Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr akušroubováku Makita 7,2V

Od: pcmaniak® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

přemýšlím nad koupí akušroubováku Makita z řady 7,2V a nejsem si jistý, který druh nářadí by se mi více hodil.

Na výběr je:

č. 1) Aku šroubovák Makita DF012DSE, 7,2 V Li-ion

makita-eshop.cz/...

č. 2) Aku rázový šroubovák Makita TD022DSE Li-ion 7,2 V/1,5 Ah

makita-eshop.cz/...

Č. 1 je taková klasika v menším balení. Vrtá a šroubuje, má utahovací momenty, dokonce i brzdu motoru jako ochranu proti přetažení. Vadí mi ale, že nemá plynulou regulaci a utahovací moment je dost slabota. Kromě velikosti by neměl oproti mojí klasické 18V Makitě asi žádnou výhodu.

Č. 2 je věc, kterou snad nikdo jiný nevyrábí. Rázový šroubovák s momentem 25 Nm a plynulou regulací. Na Youtube se mi líbilo, že si poradí i s rezavými šroubky, a je poměrně silný.

Účel: vrtání a šroubování v domácnosti: skříňky, prahy, branka, domácí elektrospotřebiče (sporák, skartovačka atd.), šroubky na autě, sem tam malá dírka do zdi, vrtání do dřeva, plastu atd.

Dovedl by mi prosím někdo říct, jaký je rozdíl mezi těmito přístroji v praxi (jak funguje vrtačka a rázák chápu). Spíš mě zajímá, který z nich je všestrannější. Osobně se mi zamlouvá Č. 2, ale nechci zničit šroubky apod. hrubým a agresivním strojem. Zase na druhou stranu bych bral něco malého, co má zároveň trochu páru.

Prosím, poraďte který, proč, a jestli to má vůbec cenu. Děkuji předem.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1. Modely s příklepem umožní uvolnění pevně utažených nebo poškozených šroubů. Případně usnadní navrtávání hladkých povrchů. Na vrtání do pevného zdiva jsou vrtací kladiva s pneumatickým příklepem a hlavně s uchycením (sklíčidlo) SDS (bajonet).

2. Udržuji rodinný domek a uživím 3 aku vrtací šroubováky - malý (do stísněných prostorů), střední a silný (profi) s utahovacím moment 55 Nm (pro například vratové vruty u pantů). Každý má své výhody a nevýhody.

3. Pokud volíte jen jediný aku-šroubovák, bral bych s příklepem. Má i vyšší utahovací moment.

nene

Si pleteš příklep a rázovku...

Jo pravda, v rychlosti jsem omylem napsal u šroubováků příklep místo rázové uvolnění. Příklep platí jen u vysvětlení pro vrtací kladiva s SDS.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]