Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájem bytu - měsíční poplatky za energie v dnešní krizové době (single) (?)

Od: poplatkyzaenerg odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Jednoduchý dotaz, chtěl jsem si už před nějakou dobu (rok a více) pronajmout byt, 1+kk asi, okolo 35m². Počítal jsem s poplatky za energie (voda, elektřina, topení, plyn...), prostě vše (kromě internetu) na cca 2500-3000kč za měsíc pro jednotlivce (v bytě bych byl sám). Bohužel válka na ukrajině a následné sankce a energetická krize situaci změnily. Chci se zeptat, s jakými poplatky komplet za energie (vše kromě internetu) teď můžu počítat pro jednu osobu (single domácnost) pro byt cca 35m²... V inzerátech někteří prolhaní "realitní makléří" častou píšou žvásty o "1500kč za energie" a podobné až vulgární prolhané nemysly. Mých zamýšlených 2500kč (až 3000kč) teď (v dnešní době, za dnešní situace) už taky prakticky určitě stačit nebudou... Kolik tak můžu realisticky počítat za energie, namísto 2500kč v dnešní době tak 4500kč...?

Ideálně pokud je tu někdo kdo taky žije v podobném (menším) bytě sám a už mu došly nové zálohy za energie, kolik platíte prosím?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Ale já si klidně dokážu představit byt, kde těch 1500Kč/měsíc na energie bude stačit.
Nemůžete to napsat takto obecně..
V domě starém 200let a vytápěném elektrokolem bude měsíční poplatek zcela jiný než v moderním domě dnešních tepelných standardů a vytápěném tepelným čerpadlem.

krtek6
hodnocení

0x

jsem sám v 2+1 60m2...a mám 200,- plyn 500, elektrika...600,- topení...a mám to vybalancované

energiepoplatky
hodnocení

Ano jistě... a nové vyúčtování záloh vám už došlo...?

krtek6

vyúčtování topení je v dubnu ne-li květnu, čili po sezóně...a elektrika s plynem mi chodí v únoru/breznu...a protože mám Innogy se senzorem na mobil...tak vidím přesně kolik dlužím nebo mi přebývá...na elektrice mám momentálně přeplatek 1000,- skrz tu dotaci a na plynu dlužím asi 200,- ...topení mám dálkové a mám chytré hlavice...v bytě mám 23°C furt ...vodu mám myslím 400,- a tu nějak nesleduju...to je vždycky pro mě překvapení...

break
hodnocení

0x
Záleží na mnoha faktorech. Zateplení, vytápění a umístění bytu. A taky na tom , jak moc hodláš byt využívat a jak dovedeš šetřit. Pak těch 1500 klidně za tak malej byt.

hodnocení

0x

Aktuální zálohy (cca měsíc staré) v bytě 1 + 1 platím 1060 Kč za plyn (topení 2x WAW, sporák, karma) a 1430 Kč za elektřinu. Vzhledem k vráceným přeplatkům při posledním vyúčtování předpokládám, že mi budou něco vracet.

Ovšem vařím málo a nemusím mít v bytě 24 stupňů.

nok
hodnocení

0x
Makléř vam jistě rad předloží energeticky štítek domu a pokud ho nemá, tak náhradou faktury za energie za 3 roky zpět… to je jeho povinnost a já bych to na nej vybalil až po záloze před podpisem smlouvy, kdybych měl vyfoceny ten inzerát s 1500,-
A v moderním domu se dostanete klidně na těch 1500 za všechny energie nebo i méně, když je štěsti a neberete 2x denně do plné vany.
Pokud budete topit elektrikou ve starým činžáku v nevýhodné poloze, no tak to dnes mate klidně za 5000/mesicne

jaj*
hodnocení

0x
Platila sem 1700 za plyn, 5000 za elektřinu, za rok 1600 studená voda, 5000 teplá voda, 3500 topení, společná elektřina a úklid 870, za něco nepochopitelnýho asi 300, tohle je za 11 měsíců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]