Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na radiátory, které netopí

Od: jaroslavo odpovědí: 14 změna:

Ahoj, dobrý den všem technikům a profíkům na vytápění.

Mám na vás prosbu, dotaz na co se zaměřit v mém problému s vytápěním.

Koupil jsem a zrekonstruoval byt, kde se během rekonstrukce demontoval kotel (Vaillant 240) a radiátory (deskové Korado). Teď, když je vše připojené zpět, tak mi nechce topit půlka radiátorů.

Radiátory jsem jž několikrát odvzušňoval při nízkém i vysokém tlaku, za studena (40C) i za tepla (75C), s čerpadlem i bez čerpadla,s otevřeným tímto jedním radiátorem i se všemy, od spodního radiátoru po nejvyšší, popořadě od kotle, od posledního radiátoru, stále ale stejný problém.

Zkusil jsme pozavírat ostatní radiátory (na zpátečce i na termohlavici) aby teplá voda šla pouze do 1.ho studeného radiátoru, ale stále nic.

Termohlavice včetně armatur (přívod i dovod) jsou nové, přeci jen jsem i zkoušel, zdali nevisí, ale vše hladce funguje.

Důležitý poznatek je, že armatura je stále studená při všech výše uvedených možnostech a kombinacích.

Pouze při jednom (pro mě zvláštním a myslím, že pro topenáře nesmyslném testu) se mi podařilo do topení dostat teplou vodu, kde byla i armatura ohřátá, kde jsem přes odvzdušňovací ventil prolil tak 50 l vody (lítačka od radiátoru ke kotli napouštět a napouštět (natlakovával jsme na 3,0 bar a nechával padnout na cca 1,0 bar.)

Myslel jsme, že mám vyhráno, ale radiátor byl stále studený (topila tak 1/5 horní části) včetně zpátečky - tím vylučuji i možnost špatného zapojení vstup/výstup). Odvzdušňovací ventil jsem zavřel v domění, že to bude trvat než se prohřeje celý radiátor, ale během půl hod byl opět studený.

V tuto chvíli je moje domněnka, že radiátory jsou zanesené, ale žádný rez jsem při demontáži neviděl, pouze standardní "šlem". Ale říkám si, proč pouze tyto radiátory a ne všechny?

Mohl bych poprosit o nějaká nápad, než se pokusím opět radiátory sundat a pročistit, zdali to má cenu nebo ne...

Děkuji moc za každou radu Jarda

PS: čerpadlo jsem odvzdušňoval samozřejmě také, sítko je čisté u kotle, matriál potrubí PPR, z kotle jdou 2 větve (viz obr.)

Jak na radiátory, které netopí

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kupil by som srubenia na radiator alebo demontoval z jedneho radiatora, prepojil vstup a vystup kusom priesvitnej hadice a sledoval, ci tam prudi medium.

sad1
hodnocení

0x

Pokud je přívod průchodný (ověřil jsi tim odvzdušňováním), tak je ucpaná zpátečka od radiátoru ke kotli. Nebo zavřenej ventil na výstupu z radiátoru (ale to snad taková lama nejsi..)

jaroslavo
hodnocení

Ahoj, díky za tipy

ucpaná zpátečka od radiátoru ke kotli - myslíš tedy, že z těchto 4 radiátorů tedy neprochází zpět? To by znamenalo, že je problém někde mezi 4. a 5. radiátorem. Zpátečka je normálně teplá u kotle, když topím na ty 4 radiátory, ale dává to logiku.

zavřenej ventil na výstupu z radiátoru (ale to snad taková lama nejsi..) - to bych byl fakt lama :)

asd1

Ano zpátečka mezi 4 a 5..

Ověříš, pokud je na zpátečce u kotle zpětná klapka, zavřením přívodu do 4. radiátoru a otevřením odvzdušnění na 4. radiátoru; nepoteče = ucpaný. , takže to poteče vstupem do 5. radiátoru, pak zpátečkou do 4. a tim odvzdušněním 4. ven.

Bez zpětný klapky to můe téct zpátečkou od kotle,v tom případě zavřeš vstup do 5. a otevřeš odvzd. 5 (a další radiátory zavřený vstup nebo i výstup... Takhle postupně vyloučíš dobrý úseky a najdeš kde to je ucpaný..

PPR zasunutý tak hluboko že výronek uzavřel celou trubku? Taky dost exotika ale možná..

jaroslavo
hodnocení

Ano zpátečka mezi 4 a 5..

Ověříš, pokud je na zpátečce u kotle zpětná klapka, zavřením přívodu do 4. radiátoru a otevřením odvzdušnění na 4. radiátoru; nepoteče = ucpaný. , takže to poteče vstupem do 5. radiátoru, pak zpátečkou do 4. a tim odvzdušněním 4. ven.

Bez zpětný klapky to můe téct zpátečkou od kotle,v tom případě zavřeš vstup do 5. a otevřeš odvzd. 5 (a další radiátory zavřený vstup nebo i výstup... Takhle postupně vyloučíš dobrý úseky a najdeš kde to je ucpaný..

Bohužel nemám zpětnou klapku, ale zkusím s tím radiátorem č.5. Děkuji za nápad, to by mě nenapadlo

PPR zasunutý tak hluboko že výronek uzavřel celou trubku? Taky dost exotika ale možná..

Už se toho začínám obávat :(

asd1

PS tohle je postup bez vypouštění celýho systému, vyměníš jen část vody v zavřeným úseku a kontrola jde provést i jen pár litrama vody Hned jak pustíš/ otevřeš tak vidíš jestli to je průchodný nebo ne a můžeš hned zase zavřít)

Pokud bys vypouštěl celý systém, tak je nejlepší vypustit do sudu a pak čerpadýlkem vrátit zpátky (nebo nakýblováním a pak jen dotlačíš trochu do tlaku). Každá nová voda = vodní kámen atd., obzvlášť v oblastech kde je tvrdá voda..

jirib
hodnocení

0x
Půjdeš po teplých trubkách,jak přejdeš na studenou,tak tam je problém...
S tím tlakem jsi to myslel jak?
Pokuď vše odvzdušníš a jde jen voda,tak tlak nikam nepadá...
asd1

Nesmysl, místo ucpání může být úplně jinde než konec teplý trubky..

Odpouštěním vody odvzdušněním tlak samozřejmě padá.

hodnocení

0x

Předpokládám že netopí modré radiátory. Není na přívodu náhodou nějeká uzavírací armatura?

Radiátory jsou na původním potrubí a předtím topily?

Při napojení na PPR může být problém se zatavením některého spoje, případně se špatným spádováním.Takže může být buďto přicpaná, nebo zavzdušněná kterákoli trubka, příadně v různých úsecích postupně obě

Jak se demontovaly radiátory? Nemohlo někde zůstat víčko, blinda nebo třeba kamínek nebo kus lepisla?

jaroslavo
hodnocení

Předpokládám že netopí modré radiátory. Není na přívodu náhodou nějeká uzavírací armatura?

Přesně jak píšeš. Armatura není.

Radiátory jsou na původním potrubí a předtím topily?

Ano i ne. Dodělávala se mezi 4 a 5. radiátorem rovná trubka, v nice byl také radiátor původně. Ale v září, jak byly studené dny, tak to fungovalo jako před rekonstrukcí.

Při napojení na PPR může být problém se zatavením některého spoje, případně se špatným spádováním.Takže může být buďto přicpaná, nebo zavzdušněná kterákoli trubka, příadně v různých úsecích postupně obě

Jak se demontovaly radiátory? Nemohlo někde zůstat víčko, blinda nebo třeba kamínek nebo kus lepisla?

Bohužel nedokážu říct, ale vypadá to, že to s tím bude spojené.

nedestruktivní metoda - vizuálně zkontrolovat jestli se na propojovaném úseku nemohla někde zachytit vzduchová bublina, třeba při zvlnění PPR , i když to by musel být dost velký lavor

Destruktivní metoda - kompresor,šroubení na PPR případně závitový přechod, Vypustit,střihnout obě trubky za posledním funkčním radiátorem a zkusit přes zpátečku profouknout pči postupném otevírání a zavírání jednotlivých radiátorů. Případně po vypuštění napřed zkontrolovat připojení jednotlivých radiátorů

hodnocení

0x

Ak zatvorite na vsetkych radiatoroch daneho okruhu ventily na spiatocke, tak tym radiatory odstavite a nemoze cez ne nic pretekat. Potom by som posledny radiator zhodil prec , odpojil cely okruh od kotla a pustil tam hadicou vodu z vodovodu. Ak je potrubie v poriadku, tam ak zaslepite pri kotli ruru pre teplu vodu, musi vam to na druhom konci vytekat plnym prudom zo spiatocky. tiez opacne, ak pri kotli zaslepite spiatocku a pustite vodu do rury pre teplu vodu, tak na druhom konci to musi tiect z termostatickej hlavice.

Zjednodusit to mozete aj tak, ze zatvorite spiatocky pri kazdom radiatore okrem posledneho a pri kotli odpojite teplu vodu aj spiatocku a zacnete tam tlacit vodu z vodovodu. Ak je potrubie a posledny radiator ok, z druhej rury vam bude voda vytekat slusnym prudom. Ak nie, niekde je chyba a potom staci postupovat od posledneho radiatora blizsie a blizsie ku kotlu, vzdy si jeden otvorite, takto sa zisti, ktory usek potrubia je bloknuty.

hodnocení

0x

Asi bych jako první zkusil zavřít všechny radiátory kromě jednoho a tak postupně vyzkoušet radiátory. Pokud netopící ani jednotlivě nebudou topit tak je problém na rozvodu. U plastu mne také napadá zatavení spoje či nějaká nečistota...polystyren... v trubce. Pokud je to možné, tak bych zkusil napojení vody z řadu hadicí na jeden vstup a pokud je druhý tak opět hadicí do odpadu. A s pomocníkem zkusit profukovat jednotlivé větve a buď se nečistota uvolní a nebo se zjistí v jakém stavu je ucpáno. Osobně problém vidím na potrubí mezi posledním oranžovým a prvním modrým radiátorem. Jako úplně první bych zkusil natvrdo zavřít dva červené radiátory / předpokládám dle barvy, že tyto topí dobře/. Tím bychom měli dostat více vody do okruhu oranžových a modrých radiátorů. A pokud se neroztopí...tak zavřít oranžové. A pokud se voda zastaví - lze to zjistit poslechem př přivírání kulového ventilu u kotle... tak je potrubí k modrým ucpané. Že by zrovna tyto radiátory byly zanesené a ostatní nikoliv se mi nezdá loické. Tj já jednoznačně "sázím" na potrubní rozvod.

hodnocení

0x

Pokud to původně fungovalo (což se dá předpokládat), tak je podle mne problém jednoznačně v části, která byla upravována, tedy u nové zkratky - propoje, místo původního radiátoru ve výklenku. Svědčí o tom hlavně to, že problém je za touto částí rozvodu. Toto je jednozněčně ověřitelné, pokud se uzavřou všechny radiátory 1-4 a měla by proudit teplá voda pouze do těch dalších, netopících. Pokud se tam teplá voda nedostává, tak zrevidovat ty nové svařované spoje na těch PPR trubkách.

"Myslel jsme, že mám vyhráno, ale radiátor byl stále studený (topila tak 1/5 horní části) včetně zpátečky - tím vylučuji i možnost špatného zapojení vstup/výstup). Odvzdušňovací ventil jsem zavřel v domění, že to bude trvat než se prohřeje celý radiátor, ale během půl hod byl opět studený."

Z uvedeného se dá usuzovat, pokud hřála, při odvzdušňování tototo pátého radiátoru (jestli jsem to správně pochopil), pouze horní část a "včetně zpátečky" to by svědčilo o tom, že se tam voda dostala pomalu a částečně, při odvzdušňování, zpátečkou (teplá voda vystoupá nahoru v radiátoru). Takže bych se zaměřil na nový úsek, ale spíše na potrubí přívodu teplé vody, ne na zpátečku. Tedy na ty dva nové spoje teplé vody, mezi čtvrtým a pátým radiátorem. Začal bych nejspíš u toho spoje, který by byl nejdéle studený (ona by ta teplá voda mohla, po určité době, volnýmy průchody a tlakem čerpadla, částečně prohřát potrubí i pokud necirkuluje systémem). Takže pokud se neprohřeje spoj vzdálenější od kotle (blíže pátému radiátoru), tak je neprůchodný spoj za čtvrtým radiátorem. Pokud se spoj za čtvrtým radiátorem a potrubí za ním, aspoň částečně, po určité době (zapnuto čerpadlo) prohřeje, tak by to měl být spoj před pátým radiátorem. A pak, bez "střihnutí", to asi nepůjde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]