Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bourání příček v panelovém domě

Od: david* odpovědí: 18 změna:
Zdravím, koupil jsem si byt 2+1 v panelovém domě a rád bych ho zrekonstruoval. Líbilo by se mi vybourat původní dispozici (příčky) a udělat z bytu jednu velkou místnost a tu následně nově vystavět dle vlastní potřeby. Nevím zda to tedy vůbec půjde. Je tu proto prosím někdo kdo se v tom vyzná případně má nějakou zkušenost s bouráním příček v paneláku? Jak se pozná, která je nosná? Děkuji za všechny rady. Rád bych věděl alespoň zběžně zda má cenu nad tím vůbec přemýšlet a nebo hledat jiný byt. Zdi, které chci bourat jsou označeny červeně. Jádro bylo z umakartu. Děkuji všem za rady a názory!
Bourání příček v panelovém domě

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

26.10.22 13:42
hodnocení

7x
Statik.

hodnocení

4x

Nevím jakou soustavu tam máte, ale je vysoce pravděpodobné, že to, co hodláte bourat jsou nosné zdi.

Asi ano...

Ale zase až to spadne, tak se na tom místě třeba postaví nějaký hezký nový dům.

krtek6
hodnocení

1x

neznám všechny konstrukční systémy paneláků, ale jak píše kolega...je to na statika...podle toho co jsem zatím viděl reálně...se třeba ani nedoplatíš. Už jen na vybourání otvoru mezi hranou (rovinou) kuchyňské linky a stěnou mezi oknama potřebuješ cca 3x20ku IČKO...a to máš jen půlku stěny. Nedokážu si představit železo na celou stěnu, aby to staticky podrželo. O tom jak bych pak to mega íčko do toho Xtého patra rval a osazoval do otvoru se ani nebavím*zmateny* I200 v délce 3m váží cca 80kg

hodnocení

1x

Podle obrázku se jedná o příčný nosný systém, který má většina panelových domů stavěných od 70. let. Tedy ty vámi označené zdi jsou nosné a nelze je proto vybourat. S čím si můžete hrát, je jádro.

sony*
hodnocení

0x
Náš dům není klasický panelák, jde o zděné stěny a zelezobetonovy skelet. Byl to původní 3+1,jádro umakartové,kuchyň s oknem, lodžie.
Celkem 2x příčku jsem nechala vybourat a jednu příčku jsem nechala jinde vystavět.
Dnes jde o byt 2+1,kde kuchyň je propojena s původními pokojiky,kde vznikl prostor jídelní a obývací s třemi okny. V místě, kde jsem přistavěla jednu příčku máme dnes ložnici s lodžií.
doplněno 26.10.22 14:49: Statik nebyl potřeba, stavebnímu úřadu jsme napsali oznámeni,žádný souhlas uživatelů nebyl potřeba. Jsme BD.
,
krtek6

ono je, ale rozdíl bourat příčku, která není nosná, pak se na to žádné oznámení a statici nevztahují a příčku nebo stěnu, která nosná je.. a ve Vašem případě bylo potřeba souhlas BD. Vím, že nějaké pindy o takových věcech tam mají napsaný.

sony*
Souhlas družstva nebyl potreba, stavební úřad vydal povolení a kopie se předala druzs. výboru. Pro ostatní uživatele jsme napsali oznámení kdy budou probíhat stavební práce, vyvesili jsme dole na nástěnku.
To bylo v nasem případě vše.

hodnocení

0x

1. Statik

2. Stavebny urad

3. Bytove druzstvo alebo SVJ, zrejme nutny aj suhlas na schodzi (nadpolovicna vacsina).

Pochybujem, ze to bude mozne, pre panelak su typicke nosne panely v pravidelnych rozostupoch, co je presne vas pripad na obrazku. Nosny panel ma hrubku 12 - 15 cm, nenosna priecka 6 - 8 cm. Sam byvam v takom panelaku, kde bytove jadro nie je umakart, ale tenky panel, bezne sa to bura prec.

krtek6

špatně...

1. Statik

2. Projektant

3. SVJ = +75% souhlas

4. Stavební úřad

Cisla neznamenali poradie ...

hodnocení

0x

Dobrý den

Všechny stěny v paneláku jsou nosné,ale to neznamená že je nemůžete odstranit ,odstranit se mohou, ale na konci stěny která přiléhá ve vašem případě k obvodové stěně a k chodbové stěně se musí vytvořit podpěrné sloupy s roznášecími plechy a potom překlad pod stropem.V každém případě potřebujete výpočet statika a projekt.Pak řezače betonu s odsáváním hodně peněz a lidi coto udělají.

anoano
hodnocení

0x
… pro prvotní info poklepem..

jirib
hodnocení

0x
Maximálně "otočit" jádro...
Máte krásné tři neprůchozí pokoje...buďte rád za tuto dispozici.
Stěny jsou nosné.

mnd®
hodnocení

0x

Takhle jsme to měli v paneláku na Vsetínské v Brně a bylo to perfiš.V té době jsem dělal dvanáctky na dráze,tak jsem měl klid na spaní po šichtě.Matka jeden pokoj a já druhý.Potkávali jsme se jen v kuchyni.Statik krom umakartového jádra nepovolil nic jiného bourat.Ale statika zkusit můžete.Třeba to u Vás bude jinak.

Na jádro, pokud je klasické umakartové není třeba ani statik,ani povolení nic max.jen oznámení SVJ (tedy pokud není družstevní) a pokud se dělá z nové z pórobetobu (Ytong-hebel-porfix) a spoluobyvatelů dát vědět na nástěnce!

mnd®

On tam byl právě kvůli těm dvěma jako příčkám,ale výsledek byl jiný jak uprostřed na plánku autora otázky a co se nevědělo jaký jsou.Nějaký umakartový jádro ho ani nezajímalo.Jen řekl zbourat není problém.Když už tam byl,tak prošel všechno to je jasný.

Momentálně bydlím jinde a v jednom poschodí pod námi dělají nové podlahy,ele.,a zdi - to že dali na nástěnku oznámení o jaké práce se jedná,od-cca. do je snad slušnost.Nepoužívají ani výtah a všechno do druhého patra nosí po schodech a ještě potom případný binec ukldí.Začínají kolem 7,30 h ( to už jsou děti vzhůru a jdou do školy ) Aspoň v našem domě to tak funguje.

Pro tazatele - ty dvě zdi bez posouzení statika nebourat.

Dík za doupřesnění.Jinak asi je to velmi dobrá firma,alespoň stejně jako část naší firmy, Také jsme toto dělali i když za další party u firmy to tvrdit nemohu, jen za ty dvě kde jsem pracoval! (celkem jsme , byli 7 part.jedna zanikla resp zůstali z ní jen 2 přidavači)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]