Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám v nájmu starý byt, je to 100 let starý činžák, pár bytů je zrekonstruovaných, ale většina v původním stavu. Cena je dobrá, na občasné přespání to stačí, neřeším to, hlavní bydlení mám jinde. Ale potřebuju něco udělat s elektrikou. Jsou tam staré dvojžilové rozvody v hliníku, vše na jeden okruh. Na světla to stačí a zásuvky taky, když do nich dám nabíječku na mobil. Ale víc ne, notebook s tříkolíkovou vidlicí už nejede, adaptér to nedal.
Pěkné by bylo udělat kompletní rekonstrukci elektriky (a dalších věcí, když už se do toho sáhne), ale to se mi vůbec nechce, budu tam tak rok nebo dva a investovat majiteli do bytu nechci (jeho stanovisko - buď udělá rekonstrukci on a zdvihne nájem na dvojnásobek, nebo já za svoje a pak mu to tam nechám).
Takže je otázka, jak to opravit nebo spíše upravit. Známý říká, že si mám nechat vytáhnout na jeden jistič třížilový měděný drát do nové zásuvky někde v předsíni a pak ji používat na těch pár spotřebičů, co potřebuju (notebook, tv). Ale jak? Jističe jsou jednoduché - cca z sedmdesátých/osmdesátých let, 5 bakelitových páček, po sundání deklu je zapojená jen jedna páčka - dvojlinka dovnitř, dvojlinka ven, tedy do zdiva. Ta vstupní dvojlinka vede skrz zeď do stupaček na chodbě před bytem. A v nich už jsou od ČEZu nové digitální hodiny. Vždycky jsem si myslel, že jedou jen na třížilových rozvodech, ale evidentně ne.
Máte nějaké nápady? Znovu opakuji, že chci jen nějak levně opravit/upravit, rekonstrukci nechám na majiteli, až se budu stěhovat pryč...
Majitel má stanovisko "minulému nájemci vše fungovalo, nestěžoval si (starý pán, ten si svítil a koukal z okna nebo na starou tv), jestli je nějaký problém, tak nechám udělat novou elektriku v bytě, ale zároveň i koupelnu a podlahy a dveře, ať je to při jednom, ale pak to samozřejmě promítnu do nájmu, bude dvojnásobný"
Koukal jsem zatím do 4 z celkem 6 zásuvek (většina cca 45 let staré bílé plastové, jedna původní? hnědobakelitová kulatá), dvě bez propojení nulového a ochranného vodiče, jedna dokonce s prohozenou fází, všude jsou hliníkové vodiče opletené textilií, evidentně původní, zapojené je to asi nějak hvězdicově, včetně světel.
Dvoulinka, hliník ani černé jističe ničemu nevadí. Rekonstrukce není potřeba. Jestli ale nefunguje zásuvka, je to porucha, kterou je potřeba odstranit opravou. Na nutnost opravy musíte upozornit majitele. Další řešení viz NOZ § 2235 a násl.
Nechápu v čem je problém, dvovodič z hliníku s náma bude ještě hodně dlouho, neni to nejlepší řešení, ale funkčně to nemůže vadit.
ČEZ naopak jede zásadně na dvoužilových (resp. čtyřžilových pro tři fáze), nad průřez 10 mm2 v mědi resp. 16 v hliníku se může i dnes funkce PE a N slučovat (tedy až po domovní a většinou i bytovou přípojku to i nově může být takto), pod tento průřez musí být rozdělené.
Jak se projevuje to, že to notebook nedal. Hledal bych spíš problém v zásuvce.
Jinak praktická rada, na spojení hliníku s mědí (nebo i jiným hliníkem) se mi osvědčili wago svorky s ovládací páčkou (ne ty zasouvací), ke kterým je akorát nutné koupit kontaktní pastu (zabraňuje vniknutí vzduchu a korozi). Jakékoliv šroubové svorky po čase přestanou mít správný kontakt. Já teda jsem takto opravil jednu zásuvku, co roky zlobila terve před rokem (dráty byly ulomené až ve zdi), ale člověk, který mi to doporučil, mi tvrdil, že má takto sporák zapojený už 20 let a bez problémů.
Osobně bych si (jako elektrikář s příslušnými paragrafy) z domovní rozvodnice vyvedl kabel do potřebného místa. Znamenalo by to koupit jistič, 20 metrů kabelu a nějakou tu zásuvku (pokud by to bylo provizorně, moc bych se provedením netrápil, kabel bych dal na příchytky), ale to neni práce pro člověka bez elektro kvalifikace. Pokud jsou tam 4 volné jističe, daly by se využít, ale jak jsem napsal, chce to elektrikáře, elektřina dokáže být nebezpečná a není radno se v ní jen tak hrabat.
Ono to bude i o očištění kontaktů a drátů a posouzení pevnosti, protože už jenom vyndat zásuvku s namačkaným hliníkovým drátem mu neudělá moc dobře.
Nemám po kontrole zásuvek udělat zátěžový test, například několik spotřebičů s celkovým příkonem několika KW (žehlička, fén, vařič), abych zjistil, zda funguje jistič a zda se někde nějaká zásuvka či spoj nezahřívá?
Rychle a lacne riesenie je vymenit rozvodnicu s isticmi za novu s novymi isticmi a jednym isticochranicom, odtial v liste po povrchu kabel k 2 - 3 novym zasuvkam, tiez krabice pre povrchovu montaz. Vsetko vyuctovat majitelovi, samozrejme po jeho predoslom pisomnom suhlase o tejto uprave. Ak mate chut, mozete ist do riesenia, ked si najdete revizaka, zoznam najdenych zavad zaslete pisomne majitelovi s vyzvou na odstranenie. Pripadne mix oboch rieseni.
To je na den roboty, material tak do 100 - 150 eur, robota 200 - 300. Nejaky dochodca vam to moze spravit lacnejsie.
Díky za postřehy.
Ještě pár doplňujících informací:
Majitel má stanovisko "minulému nájemci vše fungovalo, nestěžoval si (starý pán, ten si svítil a koukal z okna nebo na starou tv), jestli je nějaký problém, tak nechám udělat novou elektriku v bytě,
ale zároveň i koupelnu a podlahy a dveře, ať je to při jednom, ale pak to samozřejmě promítnu do nájmu, bude dvojnásobný"
Koukal jsem zatím do 4 z celkem 6 zásuvek (většina cca 45 let staré bílé plastové, jedna původní? hnědobakelitová kulatá), dvě bez propojení nulového a ochranného vodiče, jedna dokonce s prohozenou fází, všude jsou hliníkové vodiče opletené textilií, evidentně původní, zapojené je to asi nějak hvězdicově, včetně světel.
Zkusím tedy projít všechny zásuvky, zkontrolovat zapojení, stav a překlesanost vodičů, očistit kontakty a dotáhnout? Tímto testem asi některé zásuvky neprojdou, což by nevadilo, nepotřebuju je mít všechny funkční.
Nebo se mám pokusit některé zásuvky vyměnit za nové? Jak pak řešit propojení nulového a ochranného vodiče, když bude nedostatečně dlouhý nebo poškozený?
Nemám se pokusit udělat nějaký zátěžový test, například několik spotřebičů s celkovým příkonem několika KW (žehlička, fén, vařič), abych zjistil, zda funguje jistič a zda se někde nějaká zásuvka či spoj nezahřívá?
Nedávalo by smysl nechat z jističe vyvést druhý třížilový měděný okruh jen do lišty do několika zásuvek a stávající nechat na světla, případně na pár nenáročných spotřebičů?
Vytahnout nový okruh má větší smysl (a chtít slevu z nájmu). Ten starej hliník pokud to je blbě zapojený a nestačí jen opatrně dotahnout šroubky, tak jak s tim zahejbeš tak se dráty ulámou na kraji krabice a nemáš kabel
Pronajímatel nic řešit nechce, jen s tebou vydrbat, proto strašení rekonstrukcí a zdvojnásobení nájmu. Na druhou stranu má povinnost byt řádně udržovat a nebezpečná elektrika ja zas páka na něj. Nájemný jen tak zdvojnásobit nemůže. Spíš leda tak neprodlouží smlouvu nebo dá výpověď (min. tříměsíční). Mu nadhoď revizi elektro a jestli to je v pořádku tak jí zaplatíš ty, jestli ne tak on Obzvlášť když bude tvrdit že to je v poho a slevu z nájmu nebude chtít dát vůbec..
PEN se zapojuje nejdřív na kolík a z něj propojka na N, když drát nevyjde na oboje tak stačí propojka samostatně (když propojka upadne tak zásuvka nefunguje ale ochrana pořád ano)
Je třeba nastudovat se celou problematiku zapojení včetně "sviňáren" a hlavně vědět jak to proměřit jestli je vše OK.. Přidal bych tam i chránič..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.