Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svod + zlab

Od: okapy odpovědí: 5 změna:
Dobry den, nejsem v tom zkuseny ale nekdo, kdo dostal penize za okapy, mi uz nechce prijet na barak... takze musim dodelat sam.
Viz foto, puvodne zde byl jen 1 svod, oznaceno na fotce, strecha je prodlouzena o vchod, to same je na druhe strane. Kdyz budu chtit zachovat 1 svod, jak mam vyresit to Lko?
Zlab - koleno zlabu - zlab - opet koleno ke zlabu, ve kterem uz bude svod s kotlikem?
Nebo jinak?
Diky

Svod + zlab

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Teda, moje zkušenosti se žlaby jsou minimální, ale obávám se, že pokud pustíte vodu z té výše položené části do jednoho místa v níže položeném žlabu, půjde to vždycky vrchem. Vidím to na 2 svody nebo jeden rozvětvený. Jsem zvědav na návrhy a názory těch s většími zkušenostmi.

hodnocení

0x
Řešil jsem kdysi přesně to samé (ale jsem jen kutil a je to na starém baráku). Nechtěl jsem tam vlevo nahoře mít kotlík, aby tam pod hranou prodloužené střechy divně visel svod pod jiným úhlem, tak jsem si s tím pohrál a rouru svodu vetkul (pilka, kleště, páječka, cín) do toho levého koutu horního okapu. Svod pak vede cca podél okraje prodloužení střechy a ústí do spodního okapu, který má trochu přesah doprava. Chtěl jsem v tom místě vtoku udělat okapu zvýšený okraj, aby v největších slejvácích voda v místě napojení nepřetekla, ale nebylo to potřeba, konec svodu jsem jen trochu natvaroval do "zatáčky", aby voda valila ve směru žlabu k spodnímu svodu.
Dnes bych možná kotlík použil, ale připájel bych ho pod úhlem k tomu hornímu žlabu.

hodnocení

0x

Veľmi elegantné riešenie by bola kombinácia prevodových žľabov zabudovaných do štítového lemovania vnútornej predĺženej časti strechy. Svojpomocne to nezvládnete. Navyše tam lemovanie už máte.

Druhá možnosť by bola ukončiť horné žľaby vnútorným a vonkajším kútom a vodu proste chrstnúť na plechovú krytinu v presahu strednej časti. Vonkajší kút trochu vytvarujte, aby ste vodu trochu usmernili. Na krytine si aspoň nad týmto miestom pridajte snehové zachytávače, nech Vám to ukončenie žlabu neodtrhne sneh. V spodnom žľabe bude prípadne potrebné pridať na koncoch zábrany proti preliatiu. A možno že ani nie.

Nevýhodou tohto riešenia je, že sa na plechovej krytine budú tvoriť pásiky od stekajúcej (kvapkajúcej) vody z horných žľabov. Tu by sa dalo uvažovať o prevodovom žľabe vedenom po krytine, ale potrebovali by ste k tomu mať zhotovené atypické držiaky. Znovu komplikácia.

Ďaľšia možnosť by bola stiahnuť vodu zvodovými rúrami, ktoré budú vedené popred štít spodnej časti, ale bude to vyzerať turura, tamrura (vzor tukabel).

okapy
hodnocení

0x

Pokud bych dal takové koleno? tzn bavíme se o tom L výkusu.

Pokud pojedu z prava od zacatku strechy. Čelo zlabu - žlab - Roh zlabu viz obrazek - zlab dolu - opět roh zlabu a tam uz by byl kotlík, to by byl myslíte problém?

Svod + zlab #2

pavelp*
hodnocení

0x

Mohu tu pokracovat s podobnym dotazem, ktery se tyka zlabu a svodu?

Potrebuji na dome vymenit nekolik zlabu a svodu. Klempir rekl, ze to vyjde na 800 Kc/m - material a prace. prijde mi to dost na to, ze material neni med, ale pozink+titan. Podle meho to ma za dopoledne hotove. Mozna jen zkusil nahodit cenu, jestli se chytnu...

Mohl bych to vymenit sam, ale zlaby jsou ve vysce 5m nad zemi a ze zebriku to nedam. Takze pujcit leseni, coz neco stoji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]