Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakládačky, okurky

Od: mariash® odpovědí: 14 změna:

Čím to, že po naložení okurek jsou tyto zelenošedé, měkké a nechutnají vůbec tak, jak by měly. Lák si vyrábím svůj, ovšem rok od roku se děje to, že jen každá cca 5.sklenice je jedlá, zbytek je buď kal, nebo je okurka měkká jako bublina. Dříve to tak nebylo, odpad byl minimální. Sklenice jsou umyté, víčka kupuji nová, zelenina je domácí. Přesto ze sklinek vzchází hnus. Okurky nezavařuji v hrnci, pouze je zalévám studeným nálevem, ihned uzavírám, odnáším do sklepa. Tak co dělám špatně?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

"Okurky nezavařuji v hrnci, pouze je zalévám studeným nálevem... Tak co dělám špatně?"

Všechno. Odpověděl jste si sám.

doplněno 11.10.22 09:41:

Olurky zavařujeme pár minut při cca 80 stupních (odhad), sklenice i víčka používáme mnohokrát opakovaně a ještě se snad nestalo, že by se okurky zkazily (ani po 5 letech). Odpad prakticky žádný.

hodnocení

Na internetu je několik receptů stran studeného nálevu. Když jsem začínal s tímto postupem, neměl jsem lák ani kalný, okurky byly prvotřídní, křupaly jako led pod medvědem. Tohle se mi ale děje poslední 2 roky. Nikdy jsem je zavařovat nedával, udržely si nejvyšší jakost. Takže bych uvítal, když příště uberete z odpovědi aroganci a ponecháte v ní ždibec pokory.

Prostě okurky je nutné zavařit, jinak je to loterie. Tohle chtěl autor říci. Ono je to možná divné, ale nám se jednou úplně zkazily všechny zavařené hrušky, protože bylo hrozné teplo. Další rok to samé. Přitom se to zavařuje, tak to přece nemá vliv, ne? Asi jo. Loni i letos jsme zavařovala hrušky od 3 hodin ráno a jsou v pohodě. Nechápu.

nějaká sklenice, 2,3 z padesáti mi taky nevyjde, povolí trochu víčko. Jinak zavařuji v mikrovlnce a v pohodě.

hodnocení

3x

Já bych řekla, že chyba je v tom, že je zaléváte studeným nálevem. Pokud už je nechcete sterilovat, tak zalít vařícím převařeným lákem a hned láhve otočit víčky dolů a nechat vychladnout.

tuchon
hodnocení

3x
Přesně jak se tu už výše píše. Je potřeba je zavařit. Já je zavářím 8 minut, při 80°. Úplně to stačí a jsou krásně křupavé :⁠-⁠;) Nikdy jsem nevyhodil ani skleničku!

hodnocení

1x
Zalejte horkým a zavařte . O vitamíny zas tolik nepřijdete a odpad nebude žádný
Mario

kenav
hodnocení

0x

Jake je složení toho studeného láku?

hodnocení

Hrnek krystal cukru, Deko, 60 cukerínů, ocet, voda.

zam

Deko sice obsahuje konzervant,ale asi to nestačí. Zavaření je jistota.

hodnocení

0x

Moje maminka takto, zastudena, nakládala desítky třílitrových sklenic okurek. Nikdy to nijak neprožívala. Všechno dělala od oka. Když některá sklenice byla kyselejší, hodila tam 2 cukeriny. Když kupujete nakladač, musíte se dobře dívat, protože něco je na nakládání a něco na sterilování. V tom je rozdíl. :-D Maminka je měla vždycky dobré. I ty, které jsem dostala do paneláku a stály ve skříni, která nahrazuje špajz. Nějakou dobu trvalo, než jsme je snědli, nikdy se nezkalily. Já jsem se o to několikrát pokoušela, ale vždycky mi zkvasily. Takže z přerostků dělám kvašáky ve třílitrové sklenici k rychlé spotřebě. Co nesním rychle, přeložím s novým koprem a vinnými listy a mám je v lednici. V sedmičkách steriluji malé nakladačky a mám je celu zimu.

hodnocení

Deko kupuji to ve svetlezelem sáčku.

makk
hodnocení

0x

Podle mě je to vysokou teplotou nebo dlouhou dobou sterilizace. Já zalévám taky studeným lákem a steriluju 80°C 15 min a po 10 letech jsou stále krásně křupavé.

hodnocení

Já ty okurky ale nesterilizuji vůbec. Dříve se vůbec nekazily, až poslední 2 roky je to bída. Spíš dumám, že se snižující kvalitou všeho, kam oko dohlédne, je nějaká krpa v surovinách. A než přistoupím ke koupi drahého zavařovacího hrnce, tak sonduji, kde je zakopán pes.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]