Nejste přihlášen/a.
Oba měniče jsou téměř jistě krokem vedle. Ve smyslu toho, že se moc elektřiny neušetří a že v případě blackoutu budete bez elektřiny.
Vlastní FV panely totiž mohou dodávat elektřinu podle polohy slunce (s jižní orientací nejvíce v poledne), zatímco typická spotřeba má maximum ráno a večer, kdy panely (téměř) nic nevyrábí.
Vždy mít vstupní napětí do měniče co nejvíce k výstupnímu (pro nejlepší účinnost + menší ztráty na vedení). Nevím, kolik mají tyto panely naprázdno napětí, ale pozor v zimě, kdy jsou panely studenejší, tak dávají větší napětí. Pokud jeden panel dá 40V x 2, tak 80V + 10% rezerva pro vstup do měniče. Jakmile mají třeba 44V, tak 44 x 2 + 88V + 10% rezerva - to už se nevejde do rozpětí vstupního napětí a měnič je možno zníčit (a stává se to).
Teď licenční připojení: Opravdu to nejde tak, že koupíš měnič s limiterém a panely, ty připojíš a ono to bude fungovat. Bohužel limiter není rychlý a když vypneš spotřebič, tak trvá měniči než sníží výkon dodaný na pokrytí spotřeby - jsou přetoky (sice v řádech ms, ale jsou), po cca 2 měsících ti díky tomu naskočí na elektroměru u tarifu P = 2 (normálně je 1) - jakmile tam máš dvojku, tak jsi dodal do sítě 1kWh a distributor to při odečtu zjistí = velká pokuta.
Tak či tak, musíš mít uzavřenou smlouvu s distributorem, tam následně zjistíš, že tyhle levné měniče nesplňují to, co po tobě bude distributor chtít doložit...
Shrnutí: Vyprdni se na to, pokud chceš panely, tak kup grid off měnič + akumulátor - tam nemusíš nic hlásit a také žádné přetoky nehrozí. ! Jinak ber to jen jako koníček, nevěř, že se ti to vrátí !
Jeden výše uvedený Longi panel dává naprázdno přes 48V ! A to jsem to měřil při zamračené obloze. Oficiálně tabulková hodnota uvádí naprázdno Voc - 49,,5V ! Při plném ozáření sluncem se tedy zvyšuje hlavně výkon panelu proudově. Takže do série vzhledem k napětí nelze. To už překračuje horní limit měniče 90V.
Jak to je s legislativou čezu jen ostrovního režimu?
Bohužel, vše mám již zaplacené vč. měniče. jen jsem nyní nevěděl, který...Jak to mám chápat ten údaj elměru 1 či 2? Mám klasický elměr elektronický s dvěma číselníky ( pro dvě sazby) , ale využívám obyčejný tarif jednosazbový D02d. Běžně instalovaný elektronický elektroměr má tedy nějakou funkci záznamu zpětných proudů a podle toho zobrazí nějaké odpovídající číslo?
Jen jsem chtěl reagovat na původní upozornění v prvním příspěvku. Aby se načetla 1kWh musí asi uplynout opravdu hodně měsíců, když se jedná o ms... Asi by se jednalo o velkou instalaci s mnoha panely na střeše a velkým výkonem. kdy by ty krátkodobé přetoky mohly být výkonově mnohem větší než z dvou panelů a měniče do 1kW, který toi ani max. nedá. Navíc to zaplatím jako odebranou energii.
A když mám čistě ostrovní provoz, tak je do toho distributorovi úplné prd? Myslím tím, že dle schéma čezu mám za elměrem přidaný vypínač a v případě výpadku se půjdu vypnout ze strany odběru a potom pustím ostrovní měnič z baterek do domácího rozvodu s vědomím, že si mohu jen v omezené míře něco pustit na čas - počítač a osvětlení... nebo taky aby nevytekla lednice a mražák. Tedy do max. výkonu měniče a kapacity baterek.
A ten Gridfree v ostrovním provozu rovněž nefunguje. Oba prostě pracují paralelně s distribuční sítí - stejně, jako elektrárny solárních baronů. Není síť, nevyrábí ani solární baroni a nebudete vyrábět ani vy.
To je mi jasné, že měnič gridfree pracuje pouze se sítí. taky mě to začíná už z hlediska legislativy provozovatele distr. soustavy ( viz. připoj. podm. pro výrobny od ČEZu ) docela unavovat. Asi si nechám panely a koupím ostrovní měnič. Grifree měnič vrátím (e-shop - do 14 dní odstoupení od kupní smlouvy). Těch několik watů nestojí za ty patálie, nejsem sol. baron podporovaný režimem. Naopak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.