Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lišta k řetězové pile

Od: slavo® odpovědí: 8 změna:

Po 14 letech mi odešla elektrická pila a oprava by byla nerentabilní- výměna motoru.

Tak jsem koupil novou v akci od stejného výrobce - sice na té první bylo napsáno na štítku made in Czech Republic a na té nové je made in PRC.

Ale ta nová má jinou délku lišty.

Problém je v tom, že ta původní měla napínání na "pile"- na liště dva otvory.

vypadá takto :

ahprofi.cz/...

ale na té nové je napínání řetězu na liště - je tam takové kolečko.

Obrázek takové lišty nemohu na webu najít.

doplněno 10.10.22 13:28:

Dodám foto obou lišt - ale bude to nějaký pátek trvat neboť to mám na chalupě - teď když jsem tam byl mě to nenapadlo vyfotit.

doplněno 22.10.22 21:34:

Takže Berger má správné tušení.

Na první fotce je nahoře lišta z původní pily která byla 30 cm

A dole je lišta z nové pily která je 35 cm

Na staré se to napínalo na pile, ale na nové se to napíná na liště.

na druhé fotce je pohled na lišty ze spodu.

opět horní lišta z původní 30 cmm

a spodní lišta z nové 35 cm

takže mě by stačilo sehnal to "kolečko"které je na liště zespodu přišroubované šroubkem abych při výměně lišty nemusel přehazovat i to kolečko.

Na třetí fotce je to ještě jednou zvrchu.

Lišta k řetězové pile
Lišta k řetězové pile #2
Lišta k řetězové pile #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
A otázka zní jak?

hodnocení

1x

Nerozumím s čím od nás chceš poradit.

Co já znám lišty, tak jsou v liště vždycky dva otvory a jedna delší drážky uprostřed.

Delší drážkou uprostřed se posouvá šrouby nebo šrouby, které drží lištu sevřenou.

Dolní otvor slouží pro napnutí řetězu na liště a horní otvor slouží pro přívod mazacího oleje.

Pokud nevíš jak má napínání fungovat, tak se podívej do návodu k nové pile. Tam to musí být popsané.

hodnocení

1x

Možná tuším, co Slavo má... Idiotský beznářaďový systém napínání řetězu. Na pile je velké kolečko akorát do dlaně a to otáčením vysouvá lištu a šponuje řetěz. Na liště je nalisovaný protikus toho napínáku, taková divná žebra. Hledal jsem fotku a na googlu nenašel. Ten systém používá Riwall, Fieldmann...

doplněno 10.10.22 18:17:

Tady to je vidět 2,00 - 2,08. Je to ono?

Idiotský je pro ten systém slabé slovo.. Mám noname elektriku která mě ze začátku fungovala výborně,ale když se to ochodilo, je kvůli tomu pila nepoužitelná. Člověk třikrát řízne a povolí se to i kdybys to kolečko utáhl kleštěma ( což mimochodem návod vysloveně zakazuje).
Zvláštní je že na malých elektrických Makitách to je taky a tam to funguje bez problémů. To napínací kolečko má u nich pojistku, která se musí vyklopit aby se kolečkem otočilo.

To co popisuješ jako napínací kolečko s pojistkou u Makity, tak to je svěrný spoj který drží lištu.

Kolečko pro napínání řetězu je menší a posazené níže v krytu.

Napřed se musí povolit svěrný spoj, pak provést napnutí řetězu a pak svěrný spoj dotáhnout.

Akorát tady nepotřebuješ žádné nářadí. Všechno jde zvladnout prsty na rukou.

U profi Husquarny jsi musel mít nástrčný klíč pro uvolnění svěrného spoje a šroubovák na napínací šroub řetězu / lišty.

hodnocení

0x

Dejte foto té nové lišty... bude vypadat stejně, akorát jiný rozměr...jestli je napínání na "pile" nebo na "liště", lišta je stejná, pokud vím...

doplněno 10.10.22 13:26:

Napínání na liště kolečkem , napínání

šroubem

doplněno 10.10.22 13:30:

Doplněno napínání

šroubem

@colombo tazatel je přesvědčen, že lišta pro napínání řetězu "kolečkem" je jiná, než pro napínání šroubem...

hodnocení

0x

Takú lištu mám aj ja. Proste napínanie je zabudované priamo do lišty. Bola na starej elektrickej Dolmarke, ktorá má beznáraďové upínanie a napínanie na kryte. To napínanie priamo na lište je v mojom prípade redundantné. Neviem, či je to originálna lišta, pílu som kupoval použitú.

Jedinú ukážku takej lišty som našiel tu - "Oregon Intenz® tensioning mechanism built into the guide bar itself": loggerchain.net/... Otáčaním šróbovákom posúvate kus plechového výseku vo vnútri lišty, ktorý mení geometriu drážky pre upínacie šróby.

doplněno 13.10.22 15:30:

Tu aj s vysvetlľujúcim obrázkom: hood.de/...

Tu oficiálny návod od Oregonu: oregonproducts.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]