Nejste přihlášen/a.
Známý před lety koupil pozemek,pak prodal domek 3+1 s garáží . Místo toho koupil mobilheim v Mackovicích , nejširší variantu, plocha tuším 75m2. Z jedné ze tří ložnic udělali šatnu, druhá je volná, společná prostor odělen více méně jen jídelním koutem od obýváku. Postupně zvelebovali-zateplení, pak nová střecha=pergola na celým mobilem.. Na obytnou plochu větší než můj panelákový byt s tímže ten je orientován na šířku, kdežto mobil na podél.
Jen tak mimo -mezi českým lidem je dost odpůrců tohoto bydlení, ale osobně mít nebo získat velmi levně pozemek, kam by šel postavit mobilhem, -jdu do něj místo paneláku!
Ake boli celkove naklady vratane tych dodatocnych uprav ako zateplenie a pergola voci stavbe domceka?
Mobil cca 400 000kč, zateplení cca 50 000kč, střecha totéž=50 000kč. Postavit obdobný domek svépomocí (materiál) odhaduji minimálně na 1 500 000kč.
Já jsem stavěl před pár lety víkendovou chajdu . Fošnová stavba , chtěl jsem slabé zdi a málo akumulace . Tedy aby v zimě rychle bylo teplo . Fošny klasicky stlučené hřebíky , jak je to popisováno v knihách , žádná osb ve stěně . Ta by vyšla dvojnásob dráž než prkna . Dostal jsem se cenově na 10t/m2 . No dnes by jste byli asi o 20-30% dráž . Velmi ruznorodě to zdražilo . Hlavně elektroinstalace , nebo třeba palubky . Rozhodoval jsem se u opláštění u dřevěných palubek 19mm a plastových . Stáli stejně cca 200kč/m2 . Dnes ty dřevěné stojí 850kč/m2 ale ty plastové stále stejně . To je asi ta zelená tranzice .
Jinak základem u toho pozemku je elektřina , vodovod a kanalizace . Jinak nebrat , to by jste pak velmi litovala. Dnes už bych ani nedělal základovou desku , ale crawl space a na oknách se dá také ušetřit . Nemusíte u části oken mít rámy , stačí fixní okno - jen sklo viz.
JendoD -na občasný či víkendový pobyt OK, ale na trvalé bydlení by se to bez dalších úprav asi moc nehodilo?
Asi jste nepochopil, já se ptám, nekonstatuji , o nějaké tepelné izolaci se nezmiňujete jen že jste to "stouknul" z fošen.
Nevím, no. To, že nejste náročná ještě nevylučuje, že vám bydlení v objektu o šířce 2,5 m nepoleze časem na nervy. A i těch 2,5 m je uvnitř zastavěno...
Na uvod odporucam navstit taky objekt vo firme, ktora to predava / montuje. Snad vas to spolahlivo vylieci.
Su ludia, ktorym sa pacia rozne vychytavky a triky v malom priestore a sucasne nemaju velke naroky. Preto odporucam dokladne si ten domcek popozerat u vyrobcu / predajcu.
Teraz je energeticka kriza, zistite si energeticku narocnost a sposoby vykurovania.
Dalej rieste napojenie na vodu / elektro / kanalizaciu, pripadne aj plyn. Je toto vsetko k dispozicii? Pripoja vas a nebude nutne platit desattisice za bager kvoli nejakej pripojke?
Řešíte způsob bydlení. Chcete se osamostatnit, tak si vyvozuji, že jste mladá, začínající. To, co píšete, to je sen. Takhle já přemýšlím, když večer nemohu usnout. Stavím, přestavuji, posunuji, přemýšlím/sním. Pak přestanu snít a začnu počítat. Víte kolik dnes stojí kousek pozemku? Víte kolik stojí povolení, nejen stavební, ale hygienici, hasiči a co já vím kdo všechno ještě musí dát razítko na papír, který vám povolí kopnout do země, abyste položila první cihlu? Víte kolik stojí jedna cihla? Jen tak, pro zajímavost, odkaz. Materiál, projekt, dělníci, technika, přivedení vody, odpadu, elektřiny, vytápění. A v neposlední řadě banky!
Ale sen, sen je to krásný, o tom žádná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.