Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhadný brouk nad postelí

Od: dejv2004 odpovědí: 8 změna:
Zdravím... Dnes jsem objevil 3 stejné, miniaturní brouky/larvy, kteří lezli po stěně za mou postelí. Mám velkou obavu, aby se nejednalo o kožojeda. Prosím poraďte, co to je? A co mám teď dělat? objevují se jednotlivě? nebo se mám obávat nějakého "hnízda"? Jak se jich dá co nejrychleji zbavit? Prosím o rady, nechci vyšilovat, ale je to dost nepříjemná situace.
doplněno 02.10.22 11:38: Děkuji za odpověď... a nevíte co s nimi? doma je mít nechci. :(

Záhadný brouk nad postelí
Záhadný brouk nad postelí #2
Záhadný brouk nad postelí #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

2x

Kožojed to je určitě, respektive jeho larva. S velkou pravděpodobností jde o rušníka a to rušnika diviznoveho. Podobný je i rušník krtičnikový. Broučci žiji krátce na konci jara-začátek léta na květech. Následně se stěhují do míst, kde samice kladou vajíčka s potencionalní potravou a to jsou organické látky, koberce, kožešiny, textilie... Na jaře se kuklí a brouci hledají opět cestu ven na květy, ponejvíce jsem jich nacházel na kopretinách.

dejv2004
hodnocení

děkuji za odpověď, ale nevíte co s nimi? Doma je mít nechci :(((
jiofa

Není snadné se tohoto hmyzu zbavit. Základ je čistota, větrání, nemít v málo přístupných místech uklidu např. to co máte na třetí foto, to je různé textilie, kožešiny a jiné podobné dekorace. Další možností je hubení rušníků formou insekticidu Karak/..., který se používá při sanitární hygieně proti lezoucímu hmyzu. Hubení rušníků insekticidy je však velmi náročné, neboť jsou jejich larvy velmi odolné. Pokud si nevíte rady a nedaří se vám hubení svépomocí, obraťte se na odborníka. Článků je na netu hodně.

dejv2004
hodnocení

Ani nevíte jak jsem vám vděčný za vaše odpovědi. Jsem z toho psychicky úplně vedle... Že se v mém království spánku a odpočinku objeví takováhle "havěť"... Nejsem schopný v té místnosti existovat. V té ložnici mám jeden velký koberec. Jsou pod ním, a je jich tam celkem hodně... nechápu jak to mohlo dojít tak daleko, bez mého vědomí... Je nějaká možnost, že bych se jich sám dokázal zbavit, bez vyhození koberce? Zabije ty larvy obyčejný biolit? Potřebuju ten pokoj čistý, co nejdřive, abych mohl nkrmálně fungovat. :( Ještě jednou děkuju za vaše odpovědi, vážím si vaší pomoci.
dejv2004
hodnocení

Zajímá mě především jestli je zabije biolit.
jiofa

Tak na to vám spolehlivě neodpovím. Nepamatuji, že bych Biolit někdy na nějaký hmyz použil. Možná tak na mšice. Pokud jsem likvidoval nějaký škodící hmyz, tak to bylo Karate. V domácnosti jsem ale nikdy nic z insekticidů nepoužíval. Takže lituji, ale s Biolitem vám v dotazu nepomůžu.

jiofa

Jestli je ten Karakill účinný rovněž nevím.

hodnocení

0x

Zdravím,

v prvom rade sa musíte trochu ukľudniť :) Áno, nie je to príjemné mať takýchto spoluobyvateľov, avšak verte mi, môže to byť aj oveľa horšie, existujú aj horšie pliagy, nielen v spálni :) Teraz k veci - ja s rušníkmi chtiac-nechtiac žijem už roky, mám o nich trochu prehľad.

Dospelci si nájdu cestu do ľudských obydlí väčšinou na jeseň (pomáha otvárať okná len so sieťkami, a dané sieťky na mieru, bez škár, dostatočne hustá sieťovina), sú to drobunké chrobáčiky (záleží na druhu - 2-5 mm cca, niektoré druhy tamovhnedé, iné strakaté), ktoré si ťažko všimnete, nakladú malinké biele vajíčka. Larvy, malé chlpaté, sa vyliahnu a jedia - produkty živočíšneho pôvodu, takže ich dosť obmedzíte obmedzením zdrojov potravy - a teda - perie, vypchaté zvieratá, pravá kožušina, pravá koža, sušené kvetiny (pozor na tie kdejaké pohánkové kokosové či aké matrace), chlpy od zvierat, vlnené veci, pozor aj na zapadnuté zvyšky potravín (akýchkoľvek), ale aj naše vlasy, v prípade potreby im ale postačí len niekde usadnutý prach (čo je z valnej väčšiny hlavne naša "koža), často sa zvyknúť dosť aj do starých papierov či do záhlaví kníh - čiže, ako to tu bolo povedané, poriadna hygiena - časté vysávanie, neopomínanie ani kútov, za či pod skriňami, matrace vetrať, koberce prášiť (teraz to už robieva málokto, čo je škoda), oblečenie nenechávať nechať ladom dlho, nepoužívané aspoň raz za pár mesiacov poprehrabať, prevetrať, vytrepať, zmeniť poličku. Aj keď nie sú také alergické na slnečné svetlo ako napríklad mole, preferujú pokoj a prítmie, čiže tam kde budete často "liezť" a nedáte im pokoj, nebudú liezť. Z lariev sa následne vyvinú opäť dospelci, ktorí sa buď kumulujú pri oknách, nad či pod parapetmi, v snahe sa dostať von, alebo, ak nájdu dostatočný zdroj potravy, ostanú aj v byte a množia sa ďalej (mám potvrdené odborníkom, že niektoré druhy aj ako dospelci konzumujú tú istú potravu ako larvy).

Vravíte, že ich máte pod kobercom - určite je z nejakého prírodného materiálu - vlna? Ste si istý, že si ho chcete nechať? Ja by som ho rovno vyhodila, dala do gruntu celú spálňu zhora nadol, zdola nahor, všetko preprala, prezrela, a keď už musíte mať koberec, tak z umelého vlákna, a nezabudnúť aj tak ho často vysávať a vytrepávať, predsa len sa do kobercov kadečo zanáša. Ak si už silou mocou chcete nechať tento koberec, poriadne vytrepať, a dať vyčistiť do odbornej čistiarne, či vytepovať. Následne opäť, častá a pravidelná hygiena.

PS: nemáte náhodou ešte tie staršie drevené parkety, aké bývajú v starších bytoch či domoch? Pretože to je pre nich jedna z obľúbených "schoviek". Ak nie, tak máte z pola vyhraté :) Ich likvidácia je v takom prípade omnoho menej náročná. Držím prsty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]