ve zdi, kde byl až doposud (pokud je to zděný barák). Však on si s tím projektant poradí, Kdyby to nebylo reálné řešení, tak se to nedělá.

omg

Je to problematicke, musi se to udelat precizne, uberete si prostor, musite predelat vsechny zasuvky, vodu... co kotveni polic do zdi?

A ten rosný bod pak záleží na vnitřní teploty a může se posunovat. Zateplení zevnitř se dělá hlavně u památkový chráněných omítek. Už bych si radši fakt přestěhoval než tohle dělat

Omg tak ta společná zeď se sousedem je jen malá plocha, protože je tam ještě schodiště a pokud soused nemá okna dokořán, tak teplotní rozdíl nebude velký. Ono je i otázka, zda se vůbec vyplatí zateplení, protože zimy jsou čím dál mírnější a ty vynaložené náklady se nemusí vrátit. Je rozdíl, když je doma dvacet a venku minus 15-20 nebo 20 doma a venku 0-10+.
omg

Lhostejno, jaká plocha, všechno teče cestou nejmenšího odporu. Fyzika!

... pokud by zateplil zevnitř jen vnější stěny, teplo by mu utíkalo do baráku, do společných prostor, stropem nebo i podlahou, k sousedům... A tomu věřte, protože já mám jeden byt, kde vůbec nemusím topit a přesto tam je i přes 23° celou zimu i při větrání! Hádej proč!

Proto se nejčastěji zatepluje celá obálka domu. Je to nejefektivnější nejúčinnější nejlevnější.

A dnes ráno jsem náhodou viděl na jednom realitním podcastu, řešení, ať teda na ty 2-3 zimní měsíce se odstěhují k příbuzným a na teplo se tak složí :)

Zde by tím vytrestal sousedy a donutil k zateplení. Ty energeticke naklady sousedum realne vzrostou minimalne o 20%.

Tedy alespoň tak bych postupoval já, ale tazatel, ten chce spíše bezpracné levné řešení (které neexistuje).

To bude minimální únik, teplotní rozdíl možná deset stupňů. To mu víc uteče dveřmi od bytu.

hodnocení

0x

Byt lze zateplit i zevnitř. Ovšem pokud nešetříte na běžné opravy, zaděláváte si na průšvih. Zkusil bych se poptat právníka zaměřeného na tuto problematiku, zda existuje nějaké řešení. Pokud je to neřešitelné, tak byt prodat dokud má dům hodnotu.

hodnocení

0x
To je česká klasika. Donutit někoho někam kvůli svoje zájmy. Je třeba se na to dívat i z té druhé strany. Pokud je někdo sám s jedním příjmem, těžko bude pracovat 16hodin denně, aby na to měl a vám se zavděčil. Už teď mají jednoclenne rodiny problémy s vysokými zalohami za energie, takže nikdo s rozumem se nebude zadlužovat dále. Ten rozdíl se nemůže nikdy vyplatit, zvláště v době komoditniho cyklu na maximex, vysoká inflace, drahá práce, materiály a vysoké úrokové sazby jako třešnička na dortu. A teď si vemte toho pána, co má ty byty dva, takže všechny náklady 2x. Nemáte SVJ, tak ho můžete založit a postupně něco dělat a jak jsem psal, můžete si prosadit zateplení jen své části. Chápu, že je to složité a domluva nejde, nás je ve vchodě šest bytů X dva vchody, takže to vázne. Zvolil jsem se za podpory všech, protože to dělat nikdo nechc. Střechu máme zateplenou, teď po tornádu opravenou, taktéž komíny, hromosvody, okna... O zateplení stropů bytů v přízemí se mi prosadit nepodařilo, ale prosadit sklepove okna, plus vchodové okna jo, poté výměna dřevěných dveří za hliníkové, schránky venkovní, takže teď je konečně tepleji i na schodišti, zateplit podlahu ze sklepů jsem zvládl sám za cenu polystyrenu, který mám většinu zdarma, i pěny jsem měl zdarma, takže jen defakto práce. Jinak můžu disponovat částkou 50tis, takže nemusím se doprošovat při menších investicích do společných prostor, takže jsem nakoupil led žárovky všude, nechám vymalovat vchod, možná zvonky na odemykání vchodových dveří atd atd. Zateplení jsme řešili v létě, 75% bylo pro, ale navýšení splátek úvěru a materiálů šlo tak razantně nahoru, že teď je každý rád, že nemusí platit. Počkáme si na recesi, pokles sazeb, pokles cen za materiály a pak se uvidí. V současné době to nedává ekonomický smysl.

No štíre...Klasika to je: "teď je to drahé, nemáme na to...bydlím sám..sama..jsem v důchodu...OK a před 10 lety to bylo jak? Úplně stejné argumenty těchto lidí. Takže buď lhali púřed 10 lety, nebo lžou teď.

Nicméně nemáme na to, ale "státe" dej nám příspěvky na bydlení a kompenzace (ale nezateplíme, to nás ani nenapadne).

Já vždy když někdo takto "brečí", si přepočtu jeho spotřebu tepla v bytě (často se to dá) a velmi (velmi) často zjistím, že "on" má spotřebu tepla na vytápění bytu 2+1 stejnou, jako já v celém rodinném domě z roku 1968 o trojnásobné podlahové ploše. To mi pak opravdu nesedí a své daně se mi pak moc "rádo" platit nechce.

P.S.: ne že bych si nedokázal představit, že budu mít kW elektřiny za polovic..to ano..

Tak třeba dávali peníze zase dětem na bydlení nebo si nechali udělat v domě novou, kuchyň, koupelnu, co já vím..? Pocházím z Valašska a v 75-78 naši stavili barák a v té lokalitě se v té době stavělo několik desítek domů. Taky v tom byla nějaká podpora ve formě bezurocnych půjček atd takže ty domy jsou všechny stejně staré. Kolik myslíte, že je jich zateplených? Naprosté minimum, jen pár pracháčů, ale ne všichni. Tehda měl každý v novostavbě kotel na uhlí a za deset let6chodil starosta přemlouvat lidi na plynofikaci. Nejspíš obavy, ale plyn byl levný, bez starostí, ale kotel, bojler a přípojku si musel každý zaplatit sám. Co myslíte, kolik lidí tím plynem topilo po revoluci? A dodnes má každý na dvoře haldy dřeva, protože je to osvědčené a levné topení i přes ztráty kvůli nezateplení. Okna dveře či garážové vrata, případně natřené omítky lidi mají, takže domy jsou udržované a jako nové, jen prostě lidem ekonomicky zateplení nedávalo žádný smysl. A už jsem tady psal, jak si sousedi v důchodovém věku nechali poradit tepelné čerpadlo. Firma jim to s radostí instalovala do nezatepleneho domu, oni ještě mají původní okna a prostě jim to netopí. Takže si ještě stihli koupit uhlí a dřevo. Myslíte, že člověk po 70ti bude investovat do nových oken, dveří a zateplení, navíc když děti se odstěhovali daleko. A takových rodin je tam nespočet, děti odešli a dvougenerační domy vesměs prázdné. Taky je nutno říct, že ceny energií šly deset let stále dolů, takže návratnost investice do zateplení žádná a při topení levným nebo zadarmo dřevem prakticky nesmyslná. Teď tu máme energetickou krizi, protože se tu od komunismu energetický sektor nikam neposunul, kromě solárního boomu a i ten politici pos.ali nesmyslnymi cenami. Já se ani nedivím, že tomu tak je, protože člověk by musel měnit zdroje energie podle politického hnutí snad každých deset let a pořád se neustále zadluzovat. Jinak s těmi daněmi to máte jedno. Mně se taky nelíbí, když elektromobil na IČO dostane dotace a já ne, přitom podnikatel na to má i bez dotací. To kolik stát dotuje stále fosilní paliva z našich daní je taky neuvěřitelné. Na jedné straně stát nutí lidi do ekologického topení nebo zateplení, ale že nechá provozovat uhelné El a ještě jim dá výjimky na vypouštění rtuti, emisí a všech rakovinotvornych jedů. Až stát vymyslí jasný energetický mix, nezávislý, tak věřím, že lidi na to uslyší. Momentálně posledních 40-50let tady lidi skáčou podle toho, jak píská vláda a jejich plynové kotle, co si nechali vnutit nemají plyn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]