Ahoj přátelé! Koupili jsme starý dům. Máme ve dvou místnostech mokré stěny, od spodu do zhruba 20-50cm. Vše to je kolem nepoužívaného komínu a tak jsem přesvědčen, že to on je původcem problému. Nikde jinde v celém domě problém není. No a má otázka na Vás? Jak tomu zabránit. Když komín zakryji na střeše, stejně v něm bude voda kondenzovat si myslím, nebo...? Co byste s tím syčákem udělali? Obalit půdní část vatou? Aby nebyl studený a nekondenzovala v něm voda... Nevím. Bourat ho nechci, sice ho teď nepoužívám, ale člověk nikdy neví. Navíc je celkem nově vyvložkovaný nerezem, zřejmě se tu ještě před nedávnem používal. Děkuji všem.
Je klidně možné, že dokud komín nebyl vyvložkovaný, proud vzduchu bral sebou vodní páry, odpařené z vlhkých stěn. Ty ale teď kondenzují na studené kovové vložce, je možné, že nejen z vnitřní strany, ale i na vnější straně, po celé délce a voda stéká až dolů, k patě komínu. Mohlo by pomoci zajistit lepší proudění vzduchu vnitřkem vložky, třeba otevřením kontrolních dvířek u paty komínu, pokud tam jsou. Pokud je dostatečná mezera mezi vložkou a stěnami komínu, umožnit v ní potřebné proudění a vysoušení mokrých zdí, byť i zřízením dočasného otvoru opět až co nejníže. Nahoře komín zakrýt stříškou, ale umožnit proudění vzduchu.
Normálně čepici . Kondenzovat v něm nic nebude , protože naopak teplo pujde komínem nahoru z vyhřátého domu (je to teplený most) . Kondenzuje akorát studené na teplém ( když vytáhnete pivo z lednice)
Zřejmě se jedná o kondenzaci vody způsobenou nežádoucím prouděním vzduchu v komínu. Zkusil bych komín dočasně ucpat, nejlépe asi nacpat do nerezové vložky kus minerální vaty a to nejlépe dole i nahoře (skrze revizní dvířka).
No, komín stříšku má, ale to neznamená, že tam nemůže fouknout voda že. Taky mě napadlo komín nahoře prostě ucpat a počkat co to udělá. Na patu se bez bourání nedostanu, dole žádná dvířka nejsou...
Napršením do otvoru to určitě nebude, to byste nad ním naopak musel mít trychtýř.
jendad
tomkk
Mám nerezový komín (stavebnici blk - tvárnice , izolace a vnitřní nerez ) a dole má odpadovou trubičku pro výtok . Je to tak už prodávané a také to je vstupní otvor pro odvětrávání mezi venkovním pláštěm a vnitřní izolací . A i když mám stříšku s přesahem aspoň 5cm , tak klidně tam zaprší . Dole pod výtokem mám tedy nádobu a tu občas vyliji . Takže pokuď tazatel nemá ani čistící dvířka , tak kam se ta napršená voda ztrácí? Asi do tělesa komínu (vlhne)
Osekat mokré omítky , až ke komínu, aby to schlo. Pak zjistit, zdali tam někde neproudí vzduch, což si myslím, že je příčina problému. Má dole ten nerez odvod kondenzátu? Dostanete se až ke spodu nerezu?
korinek
Tak pánové! Vyboural jsem dole 4 cihly a mám čistící dvířka! Prostě je nějaký borec zazdil :-D Nerez vede krásně až dolů, kde jsou dvířka na spodní části trubky, která zde končí, žádný odvod kondenzátu. Do zhruba jednoho metru byla roura ucpaná starým popelem, pěkně mokrým. Takže nějaká voda zde bude, buď déšť, nebo kondenzát. Všechno jsem to vybral. Čili roura je teď čistá a spodek jsem zatím nechal otevřený. Tož tedy co s tím mám dělat dál? Myslíte, že to takto vyschne? Nemám rouru na půdě ucpat vatou?
Kondenzát se dělá, když vlhký vzduch proudí kolem povrchu studenějšího než vzduch. Jestliže to bylo dole ucpané, tak to spíš než na kondenzát vypadá, že do komína prší. Jak psal pan milan, chce to teď nějaký čas sledovat, ale asi bude nutno to nahoře vodotěsně ucpat.
Po přečtení všech odpovědí i komentářů bych doporučil:
Nad komínem zhotovit "čepici" proti zatékání děšťové vody. Zděný komín ji byl schopen ve stěnách eliminovat, v kovovém stéká až dolů (pochiopiteně větší množství, ne mlžení). Dole pak osadit ve vybíracích dvířkách nádobku (třeba plastovou, v níž by se případný kondenzát (a to i v případě topení) shromažďoval a občas zkontrolovat a vylít, Případně z ní vyvést odtékací trubičku s ventilkem vně, do vnější nádoby. Ventilek kulička nad pružinkou, bránící přisávání vzduchu a v případě vody ji propustí ven. A do doby vysušení obvodové zdi kolem spodní části komína, pokud není vybírací část rovněž oplechovaná, ponechat vybírací dvířka otevřená a případně vysoušet i vnitřním zdrojem (teplovzdušný ventilátor a pod.).
Prosím jak jste problém nakonec vyřešil? Jaká byla příčina? Mam stejny problem, stříšku jsem nechal nainstalovat a stále to nepomohlo, vlhne odspodu / paty komína. Vnitřek vložky se zdá být suchý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.