Nejste přihlášen/a.
dobrý den
chtěl bych zeptat, pokud je zde někdo takový kdo to má sjednané, jak efektivní je nebo není se zaregistrovat někde a platit plyn a elektřinu za spotové ceny? dokázal by to někdo vysvětlit z praxe? co to obnáší, co je třeba dělat nebo není třeba nic hlídat? je to nějak vázané smlouvou nebo na neurčito? skutečně jsou ty ceny nejnižší co je v daný den na trhu?
děkuji za rady
Já mám spot na plyn poslední rok. Pokud nemáte nějaký chytrý plynoměr, který umí posílat denní spotřebu, tak se to rozpočítává poměrově (dle očekáváné spotřeby v daný den daný venkovní teplotou a ceny pro ten den).
Ten rok mi i přes vysoké ceny vyšel podobně, jako za cenu, kterou mi loni nabízelo Innogy při upsání na tři roky (po roce by cena klesla, po dalším zase, ale ten první rok byla opravdu vysoká).
Teď jsou (alespoň na českém OTE, podle kterého platím) ceny plynu docela nízko, takže za letošní topnou sezónu se mi spot oproti běžnému tarifu rozhodně vyplácí. Po novém roce budou snad ceny zastropovány, ale tím, že mám spot, tak budu platit buď strop, nebo méně, podle aktuálních cen.
takže je to vždy výhodnější, pokud je strop, a je jedno jestli plyn nebo elektřina. Pokud by strop třeba nebyl tak to je pak o risku asi, že? protoe to tak vypadá, že celý rok 2023 asi vláda nechá strop na plyn i elektřinu, dodavatelé tím pádem neudělají nové ceníky, všichní budou platit strop a hotovo. Ale vy mužete max ušetřit, pokud plyn pujde dolu. Jestli je strop na plyn 3,025/KWh a elek 6,050/KWh, jaké cený se pohybují dnes ty spotové?
Bláboly. Za současné situace vycházejí nejlíp lidé, kteří neměnili doavatele a zvolili fixaci. Ostatní vychcánci mají smůlu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.