Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak provrtat ocel D2

Od: tomkk® odpovědí: 7 změna:

Zdravím, mám šanci do čepele zavíracího nože z Oceli D2 59-61 HRC čistě vyvrtat karbidovým vrtákem (s udávanou schopností vrtat do 65 HRC ) a stojanovou vrtačkou otvor 3 mm, nebo je potřeba otvor udělat jnou metodou? Jsou na to potřeba nějaké fígle?
Chci na čepel zavíracího připevnit kolík asistence otevírání palcem.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda22
hodnocení

2x
Je spousta firem pro laserove deleni a vypalovani. To je mnohem snazsi.

Vypálit laserem jednu díru vyjde nejspíš velmi draho.

hodnocení

1x

Nevidím problém. Jediná komplikace je, že budete muset vrtat strojně, tedy nůž ve svěráku a sloupová vrtačka (ne moc vysoké otáčky). Možná by to při troše šikovnosti a trpělivosti šlo i akuvrtačkou, nicméně nůž musí být určitě ve svěráku, ale raději si to nechte vyvrtat někde kde mají vybavenou dílnu.

hodnocení

Stojanovou vrtačku u svěrák pod ni mám.

Tak to zkuste. Nízké otáčky a chladit. Pak napište, jak to šlo.

hodnocení

Ještě nemám ani ten nůž, ani ten vrták. :)
Jde o to, že mám takové požadavky na nůž, že je prakticky žádný nesplňuje, čepel 10 cm plus, palcová i prstová asistence současně, hmotnost do 150 g. Ale najde se pár takových, které cca splňují, ale nemají ten kolík na palec. Nebo mají jen ten kolík, ale těm ploutvičku na prst nepřidělám.

jenda22
hodnocení

0x

Vidím že rádci na jiný způsob nepřišli. Pokud budete chtít otvor vyvrtat třeba do kalené oceli ( nůž, pilový list strojní pilky), určitě to nedělejte ruční vrtačkou ale strojní pro bezchybné vedení vrtáku a kontrolovaný tlak.

Vrták použijte tento.

Vrták na sklo a k/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]