Nejste přihlášen/a.
Nijak. Ten kdo bude mít většinu, ten rozhoduje.
Máte možnost vykoupit většinu a nebo prodat, se odstěhovat, jiná možnost reálně není. Do rokáči do dvou, začnou rapidně klesat ceny nezateplený ch nemovitostí a bude jich přebytek na trhu, prodejte teď.
Tento způsob "vlastnictví" neměl být nikdy povolen.
Zde je naprosto jasné k čemu to vede.
Před pár měsící jsem projektoval u podobné nemovitosti (se 4 BJ) ČOV. Snad hned druhý dotaz zněl "a nemohl by mít každý byt vlastní ČOVku?"
Byt zateplit zevnitř? A kam přenese rosný bod? To by uvnitř asi shnilo...
zateplit jen svoji část? A teplo bude utíkat (cestou nejmenšího odporu) k sousedum a az od nich ven...
zatim ani nevime, zda topeni je individualni etazove, nebo centralni - UT? Podle toho lze vybrat optimalni strategii, pokud to nejefektivnejsi, prodat a utect, neprilada do uvahy...
V prvnim pripade bych se zbalil a na prosinec az unor sel pryc, do najmu nebo k rodivum nebo na Bali, aby si to tam uzili sami, a pak jim "zaridil" mimoradnou fakturaci, pravdepodobne pak dostanou rozum po obdrzeni faktury, protoze jim i okamzite zvednou zalohy )
Kam přenese rosný bod
Pokud se ze strany bytu udělá parotěs, rosný bod vás nemusí zajímat. Případně se to vyprojektuje tak, aby rb byl v PS desce nebo za ní ve zdi, kde byl až doposud (pokud je to zděný barák). Však on si s tím projektant poradí, Kdyby to nebylo reálné řešení, tak se to nedělá.
Je to problematicke, musi se to udelat precizne, uberete si prostor, musite predelat vsechny zasuvky, vodu... co kotveni polic do zdi?
A ten rosný bod pak záleží na vnitřní teploty a může se posunovat. Zateplení zevnitř se dělá hlavně u památkový chráněných omítek. Už bych si radši fakt přestěhoval než tohle dělat
Lhostejno, jaká plocha, všechno teče cestou nejmenšího odporu. Fyzika!
... pokud by zateplil zevnitř jen vnější stěny, teplo by mu utíkalo do baráku, do společných prostor, stropem nebo i podlahou, k sousedům... A tomu věřte, protože já mám jeden byt, kde vůbec nemusím topit a přesto tam je i přes 23° celou zimu i při větrání! Hádej proč!
Proto se nejčastěji zatepluje celá obálka domu. Je to nejefektivnější nejúčinnější nejlevnější.
A dnes ráno jsem náhodou viděl na jednom realitním podcastu, řešení, ať teda na ty 2-3 zimní měsíce se odstěhují k příbuzným a na teplo se tak složí
Zde by tím vytrestal sousedy a donutil k zateplení. Ty energeticke naklady sousedum realne vzrostou minimalne o 20%.
Tedy alespoň tak bych postupoval já, ale tazatel, ten chce spíše bezpracné levné řešení (které neexistuje).
No štíre...Klasika to je: "teď je to drahé, nemáme na to...bydlím sám..sama..jsem v důchodu...OK a před 10 lety to bylo jak? Úplně stejné argumenty těchto lidí. Takže buď lhali púřed 10 lety, nebo lžou teď.
Nicméně nemáme na to, ale "státe" dej nám příspěvky na bydlení a kompenzace (ale nezateplíme, to nás ani nenapadne).
Já vždy když někdo takto "brečí", si přepočtu jeho spotřebu tepla v bytě (často se to dá) a velmi (velmi) často zjistím, že "on" má spotřebu tepla na vytápění bytu 2+1 stejnou, jako já v celém rodinném domě z roku 1968 o trojnásobné podlahové ploše. To mi pak opravdu nesedí a své daně se mi pak moc "rádo" platit nechce.
P.S.: ne že bych si nedokázal představit, že budu mít kW elektřiny za polovic..to ano..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.