Dobrý den, přátelé. Potřeboval bych se poradit. Budu rovnat podlahu v domě, skrz tři místnosti plus chodba. Potřebuji podlahu zvednout o dva až čtyři centimetry, podle místností. No, a moje úvaha. Místní odborníci mě jistě ukamenují, ale buďte v klidu, zatím jsem nic neudělal, jen přemýšlím :- Vím, že beton potřebuje nějakou minimální tloušťku pro pevnost. ALE! Beton tam již nyní mám, je v pořádku, takže když na něj naliju další dva až čtyři centimetry betonu, proč by praskal - na hlíně chápu, ale na pevném podkladu? No ne? Beton mi vychází jako nejlepší varianta. Co si myslíte o mě úvaze? Děkuji.
No pokud myslíte, že se vám podaří betonovou maltu srovnat do roviny, tak proč ne. Jen bych důkladně očistil stávající betonový povrch a natřel ho adhezním můstkem, aby nová vrstva betonu dobře přilnula - přilepila se. Pokud se vám nová vrstva nepřilepí na starou, mohla by praskat.
krtek6
nesrovná a hlavně mu to popraská... minimální tl. betonu je konstatních 5cm
Odborník ví, že betonem to nesrovná a navíc opravdu popraská!
Přesně jak píše p.Krtek!
Kantus-jsou nivelačky do cca10mm ale taky na tl. do2-3mm! srovnám komlet všechny tři místnosti nivelačkou a na ně na potřebnou čistou (minus dlažba, koberec, plovoučka...)dorovnat OSB patřičné tl!
re4zon
Kdyz do toho da sit, tak to sice na par mistech praskne, ale nerozpadne se to. Vim kde to je takhle udelane v garazi, kde po tom jezdi pravidelne auto, jsou tam 2cm poteru a na tom dlazba. Popraskala akorat sparovacka, jinak to drzi uz roky.
kantus
No to je právě má laická teorie. Já vím jak se to asi má dělat, hledal jsem tu na poradně i jinde na internetu a četl jsem jak na to správně, nebo tedy co se doporučuje. Ale jak tu taky pánové píší, proč by praskal, když pod ním funkční beton bude. Navíc to budou běžné pokoje, nejspíš s plovoučkou, nebudu tam parkovat tank... Nechci od Vás požehnání, stejně si to udělám po svém nejspíš :-D Jen jsem chtěl znát pár dalších názorů, zkušeností a různých pohledů. Děkuji.
Když potřebuju spojit čerstvý a starý beton, udělám si kašičku z naředěné disperze a čistého cementu. Pomocí tvrdé štětky tím natřu starý povrch a ještě než to zaschne na to naleju maltu. Výsledek se chová jako jednolitá vrstva betonu. Akorát řemeslníci tento postup asi neznají a tak tvrdí, že nový beton se starým spojit nelze, že to bude praskat, odpadne to atd...
Jen tak mimo soutěž on třeba každý automechanik zná auta od trabanta po třeba C5-x7.. Jen tak mimo osobnízkušenosti je taková že speciální betonová směs je někdy horší než brormální potěr. Jinak jediný laický dobrý nápad tu byl od p (mnohdy s ním nesouhlasím) re4zon. s karisítí. jenže na to musí bát zase patřičná tl. třeba 6mm síť má v okách už 12mm a když bude vrstva1cm tak to ani síť nezakryje. Proto se psalo NEJPRVE ŘÁDNĚ vyměřit tlouškuvrstvy a od toho se odpíchnout a hlavně na to dát pak maltu jak píše p orion!
re4zon
Tak ona existuje i jina sit nez tlusta svarovana, ze. Kompozitni je o hodne tenci a vertex jde dat i do par mm vyrovnavaci vrstvy. Jinak s tim ze kvalitnejsi poter nez pytlovany se da namichat svepomoci souhlasim, staci predavkovat cement, ovsem plati to jen u levnejsich vyrobku a zas to postrada jednoduchost. U nekolika mistnosti bych si ho nechal radsi dovezt z betonarky, pokud to jde, v panelaku to asi nepripada v uvahu
kantus
Čili když do pytlováné směsi betonu hodím fanku, dvě, cementu, bude pevnější?
re4zon
To asi bude, ale taky nemusi a nedava to smysl, znackova pytlovana smes ma garantovanou o hodne vyssi pevnost, nez potrebujes mit v podlaze obytne mistnosti. Vyse je napsano neco jineho - z pisku, cementu a pripadne nejakych primesi si namichas lepsi a levnejsi poter nez je NEKTERY pytlovany.
2-3cm?...za mě nejjednodušší srovnat stávající beton nivelačkou pro rovný podklad a poté výšku doskládat OSB deskama/deskou přílepenou na podklad
kantus
Centimetr nivelačky? No nevím, zdá se mi to dost. Anhydrid by vyšel při mé ploše na majlant... A Dát slabší vrstvu nivelačky a jakože doskládat z různých tlouštěk OSB, pokud jste to tak myslel, to bych se s jednotnou výškou stopro nesešel... Přemýšlel jsem nad vším, ale vždy skončím u toho betonu...
krtek6
a jak víš, že budeš lít centimetr nivelačky? to někdo už proměřoval? Ano, myslel jsem, že se to srovná nivelačkou a doskládá OSB... OSB jsou 12,15,18,22,25mm...určitě to doskládáš...a to ani nevím co má být konečná nášlapná vrstva...jestli dlažba tak tu dorovná lepidlo...a jestli plovoučka, tam to dorovná podložka a pod vinyl OSB nejde bo by se prokreslilo...takže všechno je hratelný
Co bude pochozí vrstva? Lino, parkety, nátěr, dlažba?
(všímáte si, že Vás nikdo nekamenuje?)
kantus
No jaj, vidíte! Díky Milane. Pak že to nejde a on je beton i na slabší vrstvu... Zřejmě plovoučka. No nekamenuje, ale panu krtkovi a dieselovi se ta debata moc nelíbí :-D
Taky jsem dodával zákazníkovi pytlovanou směs, již nepamatuji název, ale bylo to na vaspravování betonové cesty, drží to dodnes...ale byla to velká cena za kvalitu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.