Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy řešit projektanta?

Od: jypot odpovědí: 12 změna:
Mám pozemek, vybraný projekt na míru, promyšlené změny (změna vstupních dveří, připojení garáže). Rád bych si již sháněl projektanta, aby projekt upravil, zaměřil pozemek, zasadil dům na pozemek, vyřešil retencni nádrže atd, ale vzhledem k cenám nevím, kdy začnu stavět. Třeba až za 2-3 roky. Vadilo vy mu to? Rad bych si udělal jasnou představu o ceně už nyní (za projektanta, i za dům, ale to se muže v budoucnu změnit). Co kdyby po dvou letech stavební úřad projekt neschválil a musely by se dělat změny?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bang
hodnocení

1x

Na změnu vstupních dveří a dalších maličkostí bych projektanta neřešil. V případě, že půjdete na stavební povolení místo ohlášky, tak udělat akorát změnu stvby před dokončením. Pokud to bude na ohlášku, tak bych to neřešil vůbec.

Zbytečně budete vyhazovat peníze. Jako projektant mám takové malé práce rád, ještě s vědomím, že nevíte, jestlise to vůbec postaví. Peníze za téměř žádné riziko.

jypot
Projektanta bych si vzal právě proto, abych neměl jistotu, že se to postaví. Je tam toho víc, co musí udělat projektant at chci nebo ne. Já neumím zasadit film na pozemek a ani nevím jak zapalovat retenční nádrže.
bang

V tom případě nepotřebujete jen stavaře, ale táké projektanta ZTI, Elektro, aby Vám to připojil a udělal přípojku elektro do domu, atp... Domky na míru jsou fajn, pokud nechcete dělat změny. Potom každá změna je pěkná drahota. Několikrát jsem se setkal, že mi investor řekl, ať jsou zásuvky pod radiátorem a radiátor byl v místě TV. Investor to chtěl samozřejmě změnit a už lítali peníze. Za mě je mnohem lepší najít si stavaře, který Vám to dá dohromady a má k sobě i tyto přidružené profese.Cena bude ve finále podobná a bude to přesně podle Vás.

U realizací jsem se kolikrát setkal s řešením " umyvadlo bude asi tady někde, místo vany bude sprcháč takže tuhle příčku posuneme sem". Ale i s opačným přístupem investora " tahle příčka měla být z druhé strany průvlaku-předělat" ..V obou případech bez jakéhokoli zapracování do dokumentace. Pak je docela zábava hledat při kompletačkách vývod vody a odpadu ve zdi, když tam zedníci ještě dali navíc předsazenou příčku z 10 cm ytongu která taky nebyla nikde plánovaná

jypot
Nemyslím si, že kvůli přidělání garaze bude lepší dělat projekt od znovu..

hodnocení

0x
Docela se bavím. Máte projekt na míru, ale potřebujete projektanta pro zakreslení změn. Takže nemáte projekt na míru.
Projektantovi rozhodně vadit nebude, že chcete stavět za několik let. Jen si po vydání stavebního povolení musíte pohlídat aby nepropadlo.
Projektant Vám řekne cenu k "dnešnímu" dni a pokud budete ex post chtít nějaké další změny, pak je nacení zvlášť a v aktuálních cenách a dané době.
Je jasné, že pokud bude dům naceněn (stavba) v aktuálním ceníku, tak ta cena bude platná zhruba týden po předání rozpočtu. Za dva až tři roky to může být klidně o 50% více. Nebo půjde vše do kopru a bude to za polovic..i to je jedna z možností.
jypot
Pravda, mám vybraný (ještě ne koupený) projekt typový, už mi z těch pojmů jde hlava kolem :)
Jistě, to jsem tušil.
Taková práce, to je sen každého projektanta..po někom něco "jen trochu" předělat a pak se pod to ještě podepsat.
Všichni projektanti z okresu budou stát ve frontě na tuto zakázku.

hodnocení

0x
Nebylo by podstatně jednodušší sehnat projektanta, který to namaluje komplet celý? Nežli někde bastlit různý úpravy.
09.10.22 14:36
Bylo.

krtek6
hodnocení

0x

u typového domu musíte změnu nechat udělat tím kdo to vymyslel...autorská práva

Ano, mělo by to tak být.
Nebo s jeho souhlasem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]