Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler nebo průtokový ohřívač vody?

Od: jirkajc® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda se vyplatí místo používání bojleru (200l) v domku,kde bydlím sám spíše elektrický průtokový ohřívač vody s potřebným výkonem pro celou domácnost.A zapojit ho souběžně s bojlerem. Dle potřeby pak využít vhodný ohřev podle počtu lidí v domácnosti v danou dobu - o svátcích dovolených a podobně. S průtokovým ohrívačem nemám zkušenost,zda nebude průtok snížen,zpomalen.Teplou vodu používám k občasnému napuštění vany a ke sprchování. Pračka a myčka má svuj ohřev. Temperování 200l bojleru bez odběru vody na teplotu 55 st spotřebuje 3,5 KWh za 24 hodin. Vím,že je tu ještě možnost použít bojler třeba jen 100l.Jde mě i o to aby to vystačilo i na napuštění vany.U prutokového ohživače by neměl být problem. Odpadá i temperování teploty vody v době kdy vodu třeba nepotřebuji celý den...Děkuji za názory.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Průtokový ohřívač potřebuje velký příkon, pokud nemáte jistič před elektroměrem alespoň 3x32A ani o něm neuvažujte.
Možným řešením pro vás by bylo za stávající boiler do série instalovat malí (35-60L) boiler, a velký nahřívat před příjezdem návštěvy.
chat

Nestraš Nepravdou. To se jen výrobci a eletrikari sichruji. Je pravda ze výrobce ti tam napíše pro 24 kW klidně 42A jistič ale je to zbytecne.

Mám na chatě 3x25A a průtokový ohřívač 18-21-24 kW (nastaveno tusim 21) a celou chatu na elektriku (topeni 6 kW i indukci 3,7 kW a jine) a nevypadava tak jsem ani přednostní relé na topení zatím NEinstaloval.

Jasné kdyby to někdo ohulil tak by to vypadlo asi - ale v realitě? A to je prosím v chatě i 9 lidi...

Protože jistič je venku a v zimě kdy je větší příkon se přirozené ochlazuje :))

samozrejme nedoporucuju napouštět vanu (v chatě mám jen sprchu a 3 umyvadla včetně dřezu s TUV) a současne vařit na 4 plotnach a troubě k tomu to by asi po 15 minutách vypadlo.

Jako elektrikář instaluji předřadné jištění takové jaké má být, protože ten kdo mne platí chce aby to spolehlivě fungovalo.
Instalovat něco aby se pole toho omezoval chod domácnosti není dobrá volba.
Ten váš jistič před elektroměrem nějakou dobu snese přetížení, ale dříve či později přijde porucha samozřejmě v tom nejméně vhodné době a náklady na opravu budou větší než kdyby jste si připlatit větší rezervovaný příkon.

hodnocení

3x

Běžný průtokový ohřívač je vhodný pro umívání rukou, případně nádobí, možná ke sprchování ve vlažné vodě. Pokud byste s ním chtěl napouštět vanu, potřeboval byste elektrickou přípojku do domu srovnatelnou s menším průmyslovým podnikem.

chat

"potřeboval byste elektrickou přípojku do domu srovnatelnou s menším průmyslovým podnikem"

proč píšete nesmysl? Na vanu stačí 21 kW, a na to stačí cyky 5x4 nebo 5x6

hodnocení

2x

Nevyplatí...

Samozřejmě i v případě průtokového pohřívače není problém ohřát vodu do vany, nebo pro dvě sprchy současně...ovšem ten ohřívač pak bude mírt příkon 27kW...

Pokud jste v domě převážnou dobu sám, pak (pokiud stávající ohřívač dosluhuje, jinak ne) kupte ohřívač 100-150l SMART..např. tento:

dzd.cz/...

hodnocení

2x

3.5 kW / 24 hod len cisto tepelne straty pri nulovom odbere vody, to je nechutne vela. Moderny boljer ma ovela menej. Ten stary by som zrusil uplne a kupil nieco nove okolo 120 - 150 litrov. Pri nakupe hladajte udaj o tepelnych stratach za 24 hodin.

Ci by sa este viac vyplatili dva mensie bojlery, to sa musi spocitat, mensi povedzme 80 litrovy nebude mat voci vacsiemu vyrazne mensie tepelne straty.

hodnocení

2x

To je správné řešení. Bojler je krajní nouzová zoufalost, když neexistuje možnost karmy nebo průtokového ohřívače. Pro vanu to ale chce aspoň 12-15 kW, takže jistič 25 A může při souběhu vypadávat a bude se to muset hlídat nebo zaplatit 32 A.

ml1
hodnocení

2x

Průtokáč je dobrý, že ohřívá jen pávě potřebné množství vody. Letos na dovolené jsme měli plynový (navíc jsme měli plyn ze sítě a ne z bomby, takže žádný strach, že by došel, nakolik je to nepravděpodobné, že velká bomba dojde zrovna při našem pobytu, už jsme to párkrát zažili, a to jsme měli plyn jen na vaření) a byli jsme s tím spokojení, s bojlerem býval problém v omezeném množství vody, když se koupala celá rodina, tak na posledního prostě teplá voda nezbyla.

Jinak elektrický průtokáč potřebuje poměrně dost elektriky a nemůže narozdíl od bojleru využít noční proud. Průtok je právě omezený dostupným příkonem. Proto pokud průtokáč, tak radši na plyn - vynález Karla Macháčka proto KarMa. Energie potřebná na ohřev bude stejná, budou se lišit ztráty a právě i tarif (těžko naplánujete koupání na období nočního proudu, ten může být v 11 večer stejně jako v poledne, prostě když je zrovna přebytek elektriky).

Ještě jedna taková věc, dost ztrát tepla je na potrubí, ohřívač vody by měl být co nejblíž odběrům, aby bylo potrubí co nejkratší.

hodnocení

Roydíl meyi nocním proudem a normalní saybou je 10 až 15 haleřů za 1KWh,driv jsem to měl okolo 2 Kč

id
hodnocení

2x
Starý bojler zrušte a žádný průtokáč. Pořiďte 120 nebo 150 l bojler. Dnes jsou už s pevnou šňůrou do zásuvky. Při návštěvě přehodíte šňůru do klasické zásuvky a dohřejete potřebnou vodu pro návštěvu. Sice to nebude za cenu nízkého tarifu, ale bude to úspora proti stálému nahřívání velkého bojleru. Návštěvu máte párkrát do roku.
hodnocení

Já mám níyký tarif momentálně nižší jen asi o 10 ,nebo 15 haleřů za KWh,jsem u Čezu... před 10 lety to byl rozdím mnohem větší

id
Tak to je bezva, to si můžete nahřívat vodu kdykoliv v jakémkoliv množství v menším bojleru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]