Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ruční hoblík se ucpává

Od: hobl odpovědí: 13 změna:
Mám celokovový hoblík narex, je super, pak mám ještě dva dřevěné, starý funguje dobře, pak komunistický vyrobený v Rakovníku. I když mám zelizko ostré a klopku nastavenou stejně, tak se ucpava hoblinami. I přesto, že je triska tenká. Tříska z kovového je poměrně hladká, hezký zatočená. Tříska z toho dřevěného je kostrbatá, jakoby do harmoniky.
V čem může být problém? Klopku jsem se snažil seřizovat různě, nepomohlo to.

Ruční hoblík se ucpává
Ruční hoblík se ucpává #2
Ruční hoblík se ucpává #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

datlik3
hodnocení

3x
Zdravím, dle mého názoru, je ta klipka ještě moc daleko, zkusit ji dát blíže k ostří, a samozřejmě by měla hezky sedět any se tam nezůstalavaky trisky jak je trošku vidět na foto tě klopky, ještě bych zkusil klopku srovnat na kameni jen lehce stáhnout aby vše dosedlo dotáhnout a zkusit, nastělovat klopkare je věda :) ale jistě se Zadari, jinak obdivuji že ještě někdo používá, je to dobře :) aspoň řemeslo nevymře,,, pamatuji že na učnaku sme ve většině případů u klopkare, klopku vždy vyradily z provozu :) šíleně to vyladit, a Mistr přece nepozná nic :D, dejte vědět jak dopadlo

hodnocení

2x

No, málo informací. O jaký dřevěný hoblík se vlastně jedná? KIopkař či cídič, nebo snad dokonce macek? Ty všechny jsou kostrukčně i funkčně shodné. Jen jejich využití je rozdílné. *nevi*

hobl
hodnocení

Ahoj, je to středně velký hoblík, klopkař, viz foto. S tím kovovym hoblikem Narex vůbec žádný problém. Zkoušel jsem vše možný... Nevím v čem je problém

hodnocení

2x
Klopkař či cídič jsou hodně náchylný na správný seřízení. S tím souvisí i správné nabroušení.
Klopna tam je, aby lámala třísku. Proto je tříska jakoby kostrbatá, nalámaná.
Ten železný hoblík je taky klopkař?
Klopna musí naprosto dokonale sedět na železu, jinak se tříska dostává pod klopnu. Stejně jako to máš na fotce. To je špatně. Taktéž má být klopna blíže k ostří.
hobl
hodnocení

Ahoj, ten kovový je taky klopkař, Narex a je super
kovetools.cz/...
Dělal jsem s více klopkařema. Ten kovový má taky klopku, ale hobliny nejsou přesto takové kostrbate. Tak nevím, kde je chyba. Ten hoblík se I těmi pilinami dost UCPÁVÁ.
hobl
hodnocení

@jenyk
Máš pravdu s tou mezerou mezi zelizkem a klopnou, skutečně ta klopna perfektně nepřiléhá k želízku a je tam malinká mezera a v ní drobné zbytky hoblinek. Jdu to spravit. Myslíš, že je to ta příčina?
hobl
hodnocení

Zkusil jsem dát zelizko s klopnou z toho kovového Narex do toho problémového hobliku a taky jde hoblovani špatně, ucpava se. Toho kovového je zelizko s klopnou více lezate, pod ostřejší úhlem a výlez pro hobliny je takřka volný, kdyzto u dřevěného je výlez pro hobliny prostorově menší.
Nepomohlo ani to zbrouseni klopny, aby těsně prilehala k želízku.
Tak teď kde je ta chyba?

111®
hodnocení

2x
Je správný úhel brusu nože?
hobl
hodnocení

@111
Myslíš, že byl sklon broušení želízka špatný, mám zkusit želízko brousit víc NALEŽATO?
111®
Cuka to při hoblování?podle třísky asi ano.tak bych to zkusil víc a plocho,o fous ostřejší úhel břitu

hodnocení

0x

Ta klopka je usazená příliš daleko, ale hlavní problém bude ve špatné klopce - tříska by se neměla v žádném případě dostávat pod klopku. Jenže - dá se to řešit přebroušením stykové plošky klopky na nástrojařské brusce

Jinak co se týče úhlu břitu - tedy úhlu β - nevím, jak kolega z daných fotek usoudil jeho nevhodnost. Navic pokud to nějaký čuně nebrousilo na kotoučové brusce, tak ručně a na brusném kameni to rozhodně není jednoduché probrousit k nějaké výrazné změně.

Poměrně slušně je otázka hoblování hoblíkem shrnuta zde - je tam mj i náčrt usazení klopky

adoc.pub/...

111®
hodnocení

0x
Jak to dopadlo.
hobl

@111

chtělo to zlepšit dosedací plochy klopky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]