Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej garáže

Od: stofik® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, mamka chce prodat garáž s tím, že peníze za prodej dostanu já. Je starší a nechce lítat po úřadech. Stačí když mi napíše plnou moc k zastupování a vyřízení všeho co s prodejem souvisí?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

6x
Ano, plnou moc ověřenou na poště nebo na úřadě...tam bude muset stejně dojít...
Kupní smlouva,zápis na katastr...

hodnocení

1x
Tak ať vám garáž daruje, peníze žere inflace.

hodnocení

0x

Zdravím. Plná moc s podpisy ověřenými na poště by měla stačit k tomu zastupování. Co se týká vkladu na katastrálním úřadě, tak je nutné, aby v kupní smlouvě nebyla žádná chyba, ani formální chyba (např. v adrese). Pokud by v kupní smlouvě nějaká chyba byla, tak by úředníci na katastrálním úřadě mohli odmítnout provedení toho katastrálního vkladu.

viz. např. články

realitnikonzultace.cz/...

dostupnyadvokat.cz/...

Myslím si, že je lepší, nechat si kupní smlouvu sepsat od právníka, i když to stojí peníze. Ale mám zkušenost, že i právníci "jsou schopni"udělat ve smlouvě chyby (např. i gramatickou chybu). Takže je "na místě"postupovat způsobem - důvěřuj ale prověřuj.

Lze předpokládat, že kupující bude chtít provést platbu prostřednictvím notářské úschovy. Bylo by lepší se poptat např. známých, jestli mají nějakou dobrou zkušenost s určitým notářem, kterého by ti známí mohli doporučit.

Je možné to, že kupující bude chtít nějaké potvrzení o bezdlužnosti.

Když byla provedena nucená správa na Sberbank, tak se stalo, že minimálně jeden notář měl v té Sberbank účet, na kterém byly v úschově peníze kupujících. Jak to bylo nebo bude vyřešeno, to nevím. Nucená správa na nějakou jinou banku asi nehrozí. Navíc by to bylo riziko především pro kupujícícho. Proto je možné, že kupující bude trvat na tom, aby byla platba provedena prostřednictvím notáře, kterého vybere kupující.

Je li to možné, tak by možná bylo lepší, provést platbu přes nějakou banku. Je ale otázka, zda je úschova v některé z bank v ČR nabízena.

Tady je odkaz na článek, kde je to popsáno:

realitniadvokati.cz/...

krtek6
hodnocení

0x

jak tu zaznělo...na přepis je potřeba 1x úředně ověřená smlouva(podpisy), která se pak dává jako podklad katastru k žádosti o přepis...takže se dá předpokládat, že i plná moc by měla být uředně ověřená

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]