Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění elektrokotlem v bytě 2+1

Od: bro odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, potřebujeme rekonstruovat byt 2+1, 60m2, vyšší stropy, činžovní dům z cca 30tých let, nezateplený. Plyn nelze. Má někdo zkušenost kolik spotřebuje elektrokotel? Děkuji.

doplněno 11.10.22 13:24:

Doplňuji, abyste se nemuseli zabývat zbytečnými odpověďmi. Hledám člověka, který bydlí v podobném bytě a bude tak hodný a napíše mi svou vlastní zkušenost (např. používám elektrokotel, s výkonem 6. 8, 9, 12, 15 kW a za rok mám spotřebu 10,15,20,30 MhW), ev. ještě připíše zdroj teplé vody. Ostatní věci si umím zjistit a zařídit sama. Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Čím se tam topilo teď? Jestli elektřinou, tak spotřeba bude podobná jako byla předtím.

Nebo se topilo jinak?

hodnocení

2x

Mám rodinný domek - podkrovní, celková plocha užitná 140m - elektrokotel. Za celý rok mám spotřebu 7MWh.

Nicméně přepočítávat na byt z 30tých let i v případě bytu je velmi těžké - ty tepelné ztráty jsou jiné i podle pater a vytápění vedlejších bytů, případně orientace na jih-sever.

Ať tedy získáte informace jakékoliv, nebudou relevantní pro vaši situaci.

bro
hodnocení

Děkuji, konečně odpověď na položenou otázku. Mějte se fajn.

Jen malá T-echnická. Ta spotřeba je pouze za topení...topení + příprava TUV...topení+ příprava TUV + provoz domácnosti / vaření, svícení,.../?

To je celková spotřeba domácnosti - vč. světel (aktuálně G9 patice 1,9W), vaření (sklokeramika), trouba, mikrovlnka, lednička s mrazákem, občas něco v garáži, čerpadlo na dešťovku, ... prostě běžný venkovský život.

Plyn jsme nikdy nechtěli - nemáme.

Ovšem musím dodat, že máme krbovou vložku, kde se občas zatopí - když není sluníčko. Vloni jsem ztopil cca. 500kg briket. Slunce nám totiž vytopí dům bez potíží přes fr.okno na jižní straně - 5x2,2 metru.

Kdybyste netopil krbem, tak 500kg briket by se na spotřebě elektřiny projevilo cca 2 MWh navíc.

je to možné - při dnešních cenách briket a MWh to vyjde cca. stejně - jen ten oheň je opticky teplejší ... topíme tedy jen občas na večer u TV.

lux
hodnocení

0x

kolik ČEHO!? Brambor?

Pokud kWh, tak to vím přesně, spotřebuje asi tak 101-102% svého topného výkonu ostatně asi jako každé elektrické odporové topné těleso.

A kolik to je? Tak to záleží výlučně od tepelných ztrát objektu a toho, na jakou teplotu hodláte vytápět :)

Neboli zejména jestli jsou některé stěny stropy podlahy ohřívaný sousedem a zda budete topit na 17 nebo 24°C

hodnocení

0x

Opravdu těžko říct.

Velmi hrubě bych to odhadoval na cca 5MWh/rok. Ale může to být i o hodně jinak..

Tak já mám např. celkovou spotřebu v bytě 2+1 ročně 24MWh.

Ano, psal jsem, že to může být i o hodně jinak.

Ovšem vaše spotřeba je brutální i na rodinný dům, natož na byt.

hodnocení

0x

Hlavne zistite, co na to distrbutor elektriny a ci je mozne zriadit 3f pripojenie do bytu a ci je tam rezerva vykonu. Nemusia vam to povolit.

lux

Tak to určitě není podmínka 3f, vytápím 1x25 a klidně 16 MWh za rok :)

Byt je to ale plošně okolo 80 a lidi plýtvali. Je to samozřejmě i s vodou cca 20 m3 za mesic.

jirib
hodnocení

0x
Co tam máte za jistič? 3x32A ...tak je to v pořádku...
lux

Další co do toho plete jistič.

Mimochodem, dělat ústřední topení pro pouhé dvě místnosti se myslím silně nevyplatí, můj názor.& klady už jsou 3 a tazatelka chce asi udělat podlahové topení...

stále neuvedla, kolik stěn je ochlazovaný a kolik stěn a stropů a podlah je vytápěných sousedy, to má největší vliv vedle oken.

pokud by byly vespod sousedí, tak bych uvažoval o topných kabelech místo nějakého elektro kotle. Ale 60 m k vytopí 3 přímotopama 2kW po 300,- a bojlerem 100 litru, staci 1x25 a prednostni rele, mam vyzkousene ve stejnym baraku a ochlazovanych vetsina sten.

jirib
Hele,má tam jenom elektriku,takže sporák celoelektrický(6kW minimálně,mikrovlnka, konvice).
Přímotopy asi nechce,to by napsal...chce elektrokotel...
lux

Pravda. Ja tam mel indukci jen dvojplotbu 3,7kW (kdo dnes vari na 4 plotnach zejo)...

ale i na 4 plotnach jde nastavit omezovac na prikon treba 5 kW, na funkci to nema vliv. A kdo vari 4 plotny na plny ceres a k tomu troubu, zejo... malokdo

takze 3x32 ok, gratuluju, ale v praci jen zbytecne platite za neco, co nevyuzijete. Zejmena Oze poplatky (nyni vynulovane).

pravda, take jsem spekuloval nac elkotel, asi na podlahovku... Ale za daleko zasadnejsi povazuji pocet ochlazovanych sten.

hodnocení

0x

No, 2+1, to nic není. Já bych spíše řešila, kdo vám dodává elektřinu. Pokud jste u Eonu atd. - nevím, kdo je v Čechách ten původní dodavatel, tak to nemusí být hrozné. Pokud jste ale s elektřinou u těch různých podvodníků, tak to asi nebude tak jednoduché.

lux

Já myslím že to je úplně jedno kde kdo je, protože od 1.1.23 budou mít všichni domàcnosti (po konci fixace) cenu za silovou elektřinu 5 Kč + DPH :))

A distributor s tím opravdu nesouvisí, cenu silové elektřiny určuje dodavatel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]