Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezení příkonu topné patrony

Od: mirak* odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

mám v akumulační nárži pro přitápění topnou patronu 3x220V 7,5kW. (tj. 3x2,5kW) Na jednu fázi bych chtěl dát přívod z 600W větrné elekrárny. Ale pokud má příkon 2,5kW, jak zařídit abych tam mohl pustit jen 600w a "nepožadovala" po elektrárně 2,5kW a "neoddělal" jsem měnič?

Díky moc

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Jedině snížením výstupního napětí měniče.
Je daný odpor spirály, musíte snížit napětí, tím se sníží i proud a výkon - ohmův zákon.
Topná spirála má (2,5 kW při 230 V) cca 21 ohm.
Napětí byste musel snížit na 112 V, aby byl výkon 600 W. Jako další problém bych ale viděl to, že ta elektrárna nebude dávat 600 W trvale.
mirak*
hodnocení

Ano, právě, že to nebude trvalé, a pořizovat k tomu baterie mi přijde zbytečně drahé.

jirib
Ten větrník dává 230V/600W?
To nevymyslíš...
mirak*
hodnocení

24v 600w má (podle psaných hodnot)

Jaký měnič (regulátor) k té elektráraně budete používat?

user123

@mirak pokud má štítkový výkon 600W, bude reálně dosahovat výkonů 200-300W průměrně, pří vyšším větru 400-500W více opravdu ne.

mirak*
hodnocení

Regulátor větrné elektrárny FW 12 / 24. (vidoza.cz) plus jsem plánoval Solární regulátor MPPT DUO RACER 20A pro 2 baterie,

ale nevím. nechám si poradit, jetli někdo neví nějakou jinou sestavu.

je mi jasné, že do cca400w bude průměr

jirib
Dej tam měnič 24V/230V...cca 3000W a uvidíš,za jak dlouho vybiješ baterky...a jak dlouhou je potom budeš dobíjet...to se opravdu nevyplatí!
Ano,větrníkem můžeš baterky dobíjet,ale na ohřev vody ZAPOMEŇ!

riva
hodnocení

1x

Větrník je slepá cesta. Lépe na tom je fotovoltaika, pro kterou existují i (komerční) řešení, která jsou schopna vyždímat z fv panelů maximum možného (např. Siton).

mirak*
hodnocení

fv mám instalovanou 3kWp bez baterie na ohřev TUV (na dotaci), plus TČ.

k větrné elektrárně - fouká tu nějakých prům. 260 dní/rok. a i v noci :o) kdy FV je jen balast na střeše tak proč to nevyužít. A s topnou patronou, co už tam mám nemusím řešit ČEZ

jirib
Pokuď u vás fouká,tak nainstaluj pořádný větrník...né hračku za 10.tis.
mirak*
hodnocení

asi jo, ale ono už pak jde i o souseda. větsí má průměr nad 2,25m a vyšší stožár :( . a tam už narážím na "souseda" takříkajíc...

takže asi tedy spíš dodat panely...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]