Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký měnič k panelům Lonfi 455W

Od: miroslavvorel odpovědí: 15 změna:
Rozhoduji se mezi měničem GWL GridFree GTIL 1kW měnič 230V s limiterem SUN-1000G (vstup 22-65V) , který jsem měl původně objednaný na e-shopu a měničem stejným, ale se vstupním prac. napětím 45 až 90V, který mě byl omylem zaslán z e.shopu. Původně jsem uvažoval paralelní provoz dvou panelů Longi 450W. Bude ještě spolehlivě pracovat paralelní sestava s jiným měničem 45 až 90V? Při sériovém spojení panelů je napětí moc vysoké a ochrana měniče by mohla chod zablokovat. Mám tedy reklamovat dodaný měnič s vyšším vstupním napětím a požadovat původní variantu 22 až 65V?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Oba měniče jsou téměř jistě krokem vedle. Ve smyslu toho, že se moc elektřiny neušetří a že v případě blackoutu budete bez elektřiny.

Vlastní FV panely totiž mohou dodávat elektřinu podle polohy slunce (s jižní orientací nejvíce v poledne), zatímco typická spotřeba má maximum ráno a večer, kdy panely (téměř) nic nevyrábí.

riva

No to musíte udat, jaké napětí Voc dané panely mají.

miroslavvorel
hodnocení

Děkuji za odpověď. Ovšem ptal jsem se na něco zcela jiného. Tedy na přiřazení panelů a měniče k sobě z technického hlediska. Neptal jsem se na efektivnost provozu.

hodnocení

0x

Vždy mít vstupní napětí do měniče co nejvíce k výstupnímu (pro nejlepší účinnost + menší ztráty na vedení). Nevím, kolik mají tyto panely naprázdno napětí, ale pozor v zimě, kdy jsou panely studenejší, tak dávají větší napětí. Pokud jeden panel dá 40V x 2, tak 80V + 10% rezerva pro vstup do měniče. Jakmile mají třeba 44V, tak 44 x 2 + 88V + 10% rezerva - to už se nevejde do rozpětí vstupního napětí a měnič je možno zníčit (a stává se to).

Teď licenční připojení: Opravdu to nejde tak, že koupíš měnič s limiterém a panely, ty připojíš a ono to bude fungovat. Bohužel limiter není rychlý a když vypneš spotřebič, tak trvá měniči než sníží výkon dodaný na pokrytí spotřeby - jsou přetoky (sice v řádech ms, ale jsou), po cca 2 měsících ti díky tomu naskočí na elektroměru u tarifu P = 2 (normálně je 1) - jakmile tam máš dvojku, tak jsi dodal do sítě 1kWh a distributor to při odečtu zjistí = velká pokuta.

Tak či tak, musíš mít uzavřenou smlouvu s distributorem, tam následně zjistíš, že tyhle levné měniče nesplňují to, co po tobě bude distributor chtít doložit...

Shrnutí: Vyprdni se na to, pokud chceš panely, tak kup grid off měnič + akumulátor - tam nemusíš nic hlásit a také žádné přetoky nehrozí. ! Jinak ber to jen jako koníček, nevěř, že se ti to vrátí !

miroslavvorel
hodnocení

Jeden výše uvedený Longi panel dává naprázdno přes 48V ! A to jsem to měřil při zamračené obloze. Oficiálně tabulková hodnota uvádí naprázdno Voc - 49,,5V ! Při plném ozáření sluncem se tedy zvyšuje hlavně výkon panelu proudově. Takže do série vzhledem k napětí nelze. To už překračuje horní limit měniče 90V.

Jak to je s legislativou čezu jen ostrovního režimu?

riva

S ostrovním režimem nemá Čez nic společného. Je to stejné jako když máte dieselagregát, alternátor v autě, nebo UPS před počítačem.

miroslavvorel
hodnocení

Bohužel, vše mám již zaplacené vč. měniče. jen jsem nyní nevěděl, který...Jak to mám chápat ten údaj elměru 1 či 2? Mám klasický elměr elektronický s dvěma číselníky ( pro dvě sazby) , ale využívám obyčejný tarif jednosazbový D02d. Běžně instalovaný elektronický elektroměr má tedy nějakou funkci záznamu zpětných proudů a podle toho zobrazí nějaké odpovídající číslo?

riva

Elektroměr zaznamená nepovolenou dodávku. Co s tím udělá distributor, těžko říct. Obvykle nic. A nedovolenou dodávku elektroměr automaticky přičte ke spotřebě - tak je to nastaveno a tedy zaplatíte i za to, co pustíte ven.

hodnocení

0x

Něde jsem četl, že běžný elektroměr má o honě víc počitadel než 2, kté vidíte. Ale nevím, jak je to se zpětnými proudy.

miroslavvorel
hodnocení

Jen jsem chtěl reagovat na původní upozornění v prvním příspěvku. Aby se načetla 1kWh musí asi uplynout opravdu hodně měsíců, když se jedná o ms... Asi by se jednalo o velkou instalaci s mnoha panely na střeše a velkým výkonem. kdy by ty krátkodobé přetoky mohly být výkonově mnohem větší než z dvou panelů a měniče do 1kW, který toi ani max. nedá. Navíc to zaplatím jako odebranou energii.

A když mám čistě ostrovní provoz, tak je do toho distributorovi úplné prd? Myslím tím, že dle schéma čezu mám za elměrem přidaný vypínač a v případě výpadku se půjdu vypnout ze strany odběru a potom pustím ostrovní měnič z baterek do domácího rozvodu s vědomím, že si mohu jen v omezené míře něco pustit na čas - počítač a osvětlení... nebo taky aby nevytekla lednice a mražák. Tedy do max. výkonu měniče a kapacity baterek.

V popisu sun je jasně napsáno že nedokáže pracovat v ostrovním režimu.
riva

A ten Gridfree v ostrovním provozu rovněž nefunguje. Oba prostě pracují paralelně s distribuční sítí - stejně, jako elektrárny solárních baronů. Není síť, nevyrábí ani solární baroni a nebudete vyrábět ani vy.

miroslavvorel
hodnocení

To je mi jasné, že měnič gridfree pracuje pouze se sítí. taky mě to začíná už z hlediska legislativy provozovatele distr. soustavy ( viz. připoj. podm. pro výrobny od ČEZu ) docela unavovat. Asi si nechám panely a koupím ostrovní měnič. Grifree měnič vrátím (e-shop - do 14 dní odstoupení od kupní smlouvy). Těch několik watů nestojí za ty patálie, nejsem sol. baron podporovaný režimem. Naopak.

hodnocení

0x
Proč podruhé? poradte.cz/...
miroslavvorel
hodnocení

Chyba - moje-v názvu panelů. Jsou to od f. LONGI (ne LONFI). Max. napětí naprázdno 49,5V !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]