Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápach a podivná tekutina v lednici

Od: smradlavalednice odpovědí: 9 změna:

Bydlím v pronajatém bytě, kde mám v kuchyni zabudovanou lednici Whirlpool.

V lednici je však neustále divný zápach i po několika klasických umytích vodou, octovou vodou, jarovou vodou... Zápach je takový nahořklý, trošku čpavkového, kyselovitého typu.
Ještě než dám vědět majitelce bytu, tak právě chci sehnat nějaké info, abych vyloučila, že ji budu otravovat s nějakou blbostí.
Lednice byla odmražena, vymyta, potraviny jsou zabalené, nic zkaženého.
Vyzkoušela jsem i nějaké "babské rady" jako rozkrojený citron nebo talířek s jedlou sodou. Nic nepomohlo.
Další věc - prostředkem lednice evidentně něco "kape". Výsledek vidíte na fotkách skla, které se nachází na dvou plastových boxech dole v lednici. Toto jsem tam našla zhruba den poté, co byl proveden zmiňovaný důkladný úklid lednice. Je to jakoby zaschlá tekutina, teď zaschlá je tvrdá, odolná k "suchému" odstranění. Pořád pátrám po příčině, na nic nemůžu přijít.

Předem všem moc děkuju!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zuzee*
hodnocení

0x

Neuniká čpavek?

doplněno 14.04.10 20:03:

Jestli se tedy ještě používá. Nebo nějaký plyn. Majitelku bych informovala, když něco z lednice kape určitě to není v pořádku

kytka*

Každopádně informujte majitelku bytu, protože to může být závadné pro potraviny. To vypadá špatně,jak píše zuzee,by to mohl být čpavek. Nejlépe to prohlídne servisní technik.

raadek*
Cpavek se pouzival pred freonem, ktery se uz par desitek let take nepouziva. Lednicka funguje normalne? Pri uniku media by prestala fungovat. Zjistila jste kudy kapalina unika? R.
smradlavalednice
hodnocení

Ano, lednice funguje zcela normálně.

fidonet*
hodnocení

0x

V lendici je čpavek? Pokud by se jednalo o chladící kapalinu, tak by to syčelo, ale hlavně by to přestalo chladit. Do lednic se dával Freon, do novějších už sice ne, ale čpavek tak určitě nikdo nedal. Někde jsem kdysi četl, že se dával do absorbčních lednic, ale ty jsou tak staré, že určitě nejsou zabudované . .. . jinak nevím co máte za babské rady, ale jednu taky přidám, vytřít octem. Je to zásadnější protilátka proti zápachu.

smradlavalednice
hodnocení

Octem jsem vytírala - jak jsem již napsala v úvodním dotazu.

Na jiném fóru mi psali, že to může být vyteklé chladící medium, že lednice bude normálně fungovat, dokud se z důvodu

úniku té chladící kapaliny nespálí kompresor.

Já nevím, já se v tomto skutečně nevyznám.

zazaza

Před časem jsem pracovala na horské boudě v kuchyni.Lednice nám začla smrdět jak 100 tchořů a nevěděli jsme , čím to je. Smrdělo to jak chcíplá myš, či ještě něco horšího. Marně jsme ji vytírali. pak jsme zjistili, že vzadu za lednicí je nádobka, ve které se skladuje voda, která vzniká při automatickém odmražování.To všechny lednice nemají. ještě jsem se s tím předtím nesetkala. Bylo to zvenku.Možná, že některá to má i uvnitř, Tak zkuste se mrknout, pokud jste už neudělala řádný kravál:)) Taky myslím, že se nic nestane, když se mile zeptáte majitelky, čím to může být.

repak*
hodnocení

0x

Podle mne máte ucpaný odtok vody, která při odmrazování steče z výparníku (někdo už to o tom psal). Prohládněte si důkladně zevnitř zadní stěnu lednice. Dole bude žlábek a v jeho nejnižším bodě otvor. Ten je zanešený, voda nemá kam téct. Opatrně prošťouchnout třeba špejlí, ne drátem - mohli byste narušit kondenzátor z vnějšku lednice (díra jde skrz stěnu) a uniklo by chladivo. Dobré je na tu špejli namotat hadřík a vytřít, jsou tam usazeniny. Ale nesmí tam zůstat! Nejlepší doporučený postup je hadička na stříkačku a prostříknout.

kejki

A protože v nádobce je fuj, tak trošku Sava. Ale to většinou smrdí jako tchoř, ne jen tak kysele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]