Nejste přihlášen/a.
Čím to, že po naložení okurek jsou tyto zelenošedé, měkké a nechutnají vůbec tak, jak by měly. Lák si vyrábím svůj, ovšem rok od roku se děje to, že jen každá cca 5.sklenice je jedlá, zbytek je buď kal, nebo je okurka měkká jako bublina. Dříve to tak nebylo, odpad byl minimální. Sklenice jsou umyté, víčka kupuji nová, zelenina je domácí. Přesto ze sklinek vzchází hnus. Okurky nezavařuji v hrnci, pouze je zalévám studeným nálevem, ihned uzavírám, odnáším do sklepa. Tak co dělám špatně?
"Okurky nezavařuji v hrnci, pouze je zalévám studeným nálevem... Tak co dělám špatně?"
Všechno. Odpověděl jste si sám.
Olurky zavařujeme pár minut při cca 80 stupních (odhad), sklenice i víčka používáme mnohokrát opakovaně a ještě se snad nestalo, že by se okurky zkazily (ani po 5 letech). Odpad prakticky žádný.
Na internetu je několik receptů stran studeného nálevu. Když jsem začínal s tímto postupem, neměl jsem lák ani kalný, okurky byly prvotřídní, křupaly jako led pod medvědem. Tohle se mi ale děje poslední 2 roky. Nikdy jsem je zavařovat nedával, udržely si nejvyšší jakost. Takže bych uvítal, když příště uberete z odpovědi aroganci a ponecháte v ní ždibec pokory.
Prostě okurky je nutné zavařit, jinak je to loterie. Tohle chtěl autor říci. Ono je to možná divné, ale nám se jednou úplně zkazily všechny zavařené hrušky, protože bylo hrozné teplo. Další rok to samé. Přitom se to zavařuje, tak to přece nemá vliv, ne? Asi jo. Loni i letos jsme zavařovala hrušky od 3 hodin ráno a jsou v pohodě. Nechápu.
Já bych řekla, že chyba je v tom, že je zaléváte studeným nálevem. Pokud už je nechcete sterilovat, tak zalít vařícím převařeným lákem a hned láhve otočit víčky dolů a nechat vychladnout.
Moje maminka takto, zastudena, nakládala desítky třílitrových sklenic okurek. Nikdy to nijak neprožívala. Všechno dělala od oka. Když některá sklenice byla kyselejší, hodila tam 2 cukeriny. Když kupujete nakladač, musíte se dobře dívat, protože něco je na nakládání a něco na sterilování. V tom je rozdíl. Maminka je měla vždycky dobré. I ty, které jsem dostala do paneláku a stály ve skříni, která nahrazuje špajz. Nějakou dobu trvalo, než jsme je snědli, nikdy se nezkalily. Já jsem se o to několikrát pokoušela, ale vždycky mi zkvasily. Takže z přerostků dělám kvašáky ve třílitrové sklenici k rychlé spotřebě. Co nesním rychle, přeložím s novým koprem a vinnými listy a mám je v lednici. V sedmičkách steriluji malé nakladačky a mám je celu zimu.
Podle mě je to vysokou teplotou nebo dlouhou dobou sterilizace. Já zalévám taky studeným lákem a steriluju 80°C 15 min a po 10 letech jsou stále krásně křupavé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.