Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střídač v ostrovní sestavě

Od: kesitnarfs® odpovědí: 4 změna:

Uvažuji o možnosti provozovat ostrovní FV systém pro nenáročné účely (patrně zejména pro napájení ledničky). Lze považovat provoz lednice připojené na střídač (FV panel by měl připojený akumulátor a regulátor) za ekvivalentní provozu na běžnou rozvodnou síť? Nemám v této věci dosud žádně zkušenosti a obávám se, že možná ledacos nedoceňuji. Zatím jsem jen našel v návodu k lednici jakési varování před provozem právě na onen ostrovní střídač, potíž vidím v tom, že není u toho bližší zdůvodnění. Takže nevím, čeho bych se také mohl nadít při neuposlechnutí. Děkuji moc za přiměřený výklad...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

3x

U lednice je vysoký rozběhový proud. Takže když kompresor běží, tak odebírá 70 W, ale při startu to může být 1000 W. No a když si někdo pořídí nějaký levný střídač 12 DC / 230 AC 600W a ještě navíc trapéz, tak mu to nenaběhne.

Pro motory je potřeba střídač sinus a u fotovoltaiky je obvykle optimální nějaká bedna All-in-one, ve které je fotovoltaický regulátor, sinus měnič a nabíječka baterií ze sítě. Všechny vypadají podobně, začal s tím Axpert, teď se to jmenuje různě Easun ...

oze
hodnocení

2x

Chybí konkrétní typ střídače a konkrétní typ a nebo rozběhový proud ledničky...

Ale pokud to je na ostrovní chatu, asi by bylo lepší ledničku na nízké napětí než generovat ztráty na střídači třeba 12 V na 230 V. Pokud regulátorem myslíš nějaký maličký levný PWM regulátor, Tak to asi ani jinak nejde.

hodnocení

0x

To sa velmi mylite, chladnicka je jedna z najhorsich moznosti, kvoli prudu pri rozbehu. O nieco lepsie su na tom moderne, kde je motor kompresora riadeny frekvencnym menicom, zase tam sa to moze kdejako s menicom solaru ovplyvnovat a rusit.

hodnocení

0x

Tohle řešení mám doma a funguje mi. Lednice funguje tak jak má a úplně bez problému. Faktem ale je, že mám měnič o výkonu 5kW. Bez problému mi tak fotovoltaika utáhne nabíjení elektromobilu (2,6kW), klimatizaci (až 1,2kW) a další spotřebiče jako je lednice, TV, PC a podobně. To vše najednou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kompresor z lednice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]