Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prohodit draty

Od: xillix odpovědí: 9 změna:
Pomozte prosím. Koupil jsem starý šroťák na 400v se starou plochou zásuvkou. Kamarád mi ji přehodil na kulatou 400v a říkal, že pokud by to nejelo, mám 2 dráty přehodit. Ale už nevím jaké a nejede to. Pomůžete mi prosím které dráty mám prohodit?. Motor jen vrčí a netočí.
Jak prohodit draty
Jak prohodit draty #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ochranný vodič zapojit.

Rozdělat zástrčku a vyfotit, detail který vodič je kam zapojený. Je také možné, že je špatný motor.

Kamarád to nemohl vyzkoušet?

hodnocení

4x

"...pokud by to nejelo, mám 2 dráty přehodit"

Přehodit libovolné 2 dráty (třeba černý s hnědým) by stačilo, kdyby se motor točil opačným směrem. Pokud se netočí vůbec, je chyba někde jinde. Ovšem takhle připojený motor snad ani nezkoušejte zapojovat do zásuvky. Je velká šance, že Vás to dřív, nebo pozdějc zabije.

hodnocení

3x

Ač amatér, přijde mi to jako velmi nebezpečné zapojení, bez jakékoliv ochrany.

111®
hodnocení

3x

to nebude špatnš u motoru ale v zásuvce, jeden drát bude zapojen na N , takže do motru půjdou jen 2 fáze

hodnocení

3x

Přestože jsem jinak názoru, že síťovým napětím umí zabíjet jen Kramný a ten je teď v lochu, takže žádné nebezpečí nehrozí, tak tohle už je přes míru. Jestli jste si nevšimnul utrženého zelenožlutého, tak to raději svěřte někomu zkušenějšímu. Bez měření to půjde ztuha. Jestli není motor vadný a netočí se, tak je špatně zapojená zástrčka. Nejspíš bude na modrém fáze. Přehozením libovolných fází se otočí směr. Vyzkoušejte bez řemene. Nevím, jestli se stroj může točit na obě strany.

hodnocení

3x

Řemeslná práce toho kamaráda, no úplná hrůza, je to břídil. Kabel moc oholený, zelený nezapojený, modrý vodič dokonce volně visí mimo skříňku... To tazatel ani neukázal, jak je zapojená vidlice, docela bych se bál se tam i podívat. Až, pokud, to, tazateli, spravíš, tak tam, prosím, aspoň našrubuj dobrou průchodku, která kabel pořádně sevře a zabrání vytržení z motoru.

hodnocení

1x

Na vylucenie mechanickych problemov by som z motora zhodil remenicu a pustil ho naprazdno.

hodnocení

0x

Zariadenie v ziadnom pripade nezapajajte do zasuvky, je smrtelne nebezpecne, ochranny vodic sa vytiahol z dutinky. To opravte ako prve, potrebujete lisovacie klieste a dutinky.

Prehodit musite medzi sebou lubovolne 2 vodice z farieb : hneda, cierna, siva. Skontrolujte, ci mate v rozvadzaci prudovy chranic, inak by som to nepouzival.

hodnocení

0x

Je to potřeba proměřit. Zapojit ochranný vodič (správně na obou stranách), pak odpojit všechny tři fázové vodiče, zapojit vidlici do zásuvky a proměřit zkoušečkou (ne fázovkou, tou jako amatér nic nezměříš), zda je ve všech vodičích fáze. Pokud ano, je závada v motoru, pokud ne, je zřejmě špatně zapojená vidlice (což si myslím, s ohledem na ten ochranný vodič).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]