Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekuperace a větrání v bytě v cihlovém činžáku / zkušenosti

Od: kolak odpovědí: 2 změna:

Zkoušel někdo montovat rekuperační jednotku s řízeným větráním ve 100 let starém cihlovém činžovním domě v historické památkové zástavbě, resp. v bytě? Uvažuji jednotku umístit do koupelny ke stropu naležato (nemám technickou místnost), stejně už mám v koupelně plynový kotel. Zabalil bych to akustickou minerální vatou a sádrokartonovým stropem, abych jednotku odhlučnil, takže o ní ani nebudu vědět.

Vývod a přívod by byl ze světlíku a to je kámen úrazu - ve světlíku máme holubník, nevím, jestli jednotka nebude ze světlíku nasávat roztoče a klíšťáky a jiný hmyz. Navíc vzduch ve světlíku, co se uvnitř udržuje, nic moc kvality není. Ale jinou možnost nemám, nemám přístup z bytu do dvorku, byt míří na ulici a do ulice otvory pro vývod a nasávání udělat samozřejmě nejde.

Teoreticky jsem uvažoval táhnout komínem na střechu, protože komín mám z plynového kotle, to by také byla možnost, byt je v posledním patře, nicméně v úvaze družstva je z půdy udělat byt, takže je otázka, jak to s komínem do budoucna bude.

Potrubí v bytě bych z jednotky táhl pod stropy a zadělal sádrokartonovým podhledem, takže by nebylo vidět. Firma, která mi nabízí rekuperaci, ukazovala podstropní ledková svítidla, která obsahují dírky pro větrání a odsávání vzduchu - trochu se bojím, aby se v nich nehromadil prach a nenasávalo to komáry a jiný hmyz.

Lze vůbec takto v bytě podobnou záležitost instalovat, nebo se řízené větrání s rekuperací hodí jen do rodinných domů?

Chci montovat speciální protihluková špaletová okna, jsou hodně masivní (máme v ulici noční bary), takže řízené větrání bude nutností.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Lze to, ale nasavani z holubniku je vazne nesmysl. Videl jsem sterbinove nasavani udelane z vrchni strany okenni spalety. Kdyby mi o tom nerekli, nevsiml bych si toho. Otazka je, jestli to nekdo povoli a jestli tam nebude preklad.

hodnocení

0x
Vývod i přívod ze stejného světlíku? A nebudete si z větší části točit dokola ten samý vzduch?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]