Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda tu má někdo zkušenost se zapojením dotykových vypínačů (které nepotřebují nulový vodič) na ovládání jednoho světla ze 4 míst. Pořídil jsem model, co by to údajně měl umět a opravdu zpočátku resp. většinou tak funguje, ale občas se stane, že jeden vypínač vypadne, jakoby do něj nešel proud. I přestože přiložením fázového šroubováku je vidět, že tam napětí je. Obvykle stačí pak sepnout z jiného místa a on se probere a pak zase nějakou dobu funguje. Zkoušel jsem si to zapojit na jiném místě v domě, abych vyloučil nějakou chybu cestou (v rozvodných krabičkách apod), ale opakuje se to i tam.
Schéma zapojení viz příloha a situace kdy jeden vypadl je vidět na fotografii, kde jsem si to vyzkoušel na jiném místě (neberte teď v potaz barvy kabelů, bral jsem, co bylo po ruce). Netuší někdo, proč se to děje? Je to vadný kus, nebo neexistuje (a teď přemýšlím nahlas) nějaké elektroudělátko, které by tomu vypínači bránilo "usnout"?
Děkuji
Navod vyrobcu hovori co? Ake su max dlzky kablov? Aka je min zataz? Je tam klasicka ziarovka alebo ledka?
Tipnem si : su to nejake cinske zazraky bez poriadnej dokumentacie. To moze trpiet na mnozstvo neduhov, ako citlivost na rusenie, indukciu od subeznych kablov ...
Vyhadzal by som to prec a nahradil mechanickymi tlacitkami a impulznym rele.
Zkoušel jsem to ve variantě s jednou led žárovkou, ta blikala, ale je k tomu přiložen i kapacitor, který pomohl. Takto jak to mám zapojené na zkoušku tak je to na klasické světlo se dvěma tuším 50w žárovkami, tam se to obešlo bez kapacitoru. Pravda, té dokumentace k tomu příliš není. Dá se nějak ošetřit to "trpění na indukci". Té jsem si všiml už když jsem rozpojoval původní klasické vypínače.
Můžete poslat odkaz na to co myslíte? Mechanická tlačítka a impulsní relé? Nám se líbí ten skleněný look dotykových vypínačů, to že je to nějaké smart apod bych asi oželel.
Nefu nguje vám to, protože to máte špatně zapojené. Do první krabice musí jít tři dráty, do prostředních čtyři a do poslední tři. Takové jednoduché schema zapojení snadno vyguglíte sám
Nejedná se o klasické spínače, tyto mají pouze L - vstup pro fázi a L1 - výstup na světlo. Párování při ovládání jednoho světla z více míst se provádí v aplikaci.
Tak nevím jestli toto mohu vyzkoušet, oni přesně takový výstup na boku mají, akorát je na něm Nko a ne COM. Na druhou stranu jsou to vypínače klasifikované jako "No Neutral Wire needed" takže možná jen byl číňan v rámci úspory nákladů líný to přeznačovat. A koupil jsem i pár kousků které N potřebují a které na pohled vypadají totožně, ale ty opravdu po zapojení nefungují. Ty se rozeběhly jen když jsem si v malé místnosti do nich přímo ze světla dotáhl N pro vyzkoušení.
Asi jsem z počátku nepochytil všechny informace abych si to nějak sesumíroval. Vůbec nemůžu ověřit, že vámi nakreslené zapojení je správné. Pokud by bylo a nefunguje či zase pak funguje krátce a pouze jeden ten samý vypínač, napadá mě jen jedno. Nějaký studený spoj ve vypínači, tedy vadný kus.
Ještě můžete provést pokus jen se třemi vypínači a vřadit tam ten vadný kus. Pracuje či nepracuje správně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.