Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HDO zapojení na noční režim

Od: jakub* odpovědí: 53 změna:

Dobrý den,
mám dotaz ohledně zapojení HDO, elektřinu za elektroměrem, jsem si dělal celou sám. Nyní jsem se pozastavil, zda mám dobře zapojeno vše pro to, abych měl správně využitý noční proud. Od HDO vedle elektroměru, mě vede 3x1,5 cyky co mě vyvedl elektrikář, já jsem si prozatím chytil fázi na jistič, zem a nulu do svorek a nevím, zda je to vše v pořádku. Jestli mi teď alespoň vede komplet celá elektřina na noční proud? Mám řešit stykač jistič pouze a jen na velký boiler? Vyjde to levněji? Když večer pouštíme nejvíce všechno (sušičku, pračku, myčku, pomalý hrnec). Budu rád za případné rady
Zasílám i obrázky, jak to mám nyní zapojeno, na jističích je červeně napsáno, kde mám jistič na HDO, ale nevím zda ho nahodit? Abych něco ne***ral.
Děkuji Všem za případnou radu.

HDO zapojení na noční režim
HDO zapojení na noční režim #2

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x
HDO ovládá pomocí N stykač jištěný 2A ktery spíná přes 16A jistič fázi pro bojler. HDO přepne také sazbu elektroměru takže celý byt se účtuje jako NT. Tož klidně v té době perte,vařte jstejne jako to dělám já.
jakub*
Zdravíčko :) Posílám níže náčrt, budu to mít dobře zapojené když to tak udělám?
HDO zapojení na noční režim #3
111®
Fáze a PE nepůjde z kabelu od HDO, nebo to tam máte jištěno? Příchod fáze na kontakt nebude přímo za chráničem, nakreslit pořádně. Jak víte že zelenožlutý je zapojeny u elektroměru? Atd..

...nebudete to mít dobře zapojené....nakreslete znovu a správně, ...když vaše elektroinstalace je dle vás v pořádku; to zvládnete...nakreslete zapojení s jištěním...atd.

Takto sa HDO nezapaja, nechapete princip, HDO vam neposiela fazu, tu musite zobrat inde a spravne odistit.

jakub*
Jsem tu v poraďte.cz aby jste mi prosím poradili, jak to mám správně udělat. Jak mám vědět jak je to správně? Proto se ptám, tudíž kdyby jste mi prosím někdo nakreslil jak na to? Tak budu moc rád
HDO zapojení na noční režim #4

Podívejte na

PŘÍLOHA 3 Zapojení třífázového dvoutarifového elektroměru s jednopovelovým spínacím prvkem – soustava TN-C s blokováním instalovaných akumulačních spotřebičů do celkového příkonu 10 kW ...str.20 a mělo by vám být jasno

Pro váš EON... zde

4.Schéma zapojení měření s třífázovým dvousazbovým elektroměrem a jednopovelovým přijímačem HDO v síti TN (pro třífázové OM s distribuční sazbou D25d, C25d).

Jsem tu v poraďte.cz aby jste mi prosím poradili, jak to mám správně udělat. Jak mám vědět jak je to správně?

A co, když dám otázku... Potřebuji vyoperovat slepé střevo známému...a pak ...Jsem tu v poraďte.cz aby jste mi prosím poradili, jak to mám správně udělat. Jak mám vědět jak je to správně? ...Rozumíte?!

Přesto jsem vám poradil...výše

Nonek poradil presne a spravne, staci zapojit podla schemy. Otazne je, ktory vodic je spinany cez HDO, najskor modry, ale je dolezite overit to meranim na mieste.

jarmarti
Pro tazatele.
Mě by zajímaly průřezy vodičů a délky. Máte k bojleru aspoň 2,5mm2, impedanci smyčky jste počítal/měřil?
Nevím jestli máte 25A. Pokud ano, tak by mohlo vyhovovat (bez znalostí poměrů na místě nelze říct) mezi elměrem a touto parodií na podružný rozvaděč 6mm2, na zásuvky 2,5mm2, světlo 1,5mm2. Nezapomeňte, že i v rozvadeči je potřeba mít "správnou tloušťku" vodičů. (Sčítání proudů, fázový posuv atd.)

Vzhladom na centralny chranic je najviac kriticky privod ku chranicu a nasledne vystup z chranica na N zbernicu. Tiez tazko z tej fotky posudit, akym prierezom su pospajane fazy medzi din listami (horna, strednam dolna).

jakub*
hodnocení

Čili takhle zda jsem to pochopil?

HDO zapojení na noční režim #5
111®
A přívod fáze na A2 přes jistič 2A a fazi pro bojler přes 16A jistič,doplnit obr.

Len tak cisto pre pobavenie : ak tam date ten 2A istic , odkial pre ten istic vezmete fazu a kam ho umiestnite v rozvadzaci?

111®
hodnocení

2x
Ten elektroměr a HDO vám dodali s takto podrapanymi čárovými kódy? Nebo jste poškodil cizí majetek.

Ježiši, to je anonymizovaný obrázek v Malování nebo v podobném programu. I když zbytečně, kdo z nás má přístup do databáze e.onu a chuť hledat totožnost podle čísla Jak může takhle hloupý dotaz dostat několik bodů?

111®
Když je jen anonymizovány ok.

hodnocení

1x

Nakreslete, jak jste to zapojil, když jste si celé dělal sám...Revize v pořádku, bez závad? Od HDO jde pouze signál po vodiči modré barvy, označen "TUV", připojen na cívku silového relé (nebo stykače) pro bojler... To označení požaduje ČEZ minimálně od 1.7.2022...možná to bylo už v podmínkách dříve, já to řeším teď...A pokud jste připojil na kabel od HDO fázi L i N a PE, pak je to hoodně špatně...obraťtte se na znalého, jinak bude víc škody, než užitku...s vašimi znalostmi... i třeba podle dobře míněných rad zde. NE, nedopadne to dobře

doplněno 24.10.22 15:07:

Doplňte kraj a okres, následně zadejte kod A1B7P5 a budete vědět časy spínání NT

Podle obrázku vidín EON, tam je to podobně... ale nevidím jistič 2A pro HDO u elměru, pouze vidím HLAVNÍ JISTIČ; snad tam je, dejte foto jističů u elměru...

jakub*
hodnocení

Revizi jsem zatím měl jen venkovního rozvaděče. Vnitřek teprve budu objednávat. Ok, z toho vodiče vše zaizoluji a nechám pouze modrý kabel. Akorát pak nevím co s ním? Když bych chtěl aby jela celá domácnost na HDO? Jestli je to vůbec možné? Nebo to musí být na ten stykač?

111®

Tak to není tvoje starost, pokd ti to zapojili psrávně, tak se ti musí přpeínat po příjmu signálu HDO i tarif na elektroměru a tím je dáno že jede na NT celý dům..na HDO přijímači je kód a podle něj zjistíš na stránkách distributora kdy je NT .

Ten modrý patří do obvodu stykače pro bojler.. Na cívku stykače patří přes pojistku 2A fáze a na druhý konec cívky modrá od HDO, nikoliv modrá z lišty N. No a až ti přepne HDO, tak koukni jestli svítí kontrolka u NT na elměru.

jakub*
Jste moc hodný. Díky za rady :)
jakub*
Foto bez krytu přikládám níže v komentáři. Ale nevím zda z toho něco poznáte.

hodnocení

1x
Signál HDO slouží k blokování vybraných pevně připojených spotřebičů v době vysokého tarifu.
Jeli nízký tarif tak celá domácnost odebírá levnější elektřinu, chcete-li ostatní spotřebiče typu pračka provozovat v době NT tak si zjistěte časy spínání, ale rozhodně neblokujte dané zásuvky stykačem.
jarmarti
No k té blokaci zásuvek. Já mám třeba udělaných pár extra zásuvek spínaných pouze v době NT - nabíjím si elektrokolo. S použitím různých stykačů a odlehčovacích relé se dá krásně kouzlit.
Souhlasím s tím, co napsali ostatní nademnou i podemnou - POKUD TOMU TAZATEL NEROZUMÍ, TAK AŤ TO NECHÁ ELEKTRIKÁŘOVI. ELEKTŘINA JE NEBEZPEČNÁ A JDE O ŽIVOT.
kosina*

Signál HDO neslouží k žádnému blokování (nic aktivně neblokuje), pouze ovládá přijímač HDO (ON =►NT / OFF =► VT).

Na dobu NT relé přijímače HDO připne NULU vedenou jedním samostatným modrým vodičem dále do objektu, zpravidla k cívkám ovládacím stykačům pro TUV a topení (stykače tak spínají velké odběry, což by relé přijímače nemuselo ustát). Jsou to významné odběry, u kterých požadujeme připojení pouze při NT. Současně přepne dvoutarifový elektroměr na měření spotřeby v NT a ten je samozřejmě k dispozici i všem ostatním spotřebičům v objektu.

A ještě jedna užitečná drobnost. Už to bylo někde popisováno. Máme-li více NT stykačů než jeden, je nezbytné, aby jejich cívky byly připojeny minimálně ke stejné fázi. Když nejsou na stejné fázi, poznáte to rychle. Stykače silně vrčí a mohou snadno shořet.

A ještě další užitečná drobnost. Máte-li chrániče, pak je rovněž nezbytné napájet cívky stykačů pro NT z "ostré" fáze PŘED chráničem, ne za (padal by).

111®
hodnocení

0x
Kam co máte zapojeno nejde přečíst.kde jsou stykače?
jakub*
hodnocení

Stykače nemám, zapojeno mám z HDO od elektřikáře cyky 3x1,5 a to mám rozvedeno modrou a zelenou do svorkovnicí a fáze jde normálně na jistič, který mám prozatím vyplý. Tak nevím zda je to špatně?

Ano, je to špatně. A pokud ten jistič zapnete, bude Vás to možná stát dost peněz za nový přijímač HDO (a pravděpodobně nějakou pokutu).

Este by mu to mohlo "zahadne" zhadzovat ten centralny chranic, ak by mal HDO pre dva okruhy , jeden na modrom, druhy na zltozelenom ... uplne staci aj jeden okruh, ak sa spina modry a zltozeleny distribucka napojila na PEN pri elektromeri.

Mna by zaujimalo aj vnutro toho samodomo rozvadzaca, tam tipijem budu rozne chutovky.

hodnocení

0x

ČEZ to chce takto /popis a schémata/ : cezdistribuce.cz/...

hodnocení

0x

Od HDO vam ide do domu kabel, kde jedna alebo viac zil su spinane voci zemi v case nizkeho tarifu. Jedna zila je jednoduchy pripad, ked sa blokuje len bojler, v zlozitejsich pripadoch su zily dve, jedna blokuje ohrev vody, druha kurenie. Ktoru sadzbu mate, zistite zo zmluvy.

Potom je na vas, aby ste stykacom vypli tie spotrebice, ktore v case vysokeho tarifu maju byt odpojene. Niektore spotrebice, napriklad elektrokotol, mavaju samostatnu svorku pre HDO vodic a stykac nepotrebuju.

jakub*
hodnocení

Mě elektrikář vedl normální cyky 3x1,5 z toho HDO do vnitiřní skříně. Nevěděl jsem co to je, tak jsem to zatím napojil normál modrou a zelenou na svorkovnice a fázi jsem z toho dal na jistič, který nechávám vyplý. Tak nevím, je to špatně?

111®

jo je to špatně...modrá patří na stykač a ostatní odpojit a zaizolovat. Jak je zapojen stykač pro bojler? To totiž není přívod žádné fáze tak to nemá co na jisitči dělat..jen pouzil 3 žilový kabel.. stačila by jen modrý drát..

111®

pokud s tím nemáte spínat třeba ještě topení..ale pak dotaz není položen správně a chce to foto rozvaděče odkrytovaného, nevíme co tam ještě máte co není normálně vidět..

jakub*
hodnocení

Ok provedu. Děkuji. A dá se nějak zapojit, aby mi na HDO šla celá domácnost? Né jen boiler? Když zaizoluji všechny kabely, tak to půjde do všech jističů?

Samozrejme, na HDO vam kludne zapojim cely dom cez 3f vykonovy stykac. Vysledok : do vysokom tarife bude vsetko vypnute - svetlo, zasuvky ,,, to sa vam asi pacit nebude :)

Jestli to dobře chápu, profesionál ti zapojil elměrový rozvaděč, evidentně dobře, protože už má plomby. Do další instalace, včetně rozvaděče, jsi se pustil sám, přesto že evidentně nemáš znalosti ani zkušenosti. Trošku mám mrazení, co bychom viděli, kdyby jsi přidal další fotky a sundal kryt z rozvaděče. Doporučuji zavolat elektrikáře zpátky, dřív, než začneš zapínat jističe, ať aspoň to co jde, předělá a opraví. Podle útržkových rád z internetu to těžko dáš sám správně dohromady.

jakub*
25.10.22 20:20
Tohle
HDO zapojení na noční režim #6
jarmarti
Bože, co to vidím. Vyměňte i elektrikáře. Vy jste neměl místo na větší rozvadeč? Šetřit na nesprávných věcech se nevyplácí. Protože narvat toto všechno do jednoho je prasečina. (Neznám situaci na místě, nevím jestli vyjde oteplení rozvaděče, budu mu věřit že to kontroloval)

hodnocení

0x

Este poznamka : jeden centralny 3f chranic na cely dom je velmi zla volba.

Tiez by ma zaujimalo, ako vyzera rozvadzac bez krytu, kedze ste to zapajali vo vlastnej rezii.

jakub*
hodnocení

Tak by jste tam dal ještě jeden 3f jistič? Co jsem se díval tak stačí jeden 3f chránič.

Dnes jeden proudový chránič nesmí být, jednak 3f a 1f obvody nesmí, dále na jeden chránič max 1 světelný obvod.
Neprojde vám výchozí revize.

Jeden centrlany chranic je nevyhodny pri poruche, ked napr kvoli zvodu v ohrievacom telese pracky vam to zhodi komplet cely dom a kym zistite, ze problem je v pracke, chvilu to potrva. Potom plati aj Murphyho zakon, odidete na 2 tyzdne k moru a kvoli prepatovej spicke pri burke sa vam roztopi mrazak.

jakub*
hodnocení

A dá se nějak zapojit, aby mi na HDO šla celá domácnost? Né jen boiler? Když nebude žádný stykač a kabel od HDO zaizoluji?

Chapete pojem HDO spravne? HDO je prepinaci signal, ma vysoky VT a nizky NT tarif. Ake spotrebice tym bloknete vo VT je vec vasho rozhodnutia a poziadaviek dsitributora, vacsinou sa takto blokuju ; tepelne cerpadlo, elektrokotol, primotopy, bojler.

Su ludia, ktori si takto daju zapojit aj zasuvku pre pracku / umyvacku riadu.

Bez stykaca a po izolovani HDO kabla vam vsetky spotrebice pobezia kedykolvek, len platit budete raz nizky, raz vysoky tarif. V akom case plati ktory vam povedia na zakaznickej linke distributora.

111®

i bojler pak pojede na VT a NT, tedy furt, jak trochu schládne..ale to je porušení připojovacích podmínek a na to revizi nedostanete,,

111®
hodnocení

0x

tak to se nedá, protože se musí přepnout počitadlo v elektroměru a to dělá to Hromadné Dálkové Ovládání HDO, po příjmu patřičné kombinace povelových signálů...podle KODU na HDO např. A1B4P5...elektroměr má svůj přívod od HDO..

doplněno 24.10.22 12:59:

například zde, str.26 egd.cz/...

jakub*
hodnocení

0x
Pro ty co chtěli, dávám fotku, jak to vypadá pod krytem.
HDO zapojení na noční režim #7

Presne nieco na ten sposob som cakal, hlavne zavady :

- neoznacenie prislusnosti vodicov k obvodom navleckami (pri oprave je tazke zistit, kde ma ktory kabel N, L, PE)

- odflakane oholenie vodicov na spravnu dlzku, sanca dotknut sa usekov vodicov bez izolacie

- chybajuce izolacne koncovky na 3f listach

- celkova stabna kultura biedna

jarmarti
Bože, co to vidím. Pokud to dělal elektrikář, tak ho žeňte. Pokud jste to dělal Vy, tak si sežeňte schopného elektrikář, který to bude ochotný opravit/upravit. Doufám, že revizák Vám na to papír nedá ani za velký úplatek.
Přesně jak píšete, tolik závad. (Zajímalo by mě, jestli vyjde výpočet na oteplení, pokud to vůbec počítal, ale neznám situaci na místě)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení hdo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]