Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplo v panelovém domě vs koeficienty

Od: geska* odpovědí: 3 změna:

Prosím o posouzení účtování odpařených dílků, redukce na polohu místností a celkový ohodnocovací koeficient.

Bydlím v paneláku v 7 resp. 8 podlaží, nad námi pouze plochá střecha, pod námi 2 dlouhodobě neobydlené byty, je to velký byt 99 m2, na konci domovního bloku, takže pouze jednou stěnou sousedí se sousedy,na patře jsou byty 2, tento druhý byt sousedí s vedlejším domem, je tedy proti mému chráněn z obou stran, přitom jeho přepočítací koeficienty, redukce na polohu místností, tedy celkový ohodnocovací koeficient je pro přepočítání naměřených dílků mnohem nižží, než je stanoveno pro můj byt, jejich byt má zvýšení o + 4,6 dílků ale můj byt o + 28 dílků, pro můj obývací pokoj, který je na konci domovního bloku je stanoven ohodnocovací koeficient 2,0400, pro sousedů obývací pokoj, který sousedí jednou stranou s námi a druhou stranou s dalšími sousedy je stanoven O,82400. Hrají v tom nějakou roli "články otopného tělesa", oni mají tělesa nová, my stará litinová. Oni mívají v zimě docela teplo, my pouze temperujeme, topíme více jen v jednom pokojíku a v kuchyni, ale tam bývá teplo i od plynového sporáku

Porovnávala jsem i stejně situovaný i stejně velký byt v našem domě´ve 3 patře, pod ním i nad ním se bydlí a redukce, a koeficienty jsou pro tento byt mnohem příznivější, jaké mají radiátory nevím, mám žádat o výměnu radiátorů a musí družstvo vyhovět? Nebo v čem je pes zakopán?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Když jsem byl před lety členem revizní komise v družstvu,které mělo tehdy 15000 členů,tyto problémy jsme dost často řešili.Jde vždy o několik bytů v domě,které byly nějakým koeficientem zvýhodněny při rozúčtování tepla aTUV a skutečně se nikdy nedošlo k uspokojivému řešení,protože žádný princip není úplně spravedlivý.Muselo by se složitými propočty složitě a individuálně zjišťovat,jaké podmínky který byt má.A to leckdy kvůli desetikoruně.A pak tu hraje roli také závist.

JABRAKA

hodnocení

0x

napíšu jen co vím. Mám také pro Ob.pok.koef. 2.04 - umístění svisle mezi byty, vodorovně mezi pokoji (nekrajní poloha). Je pravdou, že jsme též na konci bloku domu. Mj. pokud platíte za otop. 99m2 cca 9-10 tis/rok,vězte, že je to v zásadě rozumná cena.U RD to může být mnohem více.

geska*
hodnocení

Kdepak 9 tisíc, to bych jásala, mám vyúčtování za rok za teplo 21.792, za ohřev teplé vody, které jsme spotřebovali 12,6 jednotelk vyúčtováno 6. 046,- a ta voda teplá není, teplota ještě ani jednou po odtečení vody cca 10-50 litrů nepřesáhla 40 °

Za rok 2008, kdy byly nižší ceny tepla i vody jsem za teplo zaplatila Kč 24.088 a proto jsme letos topili pouze v jednom pokojíku a kuchyni málo, protože máme plynový sporák a ten dodává aspoˇˇn já si myslím teplo a v ostatním místnostech pouze temperovali aby neplesnivěli, já si myslím, že je v tom nějaká početní chyba, protože sousedící byt, který je uvnitř bloku má podstatně menší odečty, topí také málo ale více než my , protože je jim dodávaná mnohem teplejší voda než nám, také platí podstatně méně za vodu, tak jsme ji skoro přestali užívat a přihřívám vodu na plynovém sporáku, ale je to jak jsem zjistila nesmyslné, protože musím zaplatit za vodo 30 a za topení 40 % aniž bych mohla spotřebu ovlivnit a protože v domě bydlí naši nepřispůsobivý spoluobčané, tak spotřeba vody a tepla je veliká. Požádala jsem družstvo odhlásit odběr teplé vody, poradili mi, že si ji mohu ohřívat jak chci, ale musím platit t.zv pevnou složku, to činí při naší lloňské minimální spotzřebě Kč 3 804,-, stoupneli cena vody a cena tepla a zvýší se domovní spotřeba, může mi tato složka udělat ročně až 10 tisíc, aniž bych odtočila byť jen jeden litr vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]