Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vím, že tento problém se zde diskutoval už hodněkrát, ale nikde jsem nenašel odpověď přesně na můj dotaz (třeba jsem špatně hledal).
Tak tedy. Mám starší dům a chystám se zateplit strop pod nevytápěnou půdou. Strop je slabej, zespod - omítka, hurdiska a asi 2 cm betonový mazaniny - takže tudy podle mého názoru musí teplo unikat jako divý. Chtěl bych zateplit kamennou vatou, ve vrstvě 20 cm, položenou na podlahu půdy.
A teď mé otázky:
a) Je 20 cm dostačující?
b) Vůbec nemám jasno, jak s parozábranou. Mám ji pod vatu dávat, nebo ne?
c) Část zateplovaného stropu je nad koupelnou, kde se dost páří. Je potřeba to nějak zohlednit?
d) Potřebuji, aby část podlahy byla pochozí. To jsem chtěl řešit takto - vata ve vrstvě 10 cm proložená prkny, na to prkna kolmo a opět mezi ně vatu 10 cm a navrch OSB desky. Jde to takto?
Předem všem děkuji za případné odpovědi.
a. ve tvem pripade by to mohlo stacit, ale zalezi na lambde.
b. urcite a vse dukladne utesnit i kolem sten.
c. mit ventilator a pouzit kvalitni parozabranu
d. muzes to tak udelat, ale nedavat OSB, vata musi odvetravat. Dej 1" prkna s mezerou.
Kdyz budes mit jen cast pochozi a udelas mezi izolaci a OSB mezeru a zabezpecis odvetrani teto mezery, mohlo by to jit.
Ale prkna budou lepsi. Dale musis mit udelane na difuzce odvetrani u hrebene.
Díky za odpověď.
Ještě bych se zeptal k bodu d). Takže kdybych dal dejme tomu tu druhou vrstvu prken ve výšce 15 cm, mezi to vatu 10 cm a to přiklopil OSB deskama, tak by to mohlo jít? Mně jde jen o to, že mám přístup k deskám za dobrou cenu, takže bych je rád využil. Pochozí by měl být v podstatě jen střed půdy, takže odvětrávat by to mohlo ze všech stran.
A odvětrávání u hřebene by mělo být uděláno jak? Pokud se to dá nějak jednodušše popsat
jo to by nemelo nicemu vadit.
Odvetrani u hrebene:
proriznuta folie po cele delce hrebenu cca 5cm na kazde strane.Pak by to chtelo zakryt dalsim pasem folie s presahem. Pas bude na kontralati, jinak je folie pod kontralati. Je to zduvou aby se pri vetru nedostala voda, snich odvetranim do prostoru.
Řešili jsme něco téměř podobného zde: poradte.cz/...
p.Cukrář vám sem k tomu možná ještě něco napíše, ale zásadní informace byla, že nedoporučuje dávat pod vatu parozábranu.
bod c) : páření v koupelně, bude mít na kvalitu a životnost zateplení jen minimální vliv a není tedy nutné ho zohledňovat
Díky za ten odkaz.
Právě proto jsem se na tu parozábranu ptal. Na internetu jsem našel oba názory, dávat i nedávat, tak jsem se chtěl poptat, co si o tom myslí místní odborníci. A už tady jsou zase oba dva názory
omitka, hurda, poter je prd. Bude to "teple" ne studene. To by jsi mohl nedavat parozabranu pri pouziti 2xSDK
bod C: paaja je ftipalek take si myslim, ze to nebude mit na nic vliv.
je na porovnani:
1. paroteska lezi na podhledu a vata na ni
treba 2XSDK
Paroteska
Izolace vata
2. paroteska lezi na podhledu a vata na ni
omitka,hurda, 2cm poteru
paroteska
izolace vata
Nejlepsi by bylo dat parotesku pod strop.
motife,
většinou souhlasím se Standou. Vedeme polemiku ohledně folie pod vatou, ale na podlaze půdy. Jsem malinko jiného názoru, ale dle skladby stropu. Zdali je tam dřevo, beton atd. U vás bych zvolil
V místnosti udělat nový strop z SDK, (cena max 150Kč, (opět se Standou trošku nesouhlasíme, páč Staník sděluje menší cenu, já raději vyšší a pak jste překvapen), použít parotěsku s velkým difuzním odporem, třeba Jutafol AL 170. V koupelně určitě!
Zateplení stropu:
pozor na milancukrar.papricka.cz/... nebo, milancukrar.papricka.cz/...
každopádně záklop z OSB desky ne!
To že dostane spoustu rozdílných názorů je naprosto normání, páč jsou různé metody a různé stavby. Doporučuji i jiné poradny pro ověření našich názorů, třeba pan Rypl z Juty, velký odborník, viz: poradna.estrechy.cz/...
souhlas podhled s SDK a parozabranu.
Milane, chce udelat cesticku s OSB jen v malem miste tj. stredem a necha ze vsech stran volny prostor. Deska bude v luftu a dostatecne vse odvetra.
.. a když strop z SDK nechci nebo nemůžu udělat? Pak jediné nejbližší místo pro parotěsku je pod izolací. Tam podle jiného vlákna nemá smysl ... Jedná se o podobný strop jako má motif: omítka - miako - beton. Půda nezateplená, větraná.
jenze motif vybral EPS.
doplněno 16.04.10 11:34:kolik metru budes zateplovat (podlaha) a kolik metru ma strecha? Jak pise JABRAKA pokud muzes sel bych do zatepleni strechy, kde je vse jasne a budes mit zatepleno a pripraveno do budoucna. Dale to nebude takovy cenovy rozdil.
Zatim staci izolace mezi krokve pripadne pod krokve a paroteska. Zbytek muzes dodelat pozdeji.
tando, opět nesouhlasím, se zateplením střechy. páč pak mu teplo utiká do prostoru půdy a k ničemu.
Zvolil bych pochozí izolaci dle obrázku a pokud se časem rozhodne pro používání podkroví, vatu vezme a dá mezi trámy.
jestli dobře čtu, motif se ptá na vatu
půda má 170m2, plocha střechy skoro 300m2, zevnitř to bude o něco míň.
Nevím, připadá mi rozumnější zateplit co nejblíže ke zdroji tepla. Na půdě i zateplené bude nižší teplota než v přízemí. A než dojde na vestavbu do podkroví ... celá generace
Ještě bych nerad zamluvil ten dotaz jestli parotěsku pod vatu ano nebo ne
Strop má všeho všudy asi 120 m2. I z toho důvodu by se mi nechtělo dělat všude podhledy. Střechu zateplovat nechci, protože podkroví nikdy obytné nebude, dům už má teď místností až až Takže když teda položím vatu na půdu na podlahu (omítka, hurdiska, 2 cm betonový mazaniny), tak pod ní tu parotěsku dát, nebo ne?
A ty OSB desky ani v tom přépadě, že bych mezi nimi a vatou nechal mezeru? Zaklopených by bylo asi 30 m2 uprostřed půdy, aby se tam mohly uládat nějaké věci.
motife,
dejte tam Jutafol AL 170, slepit páskou, položte vatu mezi rošt, když necháte prostor mezi vatou a OSB alespoň 4-5cm tak OK. Levnější jsou prkna...
V podstatě je zde na dotaz odpovědí dost.Na záklop dát,nebo nedát OSB desky?Existuje několik typů desek,některé se v dřevostavbách chovají jako vnitřní parozábrana.Takže na to pozor,aby neuzavřely půdní prostor a pod nimi nedocházelo ke kondenzaci.Dále bych doporučil tazateli,aby půdní prostor nenechal větrům na pospas,ale důkladně uzavřel,aby zbytečně nedocházelo k tepelným ztrátám.Pak by mohla být izolace stropu i slabší.
JABRAKA
Všem děkuji za přínosné odpovědi.
Ještě bych měl jednu otázku. Co se tedy bude dít s vlhkostí, když ji zabráním unikat stropem použitím parotěsné folie. Je správný můj názor, že bude zůstávat v místnosti a bude potřeba více větrat, aby dům nevlhl?
ještě jedna připomínka vodorovná mezera musí být nad 60mm aby odcházela vlhkost (mezi OSB a vatou)
viz: Jan Rypl , rypl@juta.cz , tel.: 602194045
doplněno 16.04.10 12:39:doplněno 16.04.10 12:42:a teď si vyberte...
Řeším stejné dilema jako pan tazatel.Byla tady zmínka o prknech na podlahu.Co když třeba praskne střešní taška,já po čase zjistím, že mi na půdu zatíká.Dřevo začne hnít. Nešlo by na ty prkna ještě něco dát,aby ji to uchránilo před případnou vodou?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.