Jak vykonna by mela byt elektrocentrala, aby dokazala nabit baterky od solarni 10MWh misto solarni elektrarny? Treba v zime pri uplnem vypadku proudu? A nejaka konkretni zkusenost nebo doporuceni modelu? Diky. P.S. bojim se blackoutu.
Fakt 10 MWh? Nespletl jste se? To máte systém pro napájení celé fabriky? Potom bych se na tohle rozhodně neptal na poradně, ale nechal si udělat nabídku od specializované firmy. Pokud jste se fakt spletl a myslel jste 10 kWh, tak nabije to jakákoliv centrála, ale bude to trvat různé dlouhou dobu. Vy potřebujete, aby vám pokryla i okamžitou spotřebu. A tu my neznáme, takže těžko radit.
karl*
Omlouvam se. 10kWh budou baterie. Spotreba bezne domacnosti. Rocne je to 16 MWh. Aktualni v nouzi stahneme jen na lednicku, dva mrazaky a sporak.
jirib
Sporák...to obyčejnou centrálou nedáš. S motorem Tatra cca 60kW...
To chcete elektrocentrálou živit baterie a následně z toho sporák? Efektivita takového řešení je špatná. Na zálohu vaření si pořiďte malý dvojitý vařič na 2kg PB bombu. Když bude dostatek elektřiny z FVE,tak el. sporák, jinak ten na plyn. A z baterie (případně dobíjené elektrocentrálou) budete udržovat lednici, mrazák, světla...
Taky jsem si před časem pohrával s podobnou myšlenkou a máme i podobnou spotřebu (rozhodně nejde o spotřebu běžné domácnosti, ale o spotřebu nezatepleného nebo velkého domu). Velmi rychle jsem myšlenku opustil. Vaše denní spotřeba bude v zimě až 100 kWh za den. Elektrocentrála spotřebuje kolem 1/4 l nafty na 1 kWh... To vám budou zavážet naftu cisternou (taky jsem to zažil, když jsme kdysi topili naftou
A kolikrát jste zažil blackout? Případné vypnutí proudu na pár hodin lednička i mrazák přežije bez úhony a distributor vždy hlásí nějakou údržbu s předstihem, takže i uvařit se dá s předstihem. Každopádně 10kwh úložiště na tak velkou spotřebu je dost malé a napájet sporák přes úložiště nevýhodné, výhodnější je ho napájet přímo z té centrály, i když to taky nedává smysl, navíc sousedi vás nebudou mít rádi
Mám to už pár let a bomba vydrží dlouho , pokuď ji zrovna nevyplácám na letování IPY . Takže už na to sedá prach , ale chleba to nežere a v garáži je to v pohotovosti.
To záleží jak výkonnou máte nabíječku a za jakou dobu má být nabito. doplněno 28.10.22 11:07: Pro sporák pořizovat centrálu je nesmysl, využití energie z paliva bude cca 20%. Musíte si ujasnit pro jak dlouhý blackout se chcete připravit, jestli jen na den tak lepši bude investovat do zvětšení kapacity stávajícího uložiště a řídící systém nastavit aby za normálního provozu zůstávala určitá kapacita která bude stačit v případě výpadku pro chladničku a mrazák případě svícení atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.