Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo

Od: jerry odpovědí: 9 změna:
Zdravím, mám takový obecný dotaz. Jaký má největší odběr tepelné čerpadlo země vzduch? Řekněme dům, novostavba zateplená s podlahovou plochou 100m2. Zajímá mě opravdu nějaká maximální hodnota, když to sepne a jede to naplno. Má někdo zkušenost? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkušeností tady mají zdejší rádci mnoho. Ovšem odpovědět se přesněji nedá.

hodnocení

0x
Pro tyto parametry domu bude TZ tak 3-4kW(max). Dle konkrétního typu TČ bude příkon v nejhorším případě tak 1,5kW.. reálně ještě méně, spíše 0,5-1kW.
jenda22

proč tazatele matete? Okamžitý nejvyšší odběr je v parametrech. 3,6 kW TČ vzduch - vzduch má po startu několik minut odběr podle tabulky ( 1,2 kWh), pak výkon spadne na nějakých 700 W atd.

Např. TČ Zubadan má COP při -7°C 2,1 . Při potřebě tepelného výkonu 100 kWh bude spotřeba za 24 hod. kolem 45 kWh elektřiny.

Pokud máte sazbu za 11 Kč / 1 kWh, už nemusíte nad tepelným čerpadlem ani uvažovat.

Jendo..ty vaše teoretické úvahy odpůrce TČ jsou fantastické, ale nejsou potvrzeny praxí.
Ani u našeho domu s TZ 6,4kW nedosahují hodnoty spotřeby té co uvádíte. Není tedy ani možné, že tomu tak bude u domu s TZ poloviční.
Ano, COP faktor při -7stC může být i vámi uváděný 2,1, jenže jste si schválně vybral nesmyslných +55stC, což není potřeba ani pro správně spočítaný systém s rádiátory, natož u novostavby s podlahovým topením (tam to bude při -7stC COP 3,5). 100kWh by dům potřeboval při -15stC, ale pouze v případě, že tato teplota bude po celých 24h. No a to se nestalo snad za posledních 20let a spíše ještě déle (jistě snad s výjimkou Lomnického štítu).
jenda22
Už se opakují ale ty údaje jsou od prodejců TČ. Nic vice, nic méně. Kromě toho má TČ soused a když se dívat na tu vasivybajenou úsporu, tak se musím smát. Má TČ vzduch voda a naprosto s klidem 30 kWh za 24 hod. nebyl problém. Vy jste takový pohádkář ale při placení spotřeby nejste...
jenda22
A vy si zase vybíráte novostavbu s podlahovou. To zase pasuje vám. Určitě víte, že pro ohřev TUV je minimum 50 st. proti Legionelle.A bytě moc dobře, že chladivo R32 nesnáší teplotu nad 50 st., což se řeší výstupním dohrevem elektřinou, jinak degraduje olejová náplň kompresoru atd. To vím od servisaku. Recenze skutečných uživatelů TČ, kteří nemají fungl nový nulový nebo pasivní barák jsou výmluvné. Říkejte si co chcete, vaše peníze v tom nejsou.
jenda22
Dávám odkaz, ať si ostatní přečtou skutečnost. COP jsem uvedl pro -7 a výstup 45 st. Přesně to je 2.07. Pro 55 st. a -7 st. to je otřesných COP 1.77.
google.cz/...

hodnocení

0x

já sice čerpadlo nemám ale švagr co bydlí na Šumavě kde je teplota někdy dost nízká ho má ne moc dlouho...tak teď jak jsem byl na návštěvě tak jsem se ho na to ptal jak to tedy je když to jede ve velkém mrazu...ty přesné ůdaje už nevím ale co mi utkvělo v paměti tak jak vymačkal údaje na panelu -tak za loňskou zimu to jelo jen hodinu a deset minut na plný výkon...

To je samozřejmě možné.

Ale vždy záleží na konkrétní instalaci, typu čerpadla, jeho dimenzování, způsobu provozu a mnoha dalších okolnostech.

Není důvod, aby správně nadimenzované TČ ve správném systému vytápění nefungovalo tak jak má.

Už to píšu poněkolikáté...Pokud TČ funguje špatně, pak to v drtivé většině případů (troufám si tvrdit že až 90%) je z důvodu chybějícího projektu, absence výpočtů, nevhodné topné soustavy a špatného návrhu výkonu TČ.

Tepelné čerpadlo bylo vynalezeno již v první polovině 19.století a funguje nejen v rodinných domech, ale i v mnoha průmyslových aplikacích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]